האכלה קשובה
כהורים, כולנו רוצים לגדל ילדים בריאים וחזקים, שאוכלים אוכל בריא ומזין בשמחה ובלי מאבקים. אבל במציאות זה לא תמיד ככה, ולכל ילד או ילדה יש טעם אישי, רצונות וצרכים שונים ומשתנים. אז מה אנחנו יכולים לעשות על מנת להקנות לתינוקות שלנו הרגלי אכילה בריאים? הסוד הוא האכלה קשובה.
ההתמקדות היא על ה-איך? איך אנחנו מגישים מזון, איך אנחנו מציעים, איך אנחנו מתייחסים לתינוק או לתינוקת בשעת ההאכלה. מחקרים בתחום תזונת תינוקות מראים, שקיימת השפעה משמעותית של היחס והגישה של ההורים, בשעת ההאכלה, על הרגלי האכילה שתינוקות מסגלים לעצמם, על ההעדפות התזונתיות שהם יפתחו, על קצב העלייה שלהם במשקל ועל היכולת שלהם לשמור על משקל תקין בהמשך החיים.
עקרונות ההאכלה הקשובה
אחרי שסיימנו להאכיל את התינוק או התינוקת שלנו בשיטת ההאכלה הקשובה מבקבוק אפשר וחשוב לעבור לשלב הבא, הקניית הרגלים בריאים לתינוקות שרק התחילו לטעום מזון, תוך הקשבה לצרכים ולרצונות שלהם.
מדובר בצורת האכלה שמבוססת על יחסים הדדיים בינינו לבין התינוק או התינוקת שלנו. זוהי האכלה שמבוססת על ההבנה שהתינוקות הם אינם יצורים חסרי אונים, שאנחנו צריכים לגרום להם לאכול, אלא בני אדם שלמים, עם רצונות ויכולת לזהות ולבטא את הצרכים הפיזיים והרגשיים שלהם.
ומה זה אומר בפועל? זה אומר שעלינו לפתח מערכת יחסים מכבדת עם התינוקות שלנו, בה אנחנו קשובים להם ומנסים להבין מה הם רוצים להגיד לנו, גם ללא מילים. ו - היי, גם אם לא נבין מיד מההתחלה, זה בסדר. פשוט נמשיך לנסות.
נהיה ערניים לסימנים:
-
חוסר מנוחה ושקט
יכול להיות סימן לרעב.
-
ידיים בתוך הפה או ניסיון למצוץ את הידיים
יכול להיות סימן לרעב.
-
הפניית הראש לאחור
יכול להיות סימן לשובע.
-
סגירת הפה
יכול להיות סימן לשובע.
גם אם הוא או היא לא רוצים לטעום או לאכול מזון מסוים, נסמוך עליהם שזה מה שנכון להם עכשיו. לא נתאכזב או ננסה לשכנע, פשוט נמשיך לנסות להציע שוב, בפעמים הבאות. נזכור, כי הדרך ללמוד לאכול מזונות מגוונים היא ארוכה וממושכת, והיא דורשת מאיתנו הרבה מאוד סבלנות ואורך רוח. נעשה את זה על ידי כך שנמשיך להגיש שוב ושוב את המזונות שאנחנו מאמינים שהתינוקות שלנו זקוק להם, אבל המילה האחרונה תהיה שלהם. אפשר בשלב הזה להשאיר את הדאגות בצד. בהמשך הכתבה נגיד לכם מתי מומלץ לבדוק ולהתייעץ עם גורם רפואי.
עשרת הצעדים להאכלה קשובה
-
1ישיבה נוחה וזקופה
הושיבו את התינוק או התינוקת בנוחות בכיסא האוכל עם תמיכה לרגליים או מוחזקים על הידיים. מומלץ לא להאכיל על טרמפולינה או פוף.
-
2קשר עין
האכלה פנים אל פנים, תוך התבוננות בעיניים ובחיוך, תורמת לתחושת קרבה ורוגע ומאפשרת תגובה מהירה לכל איתות וסימן של התינוק או התינוקת.
-
3האכילו בנחת
האכילו באווירה נינוחה ונעימה, בקצב איטי וקשוב.
-
4זמן זהב
זמן הארוחה הוא זמן נפלא לחזק את היחסים, הקרבה והחיבור עם התינוק או התינוקת. כך הם ילמדו ששעת הארוחה היא נעימה ומתגמלת.
-
5עקביות
הקפידו על ארוחות מסודרות בזמנים קבועים ככל האפשר, ועל חשיפה עקבית וחוזרת למזונות שונים, בריאים ומגוונים.
-
6הקשיבו לסימנים
האכילו בהתאם לאותות הרעב והשובע של התינוק או התינוקת. אם אתם לא בטוחים מהם הסימנים לרעב ושובע, מומלץ להתייעץ עם תזונאית או תזונאי, אליהם תוכלו להביא גם סרטונים של שעת הארוחה, להתבונן בהם יחד וללמוד מהם.
-
7האכילו בכפית מתאימה
מומלץ להאכיל בכפית סיליקון שטוחה. הניחו מעט מזון על קצה הכפית וקרבו אל הפה של התינוק או התינוקת. במידה והם פתחו את הפה, הכניסו בעדינות את קצה הכפית ואפשרו להם לשלוט בכמות המזון אותה יגרפו עם השפתיים. עדיף שלא לגרוף את הכפית על החך העליון, בכוונה לסייע. אם התינוק או התינוקת לא פתחו את הפה, המתינו מעט ונסו שוב, בעדינות. אם הם ממשיכים לסרב הם כנראה לא רעבים יותר ואפשר לסיים את הארוחה. זה הזמן לזכור ולבטוח במנגנון הוויסות המופלא של התינוקות, שמאפשר להם לדעת מתי הם אכלו מספיק.
-
8סבלנות
למידת אכילה היא תהליך ארוך שמורכב משלבים רבים, ולפעמים נראה מהצד כמו "משחק עם האוכל". חשוב לזכור שכל השלבים הם חשובים וקריטיים לתהליך הלמידה וההתפתחות. אפשרו לתינוקות זמן למידה נינוח וחופשי עם האוכל, ללא התערבות וללא תחושת אכזבה במידה ואכלו "רק קצת".
-
9כבדו סירוב
אם אתם רואים שהתינוק או התינוקת מאותתים לסירוב, שאינם רעבים עוד - אל תתעקשו. ההתעקשות עלולה לגרום להם לאכול פחות, ולפתח אצלם יחס שלילי כלפי אוכל וזמני הארוחות.
-
10לא לשכוח לנשום
תהליך למידת האכילה הוא ארוך ונמשך לאורך כל שנות חייהם הראשונות של תינוקות. לכל תינוק ותינוקת קצב אחר והעדפות שונות. אפשרו להם תחושת שליטה והתקדמות ללא לחץ, דאגה או אכזבה. במידת הצורך, אפשר לפנות לייעוץ מקצועי.
אפשר וכדאי להתייעץ
אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להבין את הסימנים של התינוק או התינוקת שלכם, חשוב שתדעו שבמוקדי טיפת חלב נמצאות תזונאיות שזוהי בדיוק המומחיות שלהן. אתם מוזמנים לשאול את האחות שמלווה אתכם, היכן נמצאת תזונאית ופשוט לקבוע תור.
מומלץ להתייעץ במצבים בהם התינוק או התינוקת:
- אוכלים מעט מאוד.
- מסרבים לאכול לעיתים קרובות.
- בוכים כששמים אותם בכיסא האוכל.
- מאלצים אתכם להשתמש ב"טריקים" כדי לגרום להם לאכול.
- נראים שלא מעוניינים באוכל.
אפשר להתקשר ולהתייעץ עם אחיות טיפת חלב במוקד הטלפוני שמספרו 5400* שלוחה 9.