משאבות הנקה ושאיבת חלב אם
במצבים שבהם את לא יכולה להניק ישר מהשד, את יכולה לשאוב את החלב ולתת אותו לתינוק או לתינוקת שלך עם בקבוק, כפית או כוסית. זכרי, שאיבת חלב היא מיומנות נרכשת שמשתפרת עם הזמן עם תרגול וככל שעושים אותה יותר. אם את מרגישה צורך, תוכלי לקבל בטיפת חלב הדרכה מקצועית.
זמנים לשאיבת החלב
לפי הצורך שלך
כשאת נאלצת להיפרד מהתינוק או התינוקת (בגלל עבודה, חופשה או אשפוז) או כשהם מתקשים לינוק.
לפי הנחיה מקצועית
כשצריך להגדיל את כמות החלב שניתנת לתינוק או לתינוקת ואם את סובלת מגודש או מדלקת בשד.
הדרכים לשאיבת חלב
אפשר לשאוב את החלב מהשד עם טכניקה של סחיטה ידנית (הסבר בהמשך), אבל הרבה נשים מעדיפות לשאוב חלב בעזרת משאבה. כאשר השאיבה קבועה ומתבצעת כל יום, משאבה חשמלית בדרך כלל יעילה יותר ממשאבה שמופעלת בצורה ידנית.
הכנה לפני השאיבה
הכיני את המשאבה וכלים שמתאימים לאחסון החלב השאוב (כלי נקי שמיועד לאוכל, עם מכסה או שקיות ייעודיות לאחסון חלב) וצרי לעצמך סביבה נוחה. כדאי שתכיני איתך חפצים - בגד, סרטון או תמונה - שיזכירו לך את התינוק או התינוקת שלך ויעודדו בגופך את ייצור החלב. יכול להיות שהשמעת מוזיקה מרגיעה או שימוש בטכניקות הרפיה והפגה יעזרו להגביר את כמות החלב השאוב. חשוב שתרחצי ידיים במים וסבון לפני שאיבת החלב.
סוגי משאבות החלב
יש כמה סוגים של משאבות לשאיבת חלב. בחירת סוג המשאבה תלויה בגורמים שונים. כדאי לך להתייעץ עם יועצת הנקה או עם אחות טיפת חלב לפני הקנייה. לפני השימוש במשאבה, קראי את הוראות היצרן.
משאבות ידניות
משאבות זולות יחסית, קלות לנשיאה, אבל מצריכות מאמץ פיזי בזמן השאיבה.
משאבות עם סוללות
משאבות קלות לנשיאה, לא מצריכות מאמץ פיזי בזמן השאיבה, אבל יקרות יותר ממשאבות ידניות.
משאבות חשמליות
משאבות קלות להפעלה, אבל יחסית יקרות יותר. למשאבות חשמליות מחברים ערכה (חד-צדדית או דו-צדדית) שכוללת קונכייה (החלק שמוצמד לשד), בקבוק לקליטת החלב הנשאב, שסתום אל-חזור וצינורית שמתחברת למשאבה (המנוע).
חשוב לדעת
חשוב לדעת
- אפשר לשכור או לשאול משאבה (לדוגמה מ'יד שרה'). אם את שוכרת או שואלת, ודאי שהמשאבה אכן מיועדת למשתמשות רבות (multi-user) ומתוחזקת לפי הוראות היצרן. בנוסף, חשוב שתדאגי לערכת שאיבה (זו שבאה במגע ישיר עם השד שלך) חדשה שתהיה רק לשימושך.
- משאבת חלב שמיועדת לשימוש אישי לא מותרת לשימוש של יותר מאישה אחת.
תהליך שאיבת החלב
שאיבה בעזרת משאבה
- לפני חיבור המשאבה, עסי בעדינות את השד כדי לעודד את זרימת החלב.
- חברי את הקונכייה לשד והפעילי את המשאבה לפי ההנחיות המצורפות.
- רצף השאיבה – בתחילת השאיבה החלב יוצא בטיפות, בהמשך בזרם, ולאחר מכן שוב בטיפות.
- אם המשאבה היא חד-צדדית וזרם החלב נחלש, עברי לשד השני. לאחר מכן חזרי על השאיבה שוב בשני השדיים.
- אם המשאבה דו-צדדית, עשי הפסקה. עסי את השדיים בעדינות וחזרי על פעולת השאיבה פעם נוספת.
שאיבה ידנית
- רחצי ידיים ועסי בעדינות ובהקשבה לעצמך את השד עם היד וקצות האצבעות, כדי לגרות את השד ולהתחיל את זרימת החלב ורפלקס הורדת חלב.
- אחזי בשד כמו בצורת כוס, כאשר האגודל מעל השד והאצבעות מתחת.
- לחצי את השד, בחלק שבין האגודל לאצבעות, והעבירי את האגודל כשהוא לוחץ במתינות לכיוון הפטמה, בלי להוריד את היד מהשד.
- חזרי על תנועה זו כשאת משנה לאט לאט את מיקום האצבעות על השד וממשיכה לסחוט לכיוון הפטמה. בפעולה זו את עוברת עם האגודל והאצבעות על כל צינוריות החלב בשד.
- מומלץ שתשבי בכיפוף כלפי מטה, עם השד קדימה, כדי לאפשר גם לכוח המשיכה לסייע בזרימת החלב.
- חשוב לזכור שלוקח זמן ללמוד איך לשאוב חלב בצורה ידנית. זהו תהליך של ניסוי ותהייה. כאשר תקבלי זרימת חלב בשפריץ - תדעי שהצלחת.
תדירות מועדי השאיבה
תדירות שאיבת החלב משתנה בהתאם לסיבות שבגללן את שואבת:
- אם את שואבת חלב עבור תינוק או תינוקת שעכשיו נולדו והופרדו ממך (למשל בלידת פגים): כדאי שתשאבי 8 פעמים ביממה לפחות. שאיבה סדירה של חלב תעזור לייצר יותר חלב כך שיהיה לך מספיק חלב שאוב לצרכי התינוק או התינוקת שלך. אל תחכי ופני לעזרה וסיוע בהנקה כי במצב כזה חשוב במיוחד לתינוק או לתינוקת וגם עבורך לשמור על ההנקה.
- שאיבת חלב בשביל האכלה חלקית (למשל, כשאת יוצאת לעבודה): נסי לשאוב פחות או יותר בזמנים הקבועים של הארוחות של התינוק או התינוקת שלך.
- שאיבה להגברת כמות החלב המיוצר. במקרה כזה, כדאי שתתייעצי עם יועצת הנקה או עם אחות טיפת חלב.