מחלות ויראליות
כל הורה ודאי מכיר את התופעה: הילד או הילדה סובלים מהתקררות המתבטאת בנזלת או בשיעול, לפעמים מלווה בחום שנמשך כמה ימים, ולאחר ביקור במרפאה נקבע כי מדובר במחלה ויראלית הצפויה לחלוף ללא טיפול מיוחד. אמנם לעיתים נרגיש תסכול מול הקביעה ש"זה ויראלי" ואין צורך בטיפול, אבל כדאי שנזכור שרוב המחלות הזיהומיות בילדים נגרמות על ידי וירוסים (נגיפים). חשוב גם לדעת, כי אנטיביוטיקה לא נחשבת יעילה כנגד וירוסים, אלא פועלת רק נגד זיהומים חיידקיים, ונטילה שלא לצורך היא מיותרת ויכולה לגרום להתפתחות עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה.
סוגי מחלות ויראליות
קיים מגוון רחב של וירוסים הגורמים לשלל מחלות - ממחלות קלות החולפות תוך מספר ימים ועד מחלות מסכנות חיים או מחלות כרוניות. אפשר לחלק את סוגי הווירוסים לכמה קבוצות:
-
2וירוסים של מערכת העיכול (וירוס בטן)
כמו: אנטרו וירוס, רוטה וירוס. וירוסים אלה לרוב גורמים להקאות ושלשולים.
-
3וירוסים הגורמים לפריחה
כמו: אבעבועות רוח, אדמת, חצבת, אדמדמת, מחלת הפה והגפיים (לרוב נגרם על ידי וירוס קוקסאקי). וירוסים אלה לרוב מלווים בחום וחלקם עלולים להסתבך, אבל חשוב לדעת שאפשר למנוע את הסיבוכים על ידי מתן חיסון.
-
4וירוסים הגורמים לדלקת בכבד
כמו הפטיטיס A והפטיטיס B. וירוסים אלה לרוב גורמים לצהבת (צבע צהוב בעור). חשוב לציין שאפשר למנוע את התחלואה על ידי מתן חיסון.
-
5וירוסים המועברים על ידי יחסי מין
כמו: פפילומה, המעלה את הסיכון לסרטן צוואר הרחם, ו-HIV, הגורמת לכשל במערכת החיסון.
הדבקה במחלה ויראלית
יש כמה דרכים שבהן מתרחשת ההדבקה במחלה ויראלית:
-
דרך האוויר
-
מגע במשטחים
-
מגע בפצעים והפרשות
-
עקיצת יתוש
-
מגע מיני
-
מגע עם דם נגוע
-
בזמן הריון
- דרך האוויר: רוב המחלות הוויראליות של דרכי הנשימה מדבקות על ידי טיפות רוק שנפלטות לאוויר ממערכת הנשימה של חולה, למשל כתוצאה משיעול או התעטשות.
- מגע במשטחים: אפשר להידבק במחלות ויראליות כתוצאה ממגע במשטחים שעליהם נותרו חלקיקים מדבקים מאדם חולה (למשל לחיצת יד, נגיעה בחפצים שונים או ידיות של דלתות) ולאחר מכן הכנסת ידיים לפה.
- מגע בפצעים והפרשות: מחלות ויראליות עוריות, כמו הרפס, מדבקות כתוצאה ממגע בפצעים העוריים ובהפרשות מהם.
- עקיצת יתוש: יתושים יכולים להיות נשאים של וירוסים, ובאמצעות עקיצה להעביר לבני האדם מחלות, כמו קדחת מערב הנילוס.
- מגע מיני: נגיפים כמו איידס ופפילומה מועברים על ידי מגע ישיר בין אברי מין או דרך מגע של הידיים באזורים נגועים והעברתו לאזורים אחרים.
- מגע עם דם נגוע: הדבקה בנגיפים כמו איידס ודלקת כבד נגיפית, יכולה להתרחש כתוצאה ממגע בדם נגוע.
- בזמן הריון: אישה בהריון יכולה להעביר נגיפים לעובר, למשל CMV שפגיעתו בעובר עלולה להיות קשה.
סיבוכים אפשריים
כאמור, רוב המחלות הוויראליות חולפות מעצמן תוך מספר ימים, אבל לפעמים יכולים להתפתח סיבוכים רפואיים שונים, למשל דלקת ריאות או דלקת אוזניים, ולכן אם מופיע אחד מסימני האזהרה, חשוב לפנות לבדיקה רפואית.
אלו סימני אזהרה המחייבים לפנות לטיפול רפואי באופן מיידי:
- כאבים בחזה או קוצר נשימה המתבטא בנשימות מהירות.
- כאבי ראש שמחמירים.
- הקאה חמורה או הקאה שאינה נפסקת.
- ישנוניות מעבר לרגיל או חוסר תגובה לסביבה (אפאטיות).
- אי שתיית נוזלים מספקת, עד כדי התייבשות.
- אין מתן שתן או בכי ללא דמעות.
אופן האבחון
מחלות ויראליות לרוב מאובחנות באופן קליני, על סמך תלונות החולה וממצאי בדיקה גופנית המבוצעת על ידי הרופא או הרופאה. במקרים שבהם המחלה נמשכת זמן רב, ייתכן ויבוצעו בדיקות נוספות, כמו בדיקות דם כלליות, בדיקות סרולוגיות לזיהוי נוגדנים לנגיפים מסוימים (למשל EBV ו-CMV) ובדיקות הדמיה - למשל, אם יש חשד לדלקת ריאות, יבוצע צילום חזה.
הטיפול במחלות ויראליות
רוב המחלות הוויראליות חולפות ללא טיפול מיוחד, חוץ מטיפול תומך, כגון: תרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים, טיפות מי מלח לאף. כשמדובר בחולים וחולות עם מחלות רקע הנמצאים בסיכון גבוה, אפשר לעיתים להיעזר בתרופות אנטי ויראליות המאיצות את זמן הריפוי, למשל, טמיפלו (Tamiflu). בכל מקרה, חשוב לזכור כי אנטיביוטיקה לא נחשבת יעילה בטיפול במחלה ויראלית.
מניעה
אמנם אין דרך למנוע לחלוטין הדבקה במחלות ויראליות, אבל יש כמה דרכים יעילות שבעזרתן אפשר להפחית את הסיכון להידבק ולחלות:
- חיסונים: אפשר למנוע מחלות ויראליות רבות באמצעות חיסונים, למשל: שפעת, קורונה, אדמת, חצבת, חזרת, אבעבועות רוח, דלקת כבד נגיפית, פפילומה ורוטה. בזכות חיסוני השגרה הניתנים בטיפות החלב לתינוקות וילדים, רבות מהמחלות הוויראליות הקשות והמסוכנות כמעט ונעלמו לחלוטין מן העולם - ולכן כדי להגן על בריאות הילדים, חשוב מאוד שתקפידו לחסן בהתאם לתכנית חיסוני השגרה בילדות. במקביל, חשוב לזכור שיש נגיפים שהרכבם משתנה כל הזמן, כמו נגיף השפעת ונגיף הקורונה, ולכן הגוף אינו יכול לפתח חסינות קבועה נגדם. מסיבה זו מפתחים מדי עונה חיסון חדש כנגד מחלות אלה, בהתאם לזנים שצפויים להגיע לישראל, ויש צורך להתחסן בכל פעם מחדש כדי להבטיח הגנה מפניהם.
- שטיפת ידיים: הקפידו על היגיינה ושטיפת ידיים במים ובסבון לאחר ביקור בשירותים, לאחר מגע עם הפרשות, אחרי שיעול ועיטוש, לפני הארוחות ולפני מגע עם מזון. אם אין מים וסבון זמינים, אפשר להשתמש בג'ל אלכוהול. את הג'ל צריך למרוח על כל היד, ולהמתין עד שהידיים מתייבשות.
- אוורור הבית: מומלץ לפתוח חלונות, לאוורר את חדרי הבית ולאפשר לאוויר נקי להיכנס מבחוץ.
- הישארות בבית: כשחולים נשארים לנוח בבית ולא מסכנים את הסביבה. חשוב שהורים ימנעו מלשלוח ילדים שלא חשים בטוב אל מסגרות החינוך.