מניעת טלטול תינוקות
טלטול של תינוק או תינוקת יכול לסכן את חייהם. בשונה מנענוע עדין של תינוקות, שנעשה עם תמיכה בראש, טלטול הוא תנועה חדה וחזקה שנעשית כאשר אדם מבוגר, גבר או אישה, אוחזים בתינוק, בזרועותיו או בצלעותיו או בצידי גופו, ומטלטלים אותו בכוח קדימה ואחורה. שרירי הצוואר של התינוק חלשים וראשו גדול יחסית, והטלטול גורם לראש לנוע קדימה ואחורה בלי שליטה.
הפגיעות והנזקים שנוצרים בגלל טלטול
כתוצאה מטלטול הראש גם המוח של התינוק או התינוקת נע קדימה ואחורה ונחבט בגולגולת, ויכולות להיווצר אצלם פגיעות שונות:
- פגיעה ודימום ברקמת המוח.
- פגיעה ודימום ברשתית העין.
- שברים בגפיים שנוצרים בגלל התנועה המהירה שלהן.
- שברים בצלעות שנוצרים בגלל האחיזה החזקה.
כתוצאה מהפגיעות האלה, ילדים ותינוקות שטולטלו עלולים לסבול מנזק מוחי, לעיתים חמור ובלתי הפיך, שיכול לבוא לידי ביטוי בהתקפים אפילפטיים, אובדן ראייה, שיתוק מוחין, עיכוב התפתחותי, הפרעות מוטוריות, בעיות קוגניטיביות ועוד. יש מקרים שבהם הפגיעה מביאה אף למוות.
מניעה דרך מודעות
טלטול קורה פעמים רבות כתגובה לבכי ממושך של תינוקות, כתוצאה מתסכול או ממתח של ההורה או המטפל, בניסיון להשתיק את הבכי. אם חווית בעבר בכי ממושך של התינוק או התינוקת שלך, אולי עלו בך רגשות כאלה של קושי, תסכול, מתח או חוסר אונים. תחושות אלה יחד עם העייפות המרובה שמאפיינת הורים לתינוקות עלולות להוביל הורה או מטפל לטלטל את התינוק או התינוקת, לעיתים בלי מודעות לנזק שעלול להיווצר.
לכן, חשוב מאוד ללמוד להבין את הבכי ולהכיר דרכים שיכולות להרגיע אותו, ולא פחות מזה - חשוב ללמוד דרכים להרגיע את עצמנו, מפני שאיבוד שליטה עלול לקרות לכולם והוא מסוכן. אם נכיר דרכים שישמרו עלינו מפני אובדן שליטה, נוכל להתמודד עם בכי ממושך מתוך מודעות בצורה טובה ומאוזנת.
הסיבות לבכי ממושך של תינוקות והדרכים להרגיע אותם ואת עצמנו
משחק זהיר
לא צריך להפסיק לשחק עם התינוק או התינוקת בגלל חשש מטלטול. אפשר וגם רצוי לנענע אותם קלות בידיים תוך תמיכה בראש, יש הבדל גדול בין זה ובין טלטול. עם זאת, המשחק שבו זורקים את התינוק או התינוקת באוויר כדי לתפוס אותם בחזרה הוא לא מומלץ בשל חשש מנפילות.
איך להרגיע בכי ולמנוע טלטול תינוקות
https://www.youtube.com/watch?v=cI8d3NMY6TE