חיסון נגד חזרת
מועדי החיסון
-
שנה
-
כיתה א'
המחלה
חזרת היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי הנגיף Mumps virus. הנגיף עובר מאדם לאדם בשיעול, עיטוש, שימוש משותף בכלי אוכל ודרך מגע בחפצים בלי לשטוף ידיים. התסמינים של המחלה כוללים נפיחות של בלוטות הרוק שמתחת לתנוכי האוזניים (פרוטיטיס), חום נמוך, כאבי ראש, חוסר תיאבון, נזלת ושיעול. סיבוכי המחלה כוללים דלקת קרום המוח, דלקת באשכים (שעלולה לגרום לעקרוּת) ודלקת בשחלות ובשדיים. סיבוך נוסף הוא חירשות. אין טיפול לחזרת.
החיסון
החיסון ניתן כחלק מהחיסון המרובע (MMRV), שכולל גם חיסון נגד חצבת, אדמת ואבעבועות רוח, במסגרת תכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים.
קיימים גם תרכיבים נפרדים שנועדו לשימוש במצבים שבהם יש רגישות לאחד ממרכיבי החיסון המרובע. בכל מקרה, אפשר להתייעץ עם אחות טיפת חלב לגבי אפשרות או צורך בפיצול חיסונים מכל סיבה שהיא.
הרכב החיסון | איך ניתן החיסון |
נגיפים חיים מוחלשים של חזרת | בזריקה לזרוע |
השפעת החיסון בישראל: החיסון הוכנס לחיסוני השגרה בשנים 1984–1985, הופסק והוכנס שוב בשנת 1988. לפני החיסון, חזרת הייתה מחלה נפוצה מאוד בעיקר בקרב ילדים, והיוותה גורם שכיח לדלקת קרום המוח הנגיפית. מאז הכללת חיסון נגד חזרת בחיסוני השגרה חלה ירידה תלולה של 98% במספר המקרים (חוץ מהתפרצות אחת בשנת 2010).
השלמת חיסון: אם הילד או הילדה שלך הם בגיל בית ספר ולא התחסנו בעבר בחיסון נגד חזרת, הכלול בתוכנית חיסוני השגרה, אפשר לפנות לאח או לאחות של בית הספר כדי לתאם את השלמת החיסון. בנוסף, צוות הבריאות של בית הספר יידע אותך לגבי הצורך בהשלמת חיסונים, ויסייע לתאם את השלמתם בהסכמתך.
תופעות לוואי אפשריות אחרי החיסון ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי לאחר החיסון, אך לרוב מדובר בתופעות קלות שחולפות מעצמן:
-
אדמומיות, כאב ונפיחות מקומית
-
עליית חום
-
פריחה
-
תופעות נדירות
- אדמומיות, נפיחות וכאב במקום ההזרקה: תופעות מקומיות יכולות להופיע עד 4 ימים מהחיסון. אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- עליית חום: החום עלול לעלות במהלך 7-3 ימים מהחיסון. אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- פריחה: יכולה להופיע עד 42 ימים מהחיסון.
- תופעות נדירות: דלקת בדרכי הנשימה העליונות, נזלת, נפיחות בבלוטות הלימפה ובלוטות הרוק, חוסר תיאבון, שלשול, הקאות, ישנוניות, עייפות, חולשה, בכי, חוסר שינה, עצבנות, דלקת אשכים ופרכוסים. אפשר לתת תכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
מתי צריך לפנות לקופת החולים או למוקד רפואי אחרי החיסון
- אם הילד או הילדה נראים אפתיים.
- אם יש חום שלא חולף לאחר 24–48 שעות.
- אם יש שינויים בתיאבון ובדפוסי האכילה שלא חולפים לאחר 24–48 שעות.
- אם יש פרכוסים (לרוב זה קשור לעלייה בחום אבל כדאי לבדוק).
- אם מופיעות חבלות כחולות על העור.
- אם יש תופעה שמעוררת בך חשש או דאגה.
אם הילד או הילדה חוו תופעות לאחר קבלת החיסון בבית הספר - אנא דווחו על כך לאח או לאחות של בית הספר.