אנמיה בתינוקות ופעוטות
אנמיה מחוסר ברזל היא מצב הגורם לאספקה נמוכה של חמצן לרקמות הגוף. מצב זה נחשב למחסור התזונתי הנפוץ ביותר בקרב תינוקות ופעוטות, ולאורך זמן הוא עלול לעכב את ההתפתחות התקינה.
מה עוד חשוב לדעת על הסיבות לאנמיה מחוסר ברזל? מהם התסמינים של חוסר ברזל ואיך אפשר למנוע מצבים אלו בגיל הרך?
תפקידו של הברזל בגופנו
גוף האדם זקוק לכמות מספקת של ברזל כדי לייצר באופן תקין המוגלובין וכדוריות דם אדומות, האחראים על הובלת החמצן לכל אברי הגוף. בנוסף, הברזל אחראי על תהליכי התפתחות וצמיחה תקינים, וכן על תפקודה של מערכת החיסון בהווה ובהמשך החיים.
מניעת אנמיה מחוסר ברזל בתינוקות
בישראל שיעור האנמיה מחוסר ברזל בקרב תינוקות ופעוטות גבוה מזה שבארצות מערביות אחרות (למשל בארה"ב), ויש אף אוכלוסיות שבהן שיעור האנמיה מחוסר ברזל בקרב תינוקות בגיל שנה עולה על 25%. מסיבה זו, חשוב מאוד להקפיד שכל התינוקות והפעוטות מגיל 4 חודשים יצרכו מזונות עשירים בברזל (בהתאם לגיל) וכן יקבלו תוסף ברזל (בהתאם למינונים המפורטים בהמשך). תוסף ברזל לתינוקות הוא נוזלי וניתן בטיפות.
בין גיל 9 חודשים לשנה חשוב לעשות לתינוקות ספירת דם, גם אם אין חשש למחסור בברזל. לאחר קבלת תוצאות הבדיקה תקבלו הנחיה האם יש צורך להגדיל את המינון. בכל מקרה, יש להמשיך את מתן תוסף הברזל עד גיל שנה וחצי.
המלצות למניעת אנמיה מחוסר ברזל
תזונה
- הנקה: ספיגת ברזל מחלב אם היא גבוהה משמעותית לעומת תרכובת מזון לתינוקות. לכן, ההמלצה היא להניק באופן בלעדי מגיל לידה ועד גיל חצי שנה, ולהמשיך בהנקה בתוספת מזון משלים ("מוצקים") עד גיל שנתיים ואף יותר. אם התינוק או התינוקת ניזונים מתרכובת מזון לתינוקות, כדאי להקפיד ולבחור בתרכובת מזון על בסיס חלב פרה מועשרת בברזל (אלא אם קיימת הנחיה רפואית לסוגי תרכובות מזון אחרות).
- מזון עשיר בברזל: מגיל חצי שנה, עם התחלת ההזנה במזון משלים, מומלץ להקפיד על תזונה עשירה בברזל. את המזון כדאי לבשל בבית ולשלב בין סוגי המזון השונים לפי התדירות המומלצת:
- בשר - בקר, הודו אדום ועוף, 2–3 פעמים בשבוע.
- דגים - כפעמיים בשבוע.
- קטניות - חשוב לצרוך קטניות באופן יומיומי, כגון: עדשים, אפונה, שעועית, חומוס (גרגרים) פול, פולי סויה וטחינה.
- שיפור ספיגת הברזל ממזונות מן הצומח: צריכה של מזונות מהצומח יחד עם ירקות ופירות עשירים בוויטמין C, כמו פלפל אדום (גמבה), עגבנייה, פירות הדר ומלון, משפרת את ספיגת הברזל.
- הימנעות מחלב פרה לפני גיל שנה: ההמלצה היא לא לתת לתינוקות מתחת לגיל שנה חלב ניגר. בנוסף, כיוון שמוצרי חלב דלים בברזל, לא כדאי להפוך אותם למרכיב מרכזי בתזונת התינוקות.
- מוצרי חלב לא ממותקים כמזון משלים בלבד: אפשר לתת לתינוקות מגיל חצי שנה מוצרי חלב לא ממותקים, אבל כיוון שהם דלים בברזל, חשוב להקפיד שהם לא יהוו מרכיב מרכזי בתפריט.
- ויתור על משקאות מעלי תה: כדאי להימנע מלתת לתינוקות לשתות משקאות העשויים מעלי תה, כמו תה שחור או ירוק, כדי למנוע הפרעה בספיגת הברזל.
תוסף ברזל לתינוקות
ההמלצה של משרד הבריאות היא לתת לתינוקות מגיל 4 חודשים תוסף ברזל, בלי קשר לכמות הברזל שהם מקבלים ממזונם. אלו המינונים המומלצים:
- מגיל 4 חודשים עד גיל חצי שנה: לתת 7.5 מיליגרם ביום.
- מגיל חצי שנה עד שנה וחצי: לתת 15 מיליגרם ביום. בהתאם לתוצאות ספירת הדם שתיעשה לקראת גיל שנה, תקבלו הנחיה האם יש צורך להגדיל את המינון. בכל מקרה, חשוב שתמשיכו לתת תוסף ברזל עד גיל שנה וחצי.
- פגים: מומלץ לתת מינון יומי של 2 מיליגרם לכל קילוגרם ממשקל גוף החל מגיל שבועיים (גיל כרונולוגי), במינון מירבי של עד 7.5 מיליגרם עד גיל חצי שנה (גיל כרונולוגי), ומגיל חצי שנה (גיל כרונולוגי), המינון המירבי הוא עד 15 מיליגרם, נטילת הברזל עד גיל שנה וחצי, אלא אם ניתנו הנחיות אחרות במכתב השחרור מהפגייה או מהרופא המטפל.
כך תזכרו לתת ברזל
כך תזכרו לתת ברזל
כדי שלא תשכחו לתת מדי יום את תוסף ברזל, כדאי לקבוע זמן קבוע לקבלתו. זמן האמבטיה הוא מומלץ, כיוון שלאחר שתפשיטו את התינוק או התינוקת, אין חשש מפני הכתמה ולכלוך של הבגדים. כדי להימנע מטעויות במינון, מומלץ לתת את הברזל באמצעות כפית ולא לטפטף אותו ישירות לפה.
שימו לב
שימו לב
חשוב לשמור שבקבוק התוסף לא יהיה בהישג ידם של ילדים. בנוסף, בסיום השימוש יש להקפיד לסגור את הפקק של הבקבוק עד הסוף.
אבחון חוסר ברזל ואנמיה
כדי לאבחן אנמיה, צריך לבדוק את רמות הברזל בגוף בספירת דם. בין גיל 9 חודשים לשנה, כחלק מהמעקב השגרתי בטיפת חלב, מופנים כל התינוקות לביצוע ספירת דם. בהתאם לתוצאות, יוחלט האם להגדיל את המינון של התוסף למינון טיפולי או להשאירו כפי שהוא עד גיל שנה וחצי.
התסמינים של מחסור בברזל
מצב של אנמיה מחוסר ברזל יכול להופיע בדרגות שונות ולא תמיד אפשר להבחין בו, לכן מומלץ לבצע ספירת דם כדי לוודא מה מצב מאגרי הברזל בגוף. בנוסף, חשוב שתשימו לב לכמה תסמינים שיכולים להעיד על בעיה:
-
חולשה ועייפות
-
חיוורון
-
ירידה בתאבון
-
חוסר שקט
-
הפרעות בקשב ובריכוז
-
האטה בהתפתחות
אם מופיעים אצל התינוק או התינוקת סימנים מהרשימה, חשוב שתפנו לייעוץ רפואי.