מדוע חשוב לתת ויטמין D לתינוק
שנת החיים הראשונה של תינוקות היא המשמעותית ביותר מבחינת ההתפתחות והגדילה, ולכן חשוב לוודא שלא קיימים חוסרים תזונתיים שעלולים לפגוע בבריאות ובהתפתחות התקינה.
ויטמין D נחשב לאחד הוויטמינים החיוניים לגופנו ויש לו כמה תפקידים עיקריים:
- עזרה בוויסות וספיגת הסידן מהמעי וסיוע בבניית העצמות.
- חיוני להתפתחות ותפקוד תקין של מערכות ואיברים רבים, כמו המוח, הלב, המערכת החיסונית ועוד.
כאשר קיים בגוף מחסור בוויטמין D עלולה להיווצר פגיעה בחוזק העצמות, הסיכון לשברים עולה ובילדים אף עולה הסיכון למחלת רככת העצמות.
מקורות לויטמין D
גוף האדם יכול לקבל ויטמין D ב-3 דרכים:
-
חשיפה לשמש
-
מזון עשיר בויטמין D
-
תוספי תזונה
תינוקות וויטמין D
במקרה של תינוקות בשנה הראשונה לחיים, המקורות הטבעיים לקבלת ויטמין D הם פחות יעילים משתי סיבות:
- עורם של תינוקות רגיש לקרינה, ולכן ההמלצה היא להגביל את חשיפתם לשמש.
- תזונת תינוקות בשנה הראשונה לחיים לרוב אינה מכילה את הכמות היומית הנדרשת של ויטמין D.
מסיבות אלה גופם של תינוקות רבים נמצא בסיכון למחסור בוויטמין D, ולכן ההמלצה היא לתת תוסף יומי של ויטמין D מלידה ועד גיל שנה. מגיל שנה ואילך, חשוב להקפיד שהילדים יקבלו ויטמין D ממזון.
אופן הצריכה
בשוק קיימים שני סוגים של תוספי ויטמין D - ויטמין D2 וויטמין D3, אך בגלל שוויטמין D3 הוא גרסה פעילה יותר של ויטמין D, הוא גם המומלץ ביותר עבור תינוקות. ההמלצה הגורפת בישראל היא לתת לכל התינוקות טיפות ויטמין D3 במינון אחיד של 400 יחידות בינלאומיות ליום, מיד לאחר הלידה ועד גיל שנה. המינון המומלץ זהה גם עבור תינוקות שנולדו פגים, וגם לתינוקות יונקים או לתינוקות הניזונים מתרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל).
חשוב לדעת
חשוב לדעת
ריכוז תוסף ויטמין D משתנה בין תכשירים של חברות שונות, ולכן כדי לוודא את המינון הנדרש אפשר להתייעץ עם הצוות בבית המרקחת, עם הצוות הרפואי במרפאת האם או הצוות בטיפת חלב.
מינון יתר של ויטמין D
אם מקפידים על מתן ויטמין D במינון היומי המומלץ של 400 יחידות בינלאומיות, אין חשש ממינון יתר והרעלה. כדי להימנע ממתן כמות גדולה מדי של ויטמין D, מומלץ לטפטף את הטיפות לכפית ולתת אותן לתינוק או לתינוקת ישירות מהכפית. אם במקרה שכחת לתת את המנה היומית או אם חלק מהמנה היומית טפטפה מחוץ לפה של התינוק או התינוקת, לא מומלץ להשלים את המנה.