חיסון נגד מנינגוקוק B (בקסרו)
המחלה
החיידק מנינגוקוק (Neisseria meningitides), המכונה לעיתים "החיידק האלים", עלול לגרום לדלקת קרום המוח (מנינגיטיס), שהיא מחלה מדבקת וקטלנית, לזיהום בדם ולזיהומים נוספים. תסמיני המחלה כוללים חום, כאב ראש, נוקשות בצוואר, הקאות ולעיתים פריחה. החיידק מועבר על ידי הפרשות מדרכי הנשימה של אדם חולה או של נשא של החיידק. בקרב חלק מהנדבקים החיידק נמצא באף ובלוע, ולא גורם למחלה פולשנית. אם החיידק חודר למערכת הדם הוא עלול לגרום למחלה קשה, שבתוך כמה שעות עלולה להידרדר לסכנת חיים.
עם טיפול מתאים, שיעור התמותה מהמחלה עומד על 5%–10% מהחולים. בלי טיפול מתאים, שיעור התמותה יכול להגיע ל-50% מהחולים. גם במקרים של החלמה יכולים להיגרם סיבוכים נוירולוגיים, ובהם עיכוב התפתחותי, שיתוק, חירשות ועוד.
לחיידק זה יש כמה זנים, שהנפוץ בהם בישראל הוא זן B. הזנים האחרים – A, C, Y ו-W135 – נדירים בארץ.
החיסון
החיסון נגד מנינגוקוק B נקרא בקסרו (Bexsero), והוא בטוח, יעיל ומומלץ לתינוקות ופעוטות החל מגיל חודשיים. החיסון לא כלול בתוכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים, והוא לא ניתן בטיפות החלב. אפשר לקבל אותו בקופת חולים, עם הפניה מרופא או רופאה בקופת חולים. כדאי לבדוק אפשרות לקבל את החיסון במחיר מסובסד באמצעות ביטוח בריאות משלים או החזרים מקופת החולים.
מועדי החיסון: מספר המנות ומועד מתן החיסון תלויים בגיל של הילד או הילדה שמקבלים את החיסון.
החיסון ניתן החל מגיל חודשיים. תינוקות שקיבלו את המנה הראשונה של החיסון בגיל חודשיים יקבלו מנה נוספת בגיל 4 חודשים ומנת דחף בגיל שנה.
עד גיל שנה מומלץ להמתין לפחות 3 ימים בין קבלת חיסוני השגרה (בטיפת חלב) ובין קבלת חיסון נגד מנינגוקוק B (בקופת חולים), וזאת בשל שכיחות הופעת חום גבוה כאשר הם ניתנים באותו המועד.
אם החיסונים ניתנים באותו היום, כל חיסון יוזרק באזור אחר בגוף.
הרכב החיסון | איך ניתן החיסון |
חיסון רקומביננטי: מורכב רק מהחלקים המינימליים הנדרשים של החיידק כדי לעורר את מערכת החיסון לפעול נגד מחולל המחלה | עד גיל 3 בזריקה לירך; מגיל 3 ומעלה בזריקה לזרוע |
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים:
-
אדמומיות, כאב ונפיחות מקומית
-
עליית חום
-
חולשה, עייפות, כאבי ראש, שרירים ומפרקים
- אדמומיות וכאב במקום ההזרקה ונפיחות מקומית: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- עליית חום: אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- חולשה, עייפות, כאב ראש, כאב שרירים, כאב מפרקים: אפשר לתת תכשיר להורדת חום ולשיכוך כאבים.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי החיסון
- אם הילד או הילדה נראים אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש פרכוסים (לרוב זה קשור לעלייה בחום אבל כדאי לבדוק).
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.