מעבר למזונות משלימים
סביב גיל חצי שנה אפשר להתחיל ולהכיר לתינוקות מזונות משלימים וטעמים חדשים. עד אז, ההמלצה היא להניק. תינוקות שלא יונקים או שיונקים חלקית, אפשר להאכיל בתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל). מומלץ להמשיך ולשלב הנקה יחד עם מזונות משלימים עד גיל שנתיים, וגם מעבר לכך, כל עוד זה מתאים לך ולו או לה.
המזונות המשלימים שניתן מגיל חצי שנה, לא יחליפו ארוחה שלמה. בתור התחלה, התינוקות עדיין יקבלו את עיקר האנרגיה והחומרים המזינים שהם צריכים מהנקה או מתמ"ל. אך בגלל שרק חלב אם או תמ"ל אינם מעניקים מספיק ברזל ואבץ בשלב זה, נרצה להתחיל ולבסס ארוחות גם ממזונות משלימים, ובגישת ההאכלה הקשובה. מגיל חצי שנה ולפי סימני המוכנות, הגיע הזמן להתחיל לחשוף לטעמים, מרקמים וחווית אכילה שונות. כדאי וחשוב לצרף את התינוקות לזמן האכילה המשפחתי, זוהי חוויה מאחדת עם הרבה דוגמה אישית ואפשרות ללמוד עבור התינוקות, עד שלבסוף יאכלו יחד אתכם סביב השולחן.
כך תדעו שהתינוקות שלכם מוכנים להיחשף למזונות משלימים
-
יכולים לשבת עם תמיכה
-
מחזיקים את הראש באופן יציב
-
מראים סימני סקרנות ונכונות לאכול
-
מקרבים ידיים וחפצים לפה
-
מראים יכולת להעביר מזון בפה מצד לצד ולבלוע
-
רפלקס הוצאת הלשון נעלם
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
אצל רוב התינוקות המיומנויות האלו מתפתחות סביב גיל חצי שנה, ולכן ההמלצה היא להתחיל חשיפה למזונות משלימים בגיל זה. החשיפה למזון משלים לפני גיל 4 חודשים - לא מומלצת.
כללים להצגת מזונות משלימים
בעבר קראנו להם "מזונות מוצקים" והיום אנחנו קוראים להם "מזונות משלימים", למה? כי המזונות שנתחיל להציע לתינוקות מגיל חצי שנה, ישלימו את התזונה שלהם לצד ההנקה או התמ"ל. אז איך נגיש אותם לתינוקות שלנו בפעם הראשונה? ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים?
-
1היכרות והתנסות
מטרתה העיקרית של החשיפה למזון, היא ההיכרות עם טעמים, מרקמים ומזונות שונים, ופחות לטובת ביסוס ארוחות מלאות. בשלב זה, בשלב זה חשוב לייצר חווית אכילה חיובית לתינוק או לתינוקת, כשהדגש יהיה על גיוון המזון המוצע והאיכות שלו ולא הכמות שהוא או היא יאכלו.
-
2סבלנות
שלב החשיפה למזונות חדשים יכול לקחת זמן, אל תמהרו. גם אם יהיה צורך להגיש לתינוק או לתינוקת את אותו האוכל או המרקם כמה פעמים, זה תקין והגיוני. זכרו, שגם לנו המבוגרים לא תמיד פשוט להתחבר לטעמים חדשים, ויש טעמים נרכשים, שצריך בשבילם חשיפה חוזרת וסבלנות.
-
3מרקם המזון
כיום קיימות גישות שונות ומגוונות בנוגע למרקם וצורת המזון שאפשר להציע לתינוקות. כאשר בוחרים לנסות גישה מסוימת, בין אם מדובר במזון טחון למרקם חלק או מזון רך או קשה, שאפשר לתפוס ביד, חשוב מאוד לקחת בחשבון את מוכנות התינוק או התינוקת ואת דרך ההזנה שבה אתם תרגישו בטוחים ונינוחים. ככלל, ההמלצה היא להתקדם עם מרקם המזון המוצע לתינוקות, לפי הגיל והיכולות שלהם. אם בגיל 6 חודשים הם קיבלו מזון במרקם טחון חלק, החל מגיל 7 חודשים מומלץ לעבור למרקם גס יותר של מזון, לדוגמה: ירקות ופירות רכים מעוכים עם מזלג, ירקות ופירות קשים מגורדים בפומפייה, עדשים כתומות מבושלות היטב וכדומה. החל מגיל 9 חודשים, ובהתאם למוכנות התינוק או התינוקת, אפשר להציע מזון מזון רך או קשה בחתיכות קטנות, כאלה שאפשר לתפוס בקצות האצבעות ולהכניס לפה באופן עצמאי.
כך תאכילו תינוקות
ארוחות הן זמן משפחתי נהדר. ישיבה יחד עם התינוק או התינוקת סביב השולחן, היא הזדמנות מצוינת עבורם להכיר ולהרגיש סוגי מזון שונים. במהלך הארוחות, השתדלו להימנע מהסחות דעת כמו משחקים, מסכים וטלוויזיה. מומלץ לתת לתינוקות לאכול בצורה עצמית, לחוש את המזון, להתנסות באחיזה ובהכנסה לפה, גם להתלכלך זה בסדר, להכיר מרקמים, טעמים וטמפרטורות. יצירת אווירה נינוחה ונעימה בזמן הארוחה, תעזור להם לפתח תחושות חיוביות כלפי הישיבה ליד השולחן, כלפי אוכל מזין וכלפי הזמן שמוקדש לכך.
על מנת לשמור על גישה חיובית סביב האוכל, מומלץ לאמץ את כללי ההאכלה הקשובה, המבוססת על כבוד הדדי והקשבה לצרכים של התינוק או התינוקת - האם היא או הוא עוד רעבים? האם הספיק להם? האם האוכל לטעמם? ומה ההעדפות שלהם?
כדאי יש להימנע מלהמשיך ולהציע אוכל, כאשר התינוק או התינוקת מאותתים לכם שהם לא מעוניינים, גם אם נראה לכם שלא אכלו מספיק. כבדו את הרצון שלהם לסיים את הארוחה. אופן הפעולה הזה חשוב בשביל לשמר את היכולת של התינוקות לחוש רעב ושובע וגם חשוב מאוד בשביל לשמר חווית אכילה חיובית.
מזונות מומלצים לתינוקות
- תזונה בריאה ומאוזנת: מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת, שמבוססת על מזונות טריים, גולמיים, לא מעובדים, ובהכנה ביתית: קטניות, דגנים, פירות וירקות, בשר (עוף, הודו, בקר), דגים, ביצים ושמן זית. במשפחות צמחוניות וטבעוניות כדאי להתייעץ עם תזונאית או תזונאי שמתמחים בתזונת ילדים.
- ברזל: חשוב לשלב בתפריט מזונות עשירים בברזל כמו בשר, עוף, הודו, בקר, דגים וקטניות. לשיפור ספיגת הברזל, חשוב לשלב באותה ארוחה ירקות ופירות טריים, שעשירים בוויטמין C כמו, עגבנייה, פלפל, פירות הדר ועוד.
- דגים: משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך דגים ולגוון את סוגי הדגים בתפריט. אין צורך להגביל את כמות הדגים, אלא לשמור על גיוון. הקפידו להסיר עצמות קטנות מבשר הדגים או לטחון אותם היטב.
- מוצרי חלב: מוצרי חלב דלים בברזל, לכן לא כדאי להפוך אותם למרכיב מרכזי בתזונת התינוקות. אפשר לשלב מעט מוצרי חלב, לא ממותקים (כמו גבינה לבנה, יוגורט, לבן).
- תחליפים מן הצומח: תחליפי חלב צמחיים כמו חלב סויה, משקה אורז, משקה שיבולת שועל, משקה שקדים ושומשום לא מתאימים לשמש כמקור מזון עיקרי בתפריט.
- מים: כאשר התינוק או התינוקת מתחילים לאכול מזונות משלימים, זה גם הזמן להתחיל לתת להם לשתות מים. ממשקאות ממותקים אינם מומלצים כלל.
מזונות שצריך להימנע מהם
-
עד גיל שנה, אסור לתת לתינוקות חלב ניגר
אפשר להציע מזונות העשויים מחלב פרה, כמו גבינה לבנה, אבל לא להציע חלב פרה כמשקה או כתחליף לתמ"ל או לחלב אם.
-
עד גיל שנה, אסור לתת לתינוקות דבש
דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה עלול לגרום למחלה נוירולוגית חריפה בשם בוטוליזם. מחלה שנגרמת על ידי רעלן המיוצר על-ידי חיידק בשם קלוסטרידיום בוטולינום. תסמיני המחלה הם: טשטוש ראייה, קושי בדיבור ובבליעה וקשיי נשימה. מעל לגיל שנה, אפשר לחשוף לדבש אבל לא חייבים.
מזונות שמומלץ להימנע מהם
- אין צורך לקנות מזון שמיוצר במיוחד לילדים ותינוקות, גם אם רשום עליו שהוא "מיועד לתינוקות" או "מועשר במינרלים וויטמינים". במקרים רבים מדובר במזון מעובד, מתועש וארוז שהוא יקר יותר, יכול להכיל כמויות גבוהות של סוכר, מלח ושומן רווי, ומקבע הרגלי אכילה לא מגוונים ולא בריאים.
- מומלץ להימנע ממזונות כמו חטיפים לתינוקות, דגני בוקר ממותקים, מיצי פירות ופאוצ'ים עם מחיות (smoothies), כי הם יכולים לפגוע ברכישת הרגלי האכילה של ילדיכם.
- מאכלים שמכילים אבקות מרק או כמות גדולה של מלח. מומלץ לאכול כמה שפחות ממזון עשיר בנתרן וחטיפים מלוחים. אין צורך להוסיף מלח למזונות שאתם נותנים לתינוקות, גם אם אתם רגילים להוסיף מלח למזונות אלו כשאתם אוכלים אותם בעצמכם.
שימו לב
שימו לב
מומלץ להימנע מחימום מזון לתינוקות במיקרוגל, החימום במיקרוגל לא אחיד והוא עלול לגרום לכוויות.
מאכלים שעלולים לגרום לחנק
- פירות וירקות קשים: צריך לחתוך לחתיכות קטנות, לרסק, לגרד או לטחון.
- מאכלים עגולים כמו ענבים ועגבניות שרי: צריך לחצות לאורך ולחתוך לחתיכות קטנות.
- לילדים מתחת לגיל 5: אסור לתת פיצוחים, אגוזים וגרעינים, פופקורן, סוכריות וממתקי גומי. סוכריות, ממתקי גומי ומסטיקים לא מומלצים מבחינה בריאותית, באף גיל.
למידע נוסף על האכלה בטוחה של תינוקות וילדים למניעת חנק
תוספי תזונה לתינוקות
- ויטמין D: מינון של 400 יחב"ל (יחידות בין לאומיות), מדי יום, מגיל לידה ועד גיל שנה. התוסף מגיע בצורת טיפות, ומומלץ לתת אותו באמצעות כפית.
- ברזל: התוסף מגיע בצורת טיפות, ומומלץ לתת אותו באמצעות כפית.
- מגיל 4 חודשים מלא* ועד גיל חצי שנה מלא - מינון של 7.5 מ"ג מדי יום.
- מגיל חצי שנה מלא ועד גיל שנה וחצי, אלא כן קיבלתם הנחיות אחרות - 15 מ"ג מדי יום.
- שימו לב: ישנן הנחיות אחרות לפגים.
*מלא: מהיום שמלאו לו או לה 4 חודשים.