מניעת כוויות
כולנו משתמשים באש (למשל: לבישול, להרתחת מים ועוד), שותים משקאות חמים וגם משתמשים במכשירי חימום. למרות התועלת הרבה שיש לאש בחיי היום יום שלנו, היא עלולה גם לגרום לנזקים ובראשם כוויות. כוויות הן הפגיעות השכיחות ביותר בקרב תינוקות, ילדים וילדות, בעיקר בגיל הרך אצל ילדים וילדות עד גיל 4. אלפי ילדים מגיעים מדי שנה לחדרי המיון ולמחלקות האשפוז בעקבות פגיעה מכוויות קשות וכואבות (שאת רובן אפשר היה למנוע) ובנוסף, כוויות רבות שלא מדווחות כלל.
נזקי הכוויות
עבור תינוקות, כוויות יכולות לגרום לפגיעות חמורות מפני שהעור שלהם הוא דק מאוד. כווייה שתגרום לאדם מבוגר רק לאי-נעימות, עלולה לגרום לתינוקות וילדים לכאבים קשים וסבל רב, לאשפוז ממושך של שבועות עד חודשים ואפילו לניתוחים ולצלקות קשות.
הסיבות לכוויות
כוויות עלולות להיגרם מסיבות רבות, למשל, מחוסר תשומת לב של מבוגרים שמשאירים כוס קפה או תה בקרבת ילדים או ילדות. או מעצם העובדה שילדים וילדות הם סקרנים מטבעם והם לא מבינים את הסיכון של הפעולות שלהם, ושחפצים רבים יכולים להוות עבורם סכנת כוויה. רוב הילדות והילדים שנפגעים מכוויות - נפגעים בבית ומרבית הכוויות מתרחשות באזור המטבח. מרבית הילדות והילדים שהגיעו למיון ואושפזו, נכוו מנוזלים חמים שנשפכו עליהם, למשל ספל עם משקה רותח או קערת מרק. סיבות נוספות הן: נגיעה בסירי תבשילים חמים, מיחמים, קומקומים, רדיאטור, קמין עם אש גלויה, נרות, מצתים ופן לשיער. עובדה חשובה נוספת שכדאי לשים לב אליה היא ש-70% מהילדות והילדים שהתאשפזו בעקבות כווייה, דווקא היו בקרבת מבוגר או מבוגרת. כלומר, הבעיה היא לא בהכרח השגחה אלא מניעה ויצירת סביבה בטוחה.
סביבה ביתית בטוחה למניעת כוויות
הקפדה על העקרונות הבאים יכולה למנוע כוויות. סגלו לעצמכם את ההרגלים הבאים והקפידו על סביבה בטוחה גם בבית הסבים והסבתות או בכל מקום אחר שבו שוהים הילדים והילדות:
כללים למניעת כוויות מאש
- בוחרים להשתמש יש להשתמש רק במוצרים בעלי תו תקן שעברו את הבדיקות של מכון התקנים ואושרו על ידי הגורמים המתאימים.
- גלאי עשן: מכשיר זול שיכול להציל חיים, מתריע בזמן אמת על פריצת דליקה ונותן לכם זמן לברוח או לכבות את האש.
- נרות, גפרורים, מצתים: נמנעים מהשארת נרות דולקים, גפרורים או מצתים במקום גלוי שילדים וילדות יכולים להגיע אליו. מוודאים שאין וילון ליד הכיריים או ליד נרות דולקים.
- מתקינים מכסים או תקע בטיחותי לתקעי החשמל.
- מלמדים את הילדים להתרחק מחשמל, ובמיוחד לא לטפס על עמודי חשמל.
- במקרה של אש בוערת: מרחיקים את הילדים והילדות ממקור האש וחונקים את האש עם בד שנמצא באזור.
- בזמן הבערת מנגל, משגיחים היטב על הילדים והתינוקות.
כללי בטיחות למכשירי חימום ביתיים
- נמנעים משימוש במכשירים כמו תנורי ספירלה, תנורי גז ומפזרי חום, מפני שהם מסוכנים ועלולים לגרום לשריפה ולכוויות. אם למכשיר יש חוט חשמלי קצר, נמנעים מלהשתמש בחוטים מאריכים, מחשש להיתקלות בהם ופגיעה.
- מרחיקים מכשירי חימום מחפצים דליקים כגון וילונות, ספות ושמיכות. אפשר לקרוא כאן עוד על חימום וקירור בטוח של חדרי תינוקות.
- קמין: אם אתם משתמשים בקמין קמין בבית – גדרו אותו.
- מזגנים ורדיאטורים: מכשירי חימום בטוחים לשימוש אבל חשוב להרחיק ילדים מהם ושימו לב שהם לא נוגעים ברדיאטור פועל.
- מכשירי חימום מיועדים לחימום החדר בלבד, לכן מומלץ להימנע מייבוש בגדים על מכשירי חימום, מפני שהפעולה עלולה לגרום לשריפה.
טיפול בכוויות לאחר הפגיעה
- מרחיקים את הילד או הילדה ממקור החום, שמים את האיבר הפגוע תחת מים פושרים.
- אל תשימו קרח, יוגורט או כל דבר אחר, כי הם עלולים לגרום לזיהום.
- אם יש אדמומיות, צריך לפנות מיידית לגורם רפואי לאבחון הכוויה ולמתן טיפול מתאים.
- בכל מקרה של איבוד הכרה, התקשרו למד"א מוקד 101 ופעלו לפי ההנחיות שלהם.
אפשר למנוע את הכוויה הבאה
https://www.youtube.com/watch?v=Cxc5_W0KwWs