הזנת תינוקות במשפחות צמחוניות או טבעוניות
תזונה צמחונית וטבעונית מאוזנת, בריאה ומגוונת, יכולה לספק לנו את כל הצרכים התזונתיים שלנו מגיל ינקות ועד זקנה, ויש לה יתרונות בריאותיים. הקצב המהיר של גדילת תינוקות דורש מאיתנו ההורים לספק להם ארוחות מאוזנות תזונתית, המכילות מזון בריא. במשפחות צמחוניות וטבעוניות, חשוב לקבל דגשים ליצירה של ארוחות מאוזנות אשר יכילו את כל מה שתינוקטת ופעוטות צריכים.
בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם תזונאים או תזונאיות שמתמחים בתזונה צמחונית וטבעונית לילדים, ולוודא שהילדים מקבלים את כל הערכים התזונתיים החשובים להם. לנוחיותכם, גם בטיפת חלב נמצאות תזונאיות לתינוקות וילדים שניתן להתייעץ איתן. תוכלו לבדוק לגבי זה עם אחות טיפת חלב שמלווה אתכם.
הנקה
- הנקה היא הדרך הבריאה והטובה ביותר להזין את התינוק או התינוקת שלך. כמו לכל אמא, גם לאמהות צמחוניות וטבעוניות מומלץ להניק את התינוקות שלהן. על האמא לדאוג לתזונה מאוזנת בעצמה, ולקחת תוסף של ויטמין B12. כדאי להתייעץ עם תזונאית או תזונאי, לגבי השלמת הרכיבים החסרים באמצעות מזון או תוספי תזונה, בהתאם לצורך.
- אם ההנקה מבוססת, והתינוק או התינוקת יונקים לפי דרישה, הם יקבלו את כמות חלב האם הדרושה להם, יגדלו ויתפתחו היטב.
- החל מגיל חצי שנה ועם ביסוס ארוחות משלימות, ההמלצה היא לתת לכל תינוק או תינוקת טבעוניים, תוסף B12 (ההמלצה היא גם לתינוקות יונקים וגם לתינוקות הניזונים מתמ"ל).
- ההמלצה היא להמשיך להניק גם אחרי שהוספת מזונות משלימים לתפריט, לפחות עד גיל שנתיים ויותר, כל עוד זה מתאים לך ולתינוק או לתינוקת שלך.
- המלצות נוספות לצריכה של כל אישה מניקה: יוד במינון של 250-150 מיקרוגרם, ויטמין D במינון של 400-200 יחידות בינלאומיות (כמות המקבילה ל-10-5 מיקרוגרם), תוסף ברזל - עד 6 שבועות לאחר הלידה ובמהלך שנות הפוריות, מומלץ לכל אישה לצרוך בכל יום 400 מק"ג חומצה פולית.
תרכובות מזון לתינוק (תמ"ל)
- אם המשפחה מנהלת אורח חיים צמחוני, אפשר לתת לתינוקות תרכובת מזון רגילה על בסיס חלב פרה, לפי הגיל ועד גיל שנה.
- אם אתם נמנעים לחלוטין מצריכת מוצרי מזון מהחי, אפשר לתת לתינוק או לתינוקת תמ"ל שמבוסס על סויה.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
בשנה הראשונה לחיי התינוק, אסור לתת תחליפי חלב ניגר כמו חלב סויה, משקה אורז, משקה שקדים וכדומה במקום חלב אם או תמ"ל. משקאות אלה לא מתאימים לצריכת תינוקות או להכנת תערובות בהכנה ביתית. החלפה של חלב אם או תמ"ל, בחלב סויה, משקה שיבולת שועל, שקדים או אורז, עלולה להוביל לחסרים תזונתיים ולפגוע בגדילה.
תמ"ל צמחי
משפחות טבעוניות בוחרות לעיתים, בהיעדר הנקה או חלב אם שאוב, לתת תמ"ל על בסיס סויה לתינוקות שלהן. על פי האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה (AAP) תמ"ל צמחי הוא אלטרנטיבה בטוחה ומקבילה מבחינה תזונתית לתמ"ל חלבי.
שימוש בתמ"ל צמחי אינו מומלץ במקרים הבאים:
- פגים במשקל לידה נמוך מ-1.800 קילו.
- תינוקות עם אי ספיקת כליות.
- היפותירואידיזם מולד (תמ"ל צמחי פוגע בספיגת התרופה לכן במקרה זה יידרש ניטור צמוד יותר, ויתכן שגם מינון תרופה גבוה יותר).
- תינוקות הסובלים מאנטרוקוליטיס או אנטרופתיה כתוצאה מאלרגיה לחלב פרה.
- מניעת קוליק או אלרגיה.
מזונות משלימים
מגיל חצי שנה, ועם הופעה של סימני מוכנות, תוכלו להתחיל לחשוף את התינוק או התינוקת שלכם למזונות משלימים, תחילה מזון טחון ורך, ובהמשך במרקם גס (מפורר, מגורר או מעוך), בהתאם להתפתחותם ולהנחיות משרד הבריאות. עד גיל שנה כדאי לשלב בתפריט לפחות 3-2 ארוחות ביום, אשר כוללות חלבון וברזל באופן טבעי, ובשילוב של דגנים, ירקות ופירות.
במשפחות צמחוניות ניתן לשלב בתפריט היומי
-
יוגורט
-
גבינות
-
ביצים מבושלות היטב
-
חלב פרה מלא לאחר גיל שנה
אפשר לשלב גם מעט אצות ולהשתמש במתינות במלח מועשר ביוד - רצוי להמעיט בשימוש במלח בתזונת תינוקות, ילדים ובוגרים.
מזונות מומלצים בתזונה טבעונית לתינוקות מגיל חצי שנה:
תוספי תזונה
החל מגיל חצי שנה ועם ביסוס ארוחות מזון משלים, ההמלצה היא להוסיף לתינוקות טבעונים, תוסף B12 (ההמלצה היא גם לתינוקות שיונקים וגם לאלה שמקבלים תמ"ל). במידה ותזונת התינוק או התינוקת לא כוללת את כל קבוצות המזון והיא לא מגוונת, חשוב לפנות לתזונאית או תזונאי שמתמחים בצמחונות וטבעונות, כדי לוודא שהתזונה מספיקה וכוללת מגוון רכיבים כמו ויטמין B12, ברזל, אבץ ויוד.
תוספי תזונה מומלצים
- ויטמין B12: החל מגיל חצי שנה ועם ביסוס ארוחות לתינוקות שאוכלים תזונה טבעונית, ההמלצה היא להוסיף תוסף B12 (גם לתינוקות יונקים וגם לתינוקות שניזונים מתמ"ל). גם אמהות טבעוניות שמניקות (ולפעמים גם צמחוניות) צריכות ליטול תוסף B12 באופן קבוע.
- ברזל: לפי המלצת משרד הבריאות, כדאי לתת לכל התינוקות תוסף ברזל, החל מגיל 4 חודשים. אם צורכים מזון מן הצומח שמכיל ברזל, כדאי לשלב בארוחה גם מזונות המכילים ויטמין C כדי להגביר את ספיגת הברזל.
- ויטמין D: לפי המלצת משרד הבריאות, חשוב להקפיד לתת לכל התינוקות תוסף ויטמין D מגיל לידה ועד גיל שנה.
- אבץ: אם יתגלה חוסר באבץ, יומלץ לתת לתינוק או התינוקת מזון עשיר או מועשר באבץ, או תוסף תזונה.
- חומצות שומן מסוג אומגה 3: המקורות הטובים לחומצות אלה הם אגוזי מלך, שמן קנולה, זרעי פשתן, שמן פשתן וזרעי צ'יה. חשוב לזכור, לפי הנחיות משרד הבריאות, יש להגיש לתינוקות אגוזים וגרעינים טחונים למרקם חלק.
- יוד: כדאי להעדיף מלח מועשר ביוד, ולהשתמש במעט מלח בבישול.