בריאות השן וצחצוח שיניים
שיניים בריאות חשובות מאוד לגדילה ולהתפתחות התקינה של ילדים וילדות וליכולת האכילה והדיבור. בנוסף, הן תורמות לשינה טובה, לתחושת הביטחון ולהערכה העצמית שלהם.
אמנם השיניים הנשירות, המכונות גם שיני החלב, עתידות להתחיל לנשור לקראת גיל 6, אבל הטיפול בהן חיוני וחשוב מאוד. בעזרת שיניים אלו פעוטות נושכים ולועסים מזון, הן גם עוזרות להם לדבר בצורה תקינה, תורמות למראה החיצוני, שומרות מקום לשיניים הקבועות ונותנות להן את מיקומן הנכון בפה. טיפול נכון ושמירה על בריאות הפה והשיניים של ילדים וילדות מגיל מוקדם חשובים לבריאותם בהווה ובעתיד.
גורמי סיכון למחלות שיניים וחניכיים
יש כמה גורמים עיקריים להתפתחות מחלות שיניים וחניכיים אצל ילדים וילדות:
- עששת: חיידקים נמצאים בפה באופן קבוע ונצמדים לחניכיים ולשיניים, ואם לא מסירים אותם בעזרת צחצוח, הם מצטברים על השיניים בצורת שכבה בהירה ודביקה המכונה רובד חיידקי (פלאק). חיידקי הפלאק הופכים את הסוכרים המצויים במשקאות ובאוכל שהילדים צורכים לחומצות, הגורמות לשיניים לאבד מינרלים ולהופעת מחלת העששת (חורים בשיניים). תהליך זה גורם להרס שיניים אצל פעוטות וילדים.
- דלקת חניכיים: תופעה נוספת אפשרית אצל ילדים וילדות היא דלקת חניכיים, שלרוב נגרמת מחוסר שמירה על היגיינת הפה.
- מחלות רקע שונות והיחלשות המערכת החיסונית: מצבים אלו יכולים לתרום להתפתחות מחלות הפה והשיניים.
אמנם לא תמיד יש דרך לשנות את המציאות, אבל עצם המודעות לסיכונים תסייע לכם לשמור טוב יותר על השיניים והחניכיים של הילדים והילדות.
צחצוח מהשן הראשונה
מזל טוב! לתינוק או לתינוקת צמחה השן הראשונה. כאשר השן הראשונה בוקעת, חשוב להקפיד לנקות ולצחצח אותה מדי יום ולנגב גם את אזור החניכיים שעוד לא צמחו בו שיניים. בשלב הראשון, אפשר לנגב ולנקות את השיניים והחניכיים באמצעות גזה נקייה ולחה, וכאשר צומחות שיניים נוספות - לעבור למברשת בעלת ראש קטן וסיבים רכים המתאימה לפעוטות.
3 כללים שכדאי לדעת על צחצוח שיניים
פלואוריד
ככלל, יש לצחצח שיניים פעמיים ביום, בבוקר ובערב לפני השינה, עם משחת שיניים המכילה פלואוריד בכמות התואמת את הגיל.
צחצוח כל חלל הפה
בכל צחצוח הברישו את כל חלקי השיניים וגם את הלשון.
מברשת השיניים
החליפו את מברשת השיניים כל 3 חודשים, או כשהיא מתבלה.
חשוב לדעת: רק לקראת גיל 8 מתפתחת מיומנות טובה לצחצוח שיניים עצמאי. מתחת לגיל זה, חשוב לסייע לילדים ולילדות ולהשגיח עליהם בזמן צחצוח השיניים.
שימוש נכון במשחת שיניים
כאמור, השימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד ייעשה בכמות התואמת את הגיל. אצל תינוקות ופעוטות אין צורך לשטוף את המשחה (הכמות היא קטנה מאוד בגיל זה), אבל בילדים וילדות גדולים יותר כמות המשחה גדלה ולכן כדאי לעודד אותם לירוק אותה ולא לשטוף את הפה לאחר מכן, כדי שהשפעת הפלואוריד על השיניים תהיה גבוהה יותר.
כמות משחת השיניים המומלצת לשימוש לפי גיל:
- מבקיעת השן הראשונה עד גיל שנתיים: השתמשו בכמות משחה מזערית (בגודל "גרגר אורז") של משחת שיניים בריכוז של 1,000 חלקיקים למיליון (חל"מ/ppm) פלואוריד (מידע זה מופיע על גבי אריזת משחת השיניים).
- בין גיל שנתיים ל-6 שנים: חשוב להגדיל את כמות המשחה לגודל "אפונה" ולעודד את הילד או הילדה לירוק את המשחה בסיום הצחצוח.
- מגיל 6 ומעלה: השתמשו במשחת שיניים בריכוז של 1,450–1,500 חל"מ פלואוריד, בכמות הגדולה יותר מגודל "אפונה".
שימו לב
שימו לב
כאשר תגיעו לביקורת אצל רופא או רופאת שיניים, ייתכן ותקבלו המלצות פרטניות לגבי ריכוז משחת שיניים, בהתאם לרמת הסיכון לעששת.
בדיקות וטיפולי שיניים
התפקיד של רופא או רופאת השיניים הוא לעקוב אחר ההתפתחות התקינה של השיניים, לבדוק את בריאות הפה והשיניים וכן לוודא שאין בהן סימני עששת. לרוב, הביקור הראשון נערך לצורך בדיקה בלבד, ומטרתו גם ליצור חוויה חיובית אצל הילד או הילדה, שתקל על הביקורים העתידיים במרפאת השיניים. חשוב להגיע למרפאה לבדיקה תקופתית לצורך מעקב אחר התפתחות השיניים, לזיהוי סימנים מוקדמים של עששת ולטיפול במידת הצורך.
כמה דברים שחשוב לדעת לגבי ביקור במרפאת שיניים
-
מתי מומלץ לבקר במרפאה?
מומלץ להיבדק אצל רופא או רופאת שיניים בטווח זמן של עד שנה מבקיעת השן הראשונה. לאחר מכן חשוב להתמיד בביקורת קבועה לפי המלצת הרופא או הרופאה.
-
מה מגיע לילדים?
ילדים וילדות עד גיל 18 זכאים לטיפולי שיניים מונעים (ללא תשלום) ומשמרים (בהשתתפות עצמית) דרך קופת החולים. לבירורים ולקבלת השירות אפשר לפנות לקופת החולים המבטחת.