חום גבוה לתינוקות ומחלות חום
כשלילד או לילדה יש חום גבוה, זה יכול להלחיץ, אבל חשוב לדעת שהחום עצמו לא מסוכן. אם הם מתנהגים כרגיל, זו לא חובה לתת להם תכשיר להורדת חום. אם הם לא מרגישים טוב ויש תסמינים נוספים, כדאי להקל עליהם ולתת טיפול מתאים.
בדרך כלל, כשאנחנו אומרים "חום" אנחנו מתכוונים לחום גבוה. העלאת החום היא הדרך של הגוף להתמודד עם נגיפים כמו וירוסים וחיידקים. לרוב מחלות חום בילדים הן מחלות קלות אבל אם הן מלוות בתסמינים אחרים, זה יכול להעיד על מחלה שצריכה התייחסות רפואית.
מה נחשב חום גוף תקין
הטמפרטורה הממוצעת של חום גוף תקין היא 37 מעלות. כאמור, מדובר בממוצע וזה אומר שיש כאלה שאצלם הנורמה היא 37.4 ואצל אחרים אולי מעט פחות.
מצבים שיכולים לשנות את חום הגוף
יש מצבים מסוימים שיכולים להשפיע על הטמפרטורה הרגילה (הממוצעת) של חום הגוף אצל ילדים:
מזג אוויר חם
חום הגוף עולה כשנמצאים בחוץ ומזיעים.
מזג אוויר קר
הקור מרחיב את כלי דם ולכן יכול להיות שנראה שהלחיים מאוד אדומות. זה סימן שהגוף מווסת את עצמו בהתאם לחום החדש.
מחלה
כשהחיידק או וירוס חודרים לגוף, הגוף מחמם את עצמו, מכווץ את כלי הדם בעור וגורם לעור להיראות חיוור וזה בדרך כלל סימן שהחום עולה.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
חום קיצוני, למשל כששוכחים ילד או ילדה ברכב, עלול להיות קטלני.
חום נמוך מתחת ל-36 מעלות
תינוקות קטנים מתקשים לפעמים בוויסות החום שלהם. לכן, חום נמוך מתחת ל 36 מעלות יכול להיות גם סימן למחלה. אם יש לתינוק או לתינוקת שלך חום של פחות מ-36 מעלות, צריך לחמם אותם בעזרת בגד נוסף, לכסות בשמיכה ולהחזיק אותם קרוב לגוף. בנוסף, כדאי לבדוק שהחום בחדר הוא 22–23 מעלות.
חשוב לדעת: בכל גיל אם חימום החדר והילד לא משפרים את המצב, החום לא מתחיל לעלות והילד או הילדה נראים חולים צריך לפנות לבדיקה רפואית.
חום גבוה מעל 38 מעלות - מתי לפנות לעזרה רפואית
מעל 38 מעלות ההגדרה המקובלת היא חום גבוה, אבל חשוב להדגיש שאם הילד או הילדה נראים כרגיל ולא מדווחים על כאבים מסוימים, לא נדרש טיפול מיוחד או תרופה להורדת חום.
- עד גיל חודשיים: החום הוא הסימן היחיד אצל תינוקות בגיל זה שיכול להעיד על כך שהם חולים במחלה משמעותית ולכן צריך להגיע לבדיקה רפואית מיידית, כלומר לפנות למיון או למוקד אחר של רפואה דחופה. לקבלת הפניה למיון אפשר להתקשר למוקד קופת החולים שלך, בכל שעות היממה. אם יש חום בגיל זה מעל 38.5 אפשר להגיע ללא הפניה.
- מעל גיל חודשיים עד שנה: בגיל הזה צריך להתייחס גם למצב של התינוק או התינוקת. אם הם שותים ומתנהגים כרגיל, אפשר לחכות יום או יומיים ולראות אם החום חולף. אם החום לא חולף, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית.
- בכל גיל: אם לילד או לילדה יש תסמינים משמעותיים כמו קשיי נשימה, אפטיות (אדישות קיצונית למתרחש מסביב), צריך לפנות לבדיקה רפואית. בכל מקרה שבו אתם מודאגים, ניתן להתייעץ עם מוקד האחיות של קופת החולים בה אתם חברים.
סימנים שמחייבים בדיקה רפואית מיידית
אם הילדים לא נראים טוב, יש להם חום גבוה, הם לא מוכנים לשתות ונראים אפאתיים – צריך לתת להם תרופה להורדת חום ולבחון את ההתנהגות שלהם. אם הם לא חוזרים לעצמם אחרי מתן תרופה, חשוב להגיע לבדיקה במוקד רפואי בהקדם. סימנים נוספים שצריך לשים אליהם לב:
- אם התינוקת או התינוק נראים חולים יותר מאשר קודם, חיוורים יותר מהרגיל, תשושים או חלשים יותר.
- אם לתינוקת או לתינוק יש קושי לנשום.
- אם התינוקת או התינוק ישנוניים יותר מהרגיל.
- השתנה לעיתים רחוקות יותר כגון שעברו 6 שעות ללא השתנה בכלל.
- אם התינוקת או התינוק סובלים מהקאות ללא הרף או התקפי שלשול תכופים.
- אם אין סימני שיפור לאחר 48 שעות מאז תחילת המחלה.
טיפול בתכשירים להורדת חום
תכשירים להורדת חום לא מטפלים במחלה, אלא רק מקלים על התסמינים, וזאת כל המטרה שלהם. לכן, אם הילד או הילדה מתנהגים כרגיל ולא נראים סובלים, או מתלוננים על כאבים, לא חייבים לתת תכשיר להורדת חום. אבל אם הם לא מרגישים טוב ויש תסמינים נוספים, כדאי להקל ולתת תכשירים להורדת חום, כדי שירגישו טוב יותר. לקריאה מורחבת על סוגי תכשירים להורדת חום