מעקב התפתחות ילדים
מהרגע שאנו משנים סטטוס והופכים להורים, לצד ההתרגשות והשמחה שהתינוק או התינוקת מביאים לחיינו, מצטרפות לא פעם גם חששות. אחת הדאגות העיקריות של הורים היא האם ההתפתחות של הילד או הילדה שלי היא תקינה וטובה? האם יש בעיה או עיכוב שצריך לטפל בהם באופן מקצועי?
אז קודם כל, חשוב לציין כי כל ילד וילדה מתפתחים בקצב שונה והתפתחות איטית לא בהכרח מעידה על בעיה. רוב הילדים מתפתחים בסופו של דבר באופן דומה בתוך טווח גיל מסוים.
ליווי הדרכה ואיתור
מעקב ההתפתחות שנערך במסגרת המפגשים בטיפת חלב מלידה ועד גיל 6, נועד לוודא כי ההתפתחות היא תקינה, ללוות אתכם בצעדים הראשונים של הטיפול בתינוק או התינוקת ולתת יעוץ אישי ומידע מקצועי.
אם במהלך הביקור בטיפת חלב יעלה חשש לבעיה התפתחותית, תקבלו מהצוות הפנייה לרופא או הרופאה המטפלים כדי לבחון את הצורך באבחון התפתחותי. בנוסף, בכל מקרה שבו אתם מוטרדים לגבי איחור התפתחותי אצל הילד או הילדה, חשוב שתשתפו את הצוות בטיפת חלב או תפנו ישירות לרופא או רופאת הילדים ותבקשו הפנייה לאבחון במכון התפתחות הילד.
יש מצבים שמעלים את הסיכון לבעיות התפתחות, למשל פגות, היסטוריה משפחתית של קשיי התפתחות, מחלות נוירולוגיות, תסמונות או מומים מולדים. במקרים אלה חשוב במיוחד לבצע מעקב התפתחותי ולפנות לרופא או רופאת הילדים בעת הצורך.
כדי להקל על התהליך ולסייע בכל הקשור לאבחון וטיפול באיחור התפתחותי, כדאי קודם כל שתכירו את מבנה מערך התפתחות הילד ותחומי הטיפול שבאחריותו.
אבחון וטיפול
מערך התפתחות הילד בישראל מטפל כיום במגוון עיכובי התפתחות בתחום הקוגניטיבי, המוטורי, השפתי והתקשורתי.
כיום כ-10%–15% מהילדים מגיל לידה ועד 9 מופנים לאבחון במערך, אך בפועל רק אצל חלק מהם נמצאת בעיה התפתחותית משמעותית, המצדיקה טיפול רב תחומי במסגרת המכונים המקצועיים.
מערך התפתחות הילד בנוי משלושה חלקים:
- מכונים להתפתחות הילד: המכונים להתפתחות הילד אחראים על כל תהליך האבחון וקביעת הטיפול המתאים. כשמדובר בילדים וילדות עם בעיות התפתחותיות קשות ומורכבות גם הטיפול בהם ייערך במסגרת המכון. כל השאר יועברו להמשך טיפול באחת מהיחידות להתפתחות הילד שעובדות ברישיון של משרד הבריאות. בישראל קיימים כיום 40 מכונים להתפתחות הילד, חלקם שייכים למשרד הבריאות ומצויים בבתי החולים הממשלתיים וחלקם שייכים לקופות החולים (מלבד מכון אחד שעובד בהסדר עם קופות החולים). הצוות במכונים מורכב מאוסף של אנשי מקצוע בכל תחומי התפתחות הילד, וכן יועצים ויועצות בתחומי רפואה אחרים כנדרש.
- יחידות להתפתחות הילד (ספקים מוכרים על ידי משרד הבריאות): כאמור, לאחר האבחון שנערך במכון, רוב הילדים יופנו לאחת מהיחידות להתפתחות הילד להמשך טיפול. כיום קיימות למעלה מ-100 יחידות להתפתחות הילד, הפרושות בכל רחבי הארץ, כדי לאפשר לילדים לקבל את הטיפולים קרוב למקום המגורים. חלק מהיחידות הוקמו במסגרת התוכנית הלאומית לילדים בסיכון, ואחרות מופעלות בידי עמותות ציבוריות בעזרת הרשות המקומית, בידי קופות החולים ורשת המתנ"סים.
- טיפול מחוץ למערך: כשמדובר בילדים עם עיכובי התפתחות קלות בתחום אחד בלבד או ילדים מעל גיל 9, ייתכן כי תקבלו הפנייה מקופת החולים לטיפול אצל אנשי ונשות מקצוע מחוץ למערך התפתחות הילד למשל: ילדים עם הפרעות היגוי ישלחו לטיפול קלינאות תקשורת, ילדים עם לקות למידה ישלחו לטיפול הוראה מתקנת ועוד. חשוב לדעת כי מדובר במטפלים ומטפלות מקצועיים שנדרשים לעמוד במספר קריטריונים כדי להיות מוכרים כמטפלי התפתחות מורשים.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
צוות המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו במשרד הבריאות מקיימים בקרה שוטפת על המכונים השונים והיחידות להתפתחות הילד ומחדשים את ההסמכה והרישיון שלהם מדי כמה שנים.