בטיחות ילדים במים ומניעת טביעה
מידי שנה מתרחשים עשרות מקרי טביעה של תינוקות וילדים צעירים בבריכות, בים, באתרי נופש ובמקורות מים טבעיים. כ-40% מהטביעות מתרחשות בים. חשוב לזכור שבעת טביעה, לא תהיה קריאה לעזרה מצד הילד או הילדה שנמצאים במצוקה, וזה עלול לקרות מאוד מהר. לכן, בעת שהייה במים או אפילו רק בקרבה למים, לא נוריד את העיניים מהילדים.
מרכז הכובד של תינוקות וילדים נמצא בחלק העליון של גופם, ולכן הם נוטים ליפול למים כשהראש נופל קדימה. כאשר הפה והאף מכוסים במים, הם לא יכולים להתרומם עצמאית, ולמעשה נמצאים במצב של טביעה. תינוקות עלולים לטבוע אפילו בעומק מים של 10 ס"מ בלבד.
שיעורי שחייה
כהכנה למיומנויות שחייה בהמשך, אפשר לנסות שיעורי שחייה של הילדים עם ההורה, החל מגיל שנה, כשיעורי הסתגלות למים ובהמשך שיעורי שחייה.
במים - לא מורידים מהילדים את העיניים
התנהגות בטוחה בסביבת מים יכולה להציל חיים. אמצו לכם כללי זהירות בבילוי בבריכה (ציבורית או פרטית), בפארקי מים, בנחלים, או בים עם הילדים. בסביבת מים לא משאירים את הילדים ללא השגחה אפילו לא לרגע. שומרים תמיד על קשר עין ומגע עם הילדים.
-
1מכינים הכל מראש
כדי שלא נצטרך לעזוב את הילדים אפילו לרגע אחד, נכין את המגבות, קרם הגנה וכובע, מים וכל מה שדרוש לכם, בהישג יד.
-
2הטלפון בהשתק
כשהילדים במים, לא נוריד מהם את העיניים. קריאת ספר או שיחה ארוכה, יכולים לחכות. הם צריכים להיות במרחק נגיעה, כך שבמידת הצורך נוכל לתפוס אותם מיד.
-
3ילדים מעל גיל 9 שיודעים לשחות
יכולים לשחות בזוגות, אבל רק בנוכחות של מציל או מצילה או מבוגר אחראי אחר.
-
4בבילוי קבוצתי
כשנמצאים עם עוד בני ובנות משפחה או חברים, אפשר לעשות תורנויות "משגיחי מים" במשמרות של כ-15 דקות וכך בכל פעם מבוגר אחר יהיה אחראי על הילדים.
-
5מצופים וגלגל ים
אפשר להשתמש במצופים או אפודות שחייה. מומלץ לבחור במצופים שלובשים סביב זרועות הידיים, אבל בנוסף ולא כתחליף להשגחה פעילה. גלגלי ים מסוכנים לתינוקות כי מרכז הכובד שלהם נמצא בחלק העליון של הגוף, ולכן הם נוטים ליפול למים כשהראש נופל קדימה. בכל מקרה, חשוב לזכור שאביזרים אלו הם בשום אופן לא תחליף להשגחת מבוגר לכן, נשגיח על הילדים כל הזמן, ונשמור אותם במרחק נגיעה.
-
6שירותי הצלה בים ובבריכה
שוחים בהתאם להנחיות ורק כשיש מציל או מצילה בשטח. לא נכנסים לים, לבריכה ציבורית ולמקורות מים פתוחים אחרים, שאין בהם שירותי הצלה פעילים. שימו לב שבבריכה לפעוטות (למשל, בבית מלון או בבריכה ציבורית) וגם לבריכות בצימרים ובבריכות בבתים פרטיים, אין בדרך כלל שירותי הצלה, והרחצה בהן היא בהשגחת ההורים בלבד. כשהילדים בקרבת הבריכה, ללא השגחה, נוודא שהבריכה מגודרת והשער נעול, כדי שהילדים לא יצליחו להיכנס לבריכה ללא השגחה.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
לא נשאיר לבד גם ילדים וילדות שיודעים לשחות, במיוחד אם הם מתחת לגיל 9. כשהם יהיו בוגרים יותר, ויוכיחו שליטה מלאה במים, הם יוכלו לשחות לבד. עד אז, נשאר קרובים אליהם, ובקשר עין רציף במהלך כל משך הרחצה. על פי צו הסדרת מקומות רחצה 2016, ובמקומות רחצה מוכרזים חובת ההשגחה על ילדים היא עד גיל 13.
מתי אפשר לתת לילד או לילדה ללכת לבד לים או לבריכה
- אחרי שנוודא שהילד או הילדה שוחים היטב, מפגינים שליטה במים ומתנהגים בצורה אחראית ומבינים את הסכנות.
- נוודא שיש בים או בבריכה שירותי הצלה פעילים.
- לאחר שנשוחח איתם על גבולות התנהגות, לחץ חברתי וקבלת החלטות בצורה אחראית.
- מומלץ בפעמים הראשונות להיות בסביבה ולצפות (ממרחק מסוים) בהתנהגות הילד כשהוא עם חברים.
מותר לאפשר לילדים בוגרים יותר לשחות באופן עצמאי בהדרגתיות, רק לאחר שהוכיחו שליטה מלאה במים. עד אז, יש לשהות עם הילדים במים במהלך כל משך הרחצה.
במקרה של טביעה בים
אם רואים מישהו טובע – אסור להיכנס למים כדי לעזור לו, יש לשמור על קשר עין עם הטובע ולהזעיק מיד את כוחות ההצלה. אפשר לזרוק לו משהו צף (כדור ים, גלגל ים וכדומה) כדי שיתפוס אותו, ואפשר לנסות לקרוא לגולש שבקרבת מקום שינסה לעזור.
אם רואים מישהו חסר הכרה צף במים
צריך להזעיק מיידית את כוחות ההצלה, ובמקרה של אובדן הכרה יש להתקשר למד"א בטלפון 101 ולפעול על פי ההנחיות שלהם.
אם נסחפים במים (בסחף)
הדריכו את הילדים שאם הם נסחפים במים, עליהם להניף ידיים כדי למשוך תשומת לב, לנסות לקרוא לגולש שבקרבת מקום ובכל מקרה להשתדל להישאר רגועים. הנחו אותם לא לנסות לשחות לכיוון החוף אלא לצוף במקום ועם הזרם, לא לשחות תשחו נגד הזרם ולא להתנגד לו.
סרטון הסברה: מניעת טביעה במקורות מים
https://www.youtube.com/watch?v=qDF_IsMwOa0