בחירה ושימוש בטוח בעגלה ובטיולון
עוד לפני הלידה, עגלת תינוקות היא אחד הנושאים שמעסיקים הורים רבים. אחרי הכל, מדובר בפריט שמלווה אתכם במשך כמה שנים טובות (לכל ילד או ילדה שישבו בה). בשלב הראשון, החלק המרכזי של העגלה ישמש להשכבת התינוק או התינוקת בתוכו ובהמשך, תעברו לשלב הבא – הטיולון. שלב הבחירה יכול להיות מבלבל מאוד, כי בחנויות תמצאו סוגים רבים של עגלות, בעיצובים שונים וכל אבא ואמא שתשאלו יגידו לכם שהעגלה שלהם היא הטובה ביותר. אבל האמת היא שעגלה מצוינת למשפחה אחת, לא בהכרח תתאים למשפחה אחרת. למעשה, יש רק דבר אחד שמשותף לכל המשפחות בלי יוצא מן הכלל והוא לא בגדר המלצה, אלא חובה: הצורך לקנות עגלה בטוחה ולהשתמש בה באופן שישמור על בטיחות התינוק או התינוקת שישבו בה.
בטיחות העגלה
שיקולים והמלצות לבחירת העגלה
העגלה, כאמור, תלווה אתכם כמה שנים ולכן מומלץ שתקדישו זמן ומחשבה לבחירה ותלכו לחנויות מתמחות כדי לראות במו עיניכם את העגלה ולהסיע אותה כדי לבחון האם היא נוחה לכם. אחרי הכל, אתם אלה שתסיעו את העגלה לכל מקום. לפניכם מספר דגשים לבחירה:
זהירות: תליית שקיות על ידית העגלה
זהירות: תליית שקיות על ידית העגלה
עגלת התינוקות או הילדים כשמה כן היא: מיועדת לנסיעה של תינוקות או ילדים והיא לא עגלת משא. למרות שזה נוח לשאת על ידיות העגלה תיקים ושקיות, מומלץ להימנע מכך ככל האפשר כי משקל רב עלול לגרום לעגלה לצאת מאיזון תקין, לאבד שיווי משקל וליפול אחורה, עם התינוק או התינוקת בתוכה. לפי מחקרים, זוהי אחת הסיבות המובילות לפגיעה בתינוקות בעגלה. השקיות משבשות את שיווי המשקל של העגלה, פוגעות ביציבות וגורמות לה לקרוס תחת העומס וכך נשקפת סכנה לתינוק או לתינוקת. כיום לרוב העגלות יש סל תחתון ועדיף לאחסן בו את תיק ההחתלה או את הציוד שאתם צריכים.
תליית צעצועים על העגלה
אם אתם תולים צעצועים על העגלה, חברו אותם היטב כדי שלא יפלו על התינוק או התינוקת. הסירו אותם ברגע שהם יכולים לשבת או להתרומם על הידיים והברכיים.
מתי בטוח לעבור מעגלת שכיבה לטיולון
תינוקות מגיל לידה יסעו בעגלה שיש לה עריסת שכיבה. כאשר הם מתחילים להראות סימני בשלות מוטורית וגופנית ויכולים להישאר יציבים במצב ישיבה ממושכת, אפשר להתחיל לעבור בהדרגה או לשנות את מנח העגלה לטיולון. יש כמה סוגי עגלות וטיולונים אבל ברובם אפשר לכוון את כיסא העגלה לזוויות שונות.
שיקולים מנחים למעבר מעגלת שכיבה לטיולון:
-
משקל וגודל
טיולונים מיועדים לפעוטות עד משקל מסוים בדרך כלל (כ-15 ק"ג). חשוב לוודא שהתינוק או התינוקת לא גדולים או כבדים מדי לטיולון ספציפי.
-
יכולת ישיבה נוחה
התינוק או התינוקת צריכים להיות מסוגלים לשבת בנוחות במשך זמן ארוך בטיולון, ללא לחץ יתר על הצוואר ועל אזור הגב התחתון.
-
יציבות ראש
חשוב לוודא שהתינוק או התינוקת מסוגלים לשמור על יציבות הראש במצב ישיבה לפני המעבר לטיולון.
-
המלצת רופא או רופאה
לעיתים רופא או רופא הילדים ימליצו להמתין זמן נוסף לפני מעבר לטיולון במקרים ספציפיים.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
ילדים מתחת לגיל שנה חייבים לישון על הגב ולא בשיפוע ולכן, טיולון לא מתאים לשינה של תינוקות.
דגשים לשימוש בעגלת ילדים
-
משך הזמן: מומלץ לא להשאיר את התינוק או תינוקת לזמן ממושך בעגלה.
-
האכלה: לא מומלץ להאכיל תינוקות בעגלה.
-
הרגעה: טיול, קצר או ארוך, בעגלה יכול לעזור בהרגעה של תינוק או תינוקת בוכה.
-
כיסוי לעגלה: חשוב לשים לב למזג האוויר ולכסות את העגלה בהתאם, למשל עם כילה נגד יתושים באזורים שיש בהם יתושים ובכיסוי ייעודי מפני גשם או שמש. בחרו כיסוי עם פתח שיאפשר מעבר חופשי של אוויר ושדרכו תוכלו לראות כל הזמן את התינוק או התינוקת ולשמור איתם על קשר עין. הימנעו מלכסות את העגלה בבד אטום או בחיתול טטרה כי הם יוצרים חום גבוה במיוחד שעלול לסכן את התינוק או התינוקת.
-
קשר עין: תוך כדי הסעת העגלה, בדקו מדי פעם את התינוק או התינוקת ובמיוחד, את חום גופם.
-
נעילה במעצורים: כשעומדים במקום אחד או כשהידיים שלכם לא אוחזות בעגלה, נועלים את מעצורי הבטיחות, כדי למנוע מהעגלה להידרדר או ליפול.
-
ילדים מתחת לגיל 12 לא מובילים את העגלה לבד.
-
קישוטים לעגלה: אם אתם רוצים לתלות על העגלה קישוטים שונים, עשו זאת בחלק החיצוני של העגלה ותוודאו שאין לתינוק או לתינוקת אפשרות לגעת בהם או להגיע אליהם, מחשש לבליעה וחנק.
-
משחקים בתוך העגלה: אפשר להציע לתינוק או לתינוקת משחקים שמתאימים לגיל ולשלב ההתפתחותי אבל חשוב להימנע מחפצים קטנים או כאלה שעלולים לגרום לחנק.
חשוב מאוד: אף פעם אל תשאירו תינוקות וילדים לבד בעגלה. אם הם נרדמים, וודאו שאתם יכולים לראות אותם כל הזמן.
עלייה וירידה עם עגלה במדרגות
כשהתינוק או התינוקת בעגלה – מומלץ לעלות ולרדת במעלית ולהימנע ממדרגות בכלל ומדרגות נעות בפרט, כי הן מהוות גורם סיכון גבוה למעידות והחלקות של ההורה שדוחף את העגלה, מה שעלול לגרום להתהפכות העגלה או להשלכת התינוק או התינוקת ממנה. בנוסף, יש סכנת נפילה - אם האחיזה של ההורה לא טובה או שהוא נופל, התינוק או התינוקת שבעגלה עלולים ליפול ממנה ולהיפגע. המדרגות מגבירות את הסיכון והעוצמה האפשרית של נפילה כזו. חשוב לזכור שעגלות תינוק לא תמיד מאוזנות באופן אופטימלי לטיפוס או לירידה במדרגות עקב מרכז הכובד שלהן. אם שיווי המשקל לא יציב - הן עלולות להתהפך בקלות יחסית. בכלל, קשה לשלוט בעגלה עם תינוק במצב של עלייה או ירידה תלולה, במיוחד אם העגלה גדולה וכבדה ואובדן שליטה עלול להוביל לתאונה.
לסיכום, מומלץ להעדיף תמיד מעלית במקום מדרגות עם עגלה, אבל אם אין ברירה, נסו לפנות לעזרה בהרמת העגלה על המדרגות. הבטיחות של התינוק או התינוקת חשובה ביותר, ומדרגות מהוות סיכון לא מבוטל שכדאי להימנע ממנו ככל האפשר.
נכתב בסיוע ארגון בטרם – המרכז הלאומי לבטיחות ובריאות ילדים (ע"ר)