ההשפעות התזונתיות של שקיות מזון למציצה
בשנים האחרונות התפתח בתעשיית המזון לתינוקות וילדים סוג חדש ופופולרי של מזונות משלימים מסחריים, שנמצאים בתוך שקיות מזון למציצה, ומוכרים לנו בשם "סקוויז" או "סמוצ'י". מדובר במחיות חצי-נוזליות, שארוזות בשקיות פלסטיק לחיצות עם פיה ומכסה הברגה, אותן ניתן לסחוט ישירות לתוך הפה של התינוק או התינוקת, או שהם יכולים למצוץ אותן ישירות מהשקית באופן עצמאי. ארגון רופאי הילדים האמריקאי מתייחס לשקיות המזון למציצה כמו אל מיץ וממליץ להגביל את הצריכה המזיקה שלהן.
חשוב שתדעו
חשוב שתדעו
גם תהליך העיבוד של המוצרים הללו פוגם באיכות המרכיבים והופך אותם מפירות וירקות טבעיים ומזינים, למזון אולטרה מעובד שאינו מומלץ לצריכה.ממחקרים שונים שנערכו ברחבי העולם נמצא כי היצרנים הוסיפו סוכר לכ-20% מהמוצרים, ולכ-17% הוסיפו מיץ פירות.
כהורים, אנחנו רוצים להזין את ילדינו במזון בריא ואיכותי, וכשהאריזות של שקיות המזון למציצה מלאות במסרים שיווקיים, שכוללים מסרים על רכיבים איכותיים באיכות גבוהה והיעדר רכיבים מזיקים כמו נתרן ושומן רווי, קל לנו להתפתות למזון מהיר, נוח ונייד כמו זה. למרות הערך התזונתי הנמוך והנזק הפוטנציאלי, בישראל חלה עלייה דרמטית של יותר מ-600% במכירת מזון בשקיות בין השנים 2022-2018.
ארגון הבריאות העולמי דורש שרק מוצרי המזון המסחריים, שמיועדים לתינוקות ופעוטות עד גיל 3 ועומדים בתנאי המדינה, מבחינת ההרכב התזונתי שלהם, בטיחותם ואיכותם - יהיו מותרים לפרסום ושיווק. אז האם שקיות המזון הללו באמת מזינות ובריאות לילדים שלנו? בקצרה, כנראה שלא.
חשוב להכיר את הנזקים האפשריים לבריאות הילדים והילדות שלנו, את ההשפעה השלילית הקריטית על דפוסי האכילה שלהם ואת הנזקים ההתפתחותיים.
השפעות מזיקות של שקיות מזון למציצה בגיל הרך
נזקים ועיכובים התפתחותיים
תקופת המעבר למזונות משלימים, חשובה במיוחד להתפתחותם של ילדים וילדות. התזונה המשלימה, שמתחילה לרוב החל מגיל חצי שנה, מספקת לא רק מרכיבי תזונה חיוניים לתינוקות, אלא גם מיומנויות מוטוריות ותחושתיות חשובות. תרגול של הבאת המזון לפה וקואורדינציה, ובהמשך גם שימוש בכפית, חשובים במיוחד, והם אינם מתורגלים בזמן אכילה משקיות מזון למציצה. צריכה רבה של מחיות משקיות אלה, עלולה להוביל לעיכוב מוטורי ועיכוב מיומנויות האכילה העצמאית. בנוסף וחשוב לא פחות, הוכח שקיים קשר בין התפתחות מיומנויות נגיסה ולעיסה לבין התפתחות הדיבור והשפה. לעיסת מזון מסייעת לחיזוק שרירי הלסת וכך מאפשרת דיבור ולעיסה. כמו כן, חשיפה של תינוקות וילדים למגוון מרקמים בעזרת כפית או באמצעות אכילה עצמאית, מאפשרת אינטראקציה חשובה בינם לבין ההורים, הקשבה הדדית ודיאלוג, וכן מעקב ולמידה של אותות רעב ושובע שלהם.
פגיעה תזונתית - בריאותית
מחיות על בסיס פירות וירקות בשקיות מזון למציצה עלולות להגביר באופן משמעותי את כמות הסוכר והקלוריות בתפריט היומי של ילדינו. בנוסף, מציצת המוצר המחיתי מתבצעת בקלות ובמהירות, ומובילה לצריכה גבוהה של סוכר בתוך זמן קצר, זאת לעומת אכילת חתיכות פרי או פירות מרוסקים באמצעות כפית.
תהליך העיבוד והייצור של מחיות הפירות והירקות עשוי להשפיע על ההרכב התזונתי שלהן ומכאן גם על זמינות מרכיבי התזונה האיכותיים ועל רמת השובע שהן מעניקות. צריכה רבה שלהן מגבירה את הסיכון לאכילת יתר, להשמנה ולמחלות הקשורות בהשמנה.
ביסוס דפוסי אכילה תקינים
שקיות מזון למציצה שאוכלים "על הדרך" ולא כחלק מסדר יום קבוע עלולות לפגוע בביסוס ארוחות מסודרות וקבועות. סדר יום ואכילה מסודרת ליד שולחן ובחברת המשפחה הוכחה כבסיס חשוב ומשמעותי ליישום אורח חיים בריא בהמשך החיים.
אכילה בררנית
אכילת מזון משקיות למציצה עלולה להוביל לאכילה בררנית עכשיו ובהמשך החיים, בדגש על הימנעות מפירות וירקות. למה? כי הצריכה המוגברת של מחיות הפירות והירקות מחליפה את החשיפה של הילדים והילדות לפירות וירקות בצורתם, ריחם ומרקמם הטבעיים. השימוש במחיות מעורבות כמו "סלט פירות" או "מרק ירקות" מקשה על הילדים לזהות טעמים ומרקמים של פירות וירקות בודדים ומקטין את הסיכוי שיאכלו מהם בהמשך חייהם.
נזקים לשיניים
אכילה של מזון משקיות למציצה מאריך את משך המגע בין המזון, שלעיתים עתיר בסוכר, לשיניים, ומגביר את הסיכון להתפתחות עששת. בנוסף, החומציות הגבוהה שבמחיות עלולה לפגוע בציפוי האמייל של השן ולהחמיר את הפגיעה בשיניים, בהשוואה למזונות שאוכלים בלעיסה.
השפעות סביבתיות מזיקות
לאחרונה נמכרות גם שקיות מזון למציצה לשימוש חוזר, להכנה של מחיות תוצרת בית. לשימוש בשקיות חד פעמיות ורב פעמיות יש השפעות מזיקות לסביבה - הנזק לסביבה נגרם כבר בשלבי הייצור, המילוי וההובלה שלהן ואפילו בתהליך המחזור שלהן, שהוא מורכב, יקר ואינו יעיל.
חשיפת ילדים לחומרים מזיקים: גם שימוש מתמשך בשקיות רב פעמיות עם פקק הברגה, ובמידה מסוימת גם שימוש מרובה בשקיות מזון חד פעמיות, עלול לחשוף את הילדים והילדות לחלקיקי מיקרו-פלסטיק וננו-פלסטיק, שמסכנים את בריאותם. כמו כן, קיים סיכון להתפתחות של מחוללי מחלות (מיקרואורגניזמים פתוגניים) במילוי שקיות מזון לשימוש רב פעמי בתנאים שאינם היגייניים מספיק, וגם בשל העובדה שמאוד קשה לנקות אותם.
המלצת משרד הבריאות
יש להימנע מהגשת מזון לתינוקות ולפעוטות באמצעות שקיות מזון למציצה בשגרה, כדי להפחית את הסיכון להתפתחות עודף משקל והשמנה, עששת, בררנות אכילה, השפעות התפתחותיות בלתי רצויות ונזקים סביבתיים.
אם בכל זאת רוצים לתת להם מחיות מסוג זה, יש לסחוט את תוכן השקית לכלי ולהאכיל בכפית או לאפשר אכילה עצמאית.