מידע

לפי גיל

עששת אצל ילדים

27 נובמבר 2024

תהליך יצירת העששת

אבחון עששת

מניעת עששת אצל תינוקות וילדים

כדי למנוע התפתחות עששת ולצמצם את הנזקים, חשוב לשמור על השיניים כבר מגיל ינקות ולהקפיד על הכללים הבאים:

  • 2
    חשיפה לפלואוריד

    כדי להגביר את עמידות השיניים, מומלץ לחשוף ילדים לפלואוריד, על ידי שימוש במשחת שיניים ובשטיפות פה (שטיפות פה מתאימות רק מגיל 6 ומעלה) וכן על ידי מריחת פלואוריד (ג'ל פלואוריד או לכת פלואוריד) על ידי אנשי מקצוע. הפלואוריד נאגר ברוק וברובד החיידקי ומשם חודר לשכבת האמייל של השן, מחזק אותה והופך אותה לעמידה יותר בפני החומציות בפה, שגורמת להתפתחות עששת.

  • 3
    שתיית מים

    חשוב להימנע מלתת לתינוק או לתינוקת שתייה ממותקת למטרות הרגעה או פינוק. אל תאפשרו מנוחה או שינה עם בקבוק המכיל תרכובת מזון לתינוקות, חלב, מיץ פירות, מים עם סוכר, מים בטעמים, או כל נוזל אחר שהוא לא מים. מים הם המשקה הטוב ביותר לשתייה בין הארוחות והנוזל היחיד שמותר לילדים להחזיק בפה למשך פרקי זמן ארוכים.

  • 4
    הפחתת צריכת סוכרים

    הגורם העיקרי ליצירת עששת הוא הסוכר במזון, ולכן מומלץ להפחית צריכה ותדירות של מאכלים ומשקאות ממותקים. לא מומלץ להוסיף סוכר או דבש למאכלים, ואם בכל זאת מגישים לילדים מזונות המכילים סוכר, חשוב שתקפידו לעשות זאת כחלק מארוחה ולא בין הארוחות. הרוק והנוזלים ששותים במהלך הארוחה שוטפים את חלקיקי המזון שעל השיניים. כמו כן, כשמדובר בתינוקות, אל תיתנו מוצץ טבול בסוכר, בדבש או בכל ציפוי מתוק אחר.

  • 5
    פחות חטיפים בין הארוחות

    מומלץ להמעיט בכמות החטיפים שהילדים אוכלים בין הארוחות, וגם להעדיף חטיפים בריאים, כמו גבינות, פירות וירקות טריים. אם בכל זאת ילדים אוכלים חטיף, חשוב לשטוף את הפה במים לאחר מכן, כיוון שבעת אכילה לעיתים קרובות סביבת הפה נעשית חומצית וחשופה לעששת.

  • 6
    לא כדאי להעביר חפצים "מפה לפה"

    עדיף לא לטעום את המזון של התינוק או התינוקת בכפית שממנה הם יאכלו, ולא לנקות את המוצץ באמצעות הפה. פעולות מסוג זה עלולות להעביר חיידקים הגורמים לעששת.

  • 7
    ביקורת תקופתית במרפאת שיניים

    חשוב להגיע לבדיקה ראשונה מוקדם ככל האפשר. טיפולי שיניים לילדים עד גיל 18 כלולים בסל הבריאות של קופות החולים.