חיסון חי-מוחלש נגד פוליו
מועדי החיסון
-
6 חודשים
המחלה
מחלת הפוליו (Poliomyelitis) היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי נגיף הפוליו, השייך לקבוצת נגיפי המעיים. הנגיף עובר מאדם לאדם בעקבות מגע עם הפרשות (לרוב צואה אבל גם דרך הפרשות נשימתיות), נכנס לדרכי עיכול, מתרבה שם ומופרש בצואה. ברוב מקרי ההדבקה (80%–90%) אין תסמיני מחלה. ב-10%–20% מהמקרים המחלה מתבטאת בתסמינים כלליים כמו חום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות והקאות או כאבי גרון. לעיתים רחוקות המחלה גורמת לדלקת קרום המוח (מנינגיטיס).
התופעה המדאיגה ביותר, שקורית בפחות מ-1% מהמקרים, היא הופעת שיתוק עקב מעבר של הנגיף ממערכת העיכול דרך הדם לגוף ופגיעה במערכת העצבים. השיתוק מופיע בשכיחות גבוהה יותר בגפיים התחתונות ויכול להיות מלווה בכאבי שרירים חזקים. כמו כן, ייתכן שיתוק של שרירי הנשימה וצורך בהנשמה. עוצמת השיתוק תלויה במספר תאי העצב שנפגעו.
אין טיפול לפוליו ואי אפשר לרפא את השיתוק אחרי שהוא נגרם, אלא רק למנוע אותו מראש באמצעות חיסון נגד המחלה. בנוסף, חשוב להקפיד על כללי ההיגיינה, ובעיקר על רחיצת ידיים במים ובסבון במשך כ-20 שניות לאחר יציאה משירותים, לפני מגע עם אוכל ולאחר החלפת חיתולים של תינוקות.
החיסון
החיסון החי-מוחלש (bOPV) נגד פוליו ניתן במסגרת תוכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים. החיסון יוצר הגנה מקומית במעי, לא מאפשר לנגיף להתרבות בו וכך מונע את ההדבקה ואת הפצת הנגיף. כיום, לאור שינוי בהנחיות, ניתנת מנה אחת של חיסון חי-מוחלש נגד פוליו בין גיל חצי שנה לגיל שנה וחצי. מי שכבר קיבלו מנה אחת של חיסון חי-מוחלש נגד פוליו בגיל 4 חודשים - לא יצטרכו להשלים מנה נוספת.
חיסון זה ניתן רק למי שקיבלו קודם לכן את החיסון המומת נגד פוליו, הניתן כחלק מהחיסון המחומש. כדי לשמור על הילדים והילדות ועל הסביבה שלהם, חשוב לתת את 2 סוגי החיסונים לפי תוכנית חיסוני השגרה.
הרכב החיסון | איך ניתן החיסון |
נגיפי פוליו חיים-מוחלשים | שתי טיפות דרך הפה |
השפעת החיסון בישראל: בשנת 1957 הוכנס החיסון המומת (המונע תחלואה) לחיסוני השגרה, ובשנת 1961 נוסף החיסון החי-מוחלש (המונע גם הדבקה). המקרה האחרון של שיתוק ילדים היה בשנת 1988, אז אירעו 16 מקרי שיתוק. ב-2005 הוחלט להפסיק את מתן החיסון החי-מוחלש, אבל לאחר התפרצות מחודשת ב-2013 הוא הוחזר לחיסוני השגרה.
בפברואר 2022 התגלה מקרה שיתוק שנגרם על ידי נגיף פוליו (זן 3). מקור הנגיף הוא בחיסון החי-מוחלש, שהופרש בצואה ומאז התרבה ועבר שינוי גנטי. כאשר נגיף חי-מוחלש מגיע לאוכלוסייה לא מחוסנת, הוא עלול לגרום למחלה בקרב מי שלא חוסנו. ממצאי ביוב הדגימו התפשטות נרחבת של זן זה. מבצע השלמת חיסונים ארצי על ידי חיסון מומת וחיסון חי-מוחלש עצר את התפשטות הנגיף, ולא התרחשו מקרי שיתוק נוספים מאז.
ביוני 2022 התגלה נגיף פוליו (זן 2) בביוב באזור ירושלים. זן זה מתפשט לאזורים רבים בארץ – מרמת הגולן בצפון ועד באר שבע בדרום.
הופעת אירועי הפוליו בישראל קשורה לאירועים דומים ברחבי העולם. בשנים האחרונות נצפית עלייה באירועי פוליו בין היתר במדינות באפריקה, באנגליה, בקנדה ובארצות הברית. לכן, התחסנות היום היא לא רק הגנה מפני אירוע זמני, אלא הגנה ושקט נפשי גם לעתיד.
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ודרכים להקל עליהן
-
עליית חום
-
הקאות ושלשולים
- עליית חום: אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- הקאות, שלשולים: להמשיך להניק, לתת מים בכפית לאט לאט.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי חיסון
- אם הילד או הילדה נראים אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם מופיעים פרכוסים (לרוב זה קשור לעלייה בחום אבל כדאי לבדוק).
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש שלשולים או הקאות יותר מ-24 שעות, או אם יש סימני התייבשות והתנהגות לא רגילה.
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.