התפתחות ילדים תקינה ומידע על עיכוב התפתחותי
המונח עיכוב התפתחותי מתייחס לחריגה מטווחי מדרגות ההתפתחות הצפויים. ברחבי העולם יש דרכים שונות לביצוע מעקב אחר אבני הדרך ההתפתחותיות, המגדירות את הקצב הצפוי להתפתחות ילדים בתקופה שבין הלידה לגיל 6 שנים. בישראל מבצעים את המעקב בטיפת חלב, לפי רשימה של אבני דרך בתחומים הבאים: מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה, שפה וחברה, אשר נקבעו מתוך מחקר של האוכלוסייה המקומית. לאחר כל ביקור בטיפת חלב, ההורים יקבלו מידע על ההתפתחות הצפויה עד לביקור הבא וכן עצות כיצד לחזק את ההתפתחות התקינה.
אצל כ-10% מהילדים יש איחור בהגעה לאבן דרך בתחום אחד או יותר, אבל אין זה אומר בהכרח שהם סובלים מהפרעה התפתחותית. יש תינוקות בריאים לחלוטין שקצב ההתפתחות שלהם איטי יותר משלל סיבות, כמו גורמים גנטיים וסביבתיים, אבל בסופו של דבר ישלימו הם את כל אבני הדרך ההתפתחותיות. אם בכל זאת ילד אינו מגיע לאבן הדרך שצפויה אצל כ-95 אחוז מהילדים בגילו, מומלץ לפנות להערכה התפתחותית, בהתאם להפניה שתימסר בטיפת חלב, לצורך המשך בירור ואם יש צורך - גם לטיפול.
מעקב ההתפתחות בטיפות החלב לתינוקות וילדים עד גיל 6 שנים נועד לזהות מוקדם בעיות התפתחות, לאפשר את קבלת הסיוע המקצועי המתאים ולמנוע היווצרות פערים נוספים בהתפתחות.
יש ילדים עם הפרעה התפתחותית קלה, שעל מנת לטפל בה מספיקה הדרכה לטווח קצר והערכה מחודשת, למשל: עבור ילד עם אוצר מילים נמוך מהצפוי, ייתכן שהאחות תמליץ להורים לדבר יותר עם הילד ולהקפיד על קריאת ספרים. בחלק מהמקרים, האיחור ההתפתחותי מצריך אבחון מלא וטיפול מתאים על ידי צוות רב מקצועי ממערך התפתחות הילד.
חשוב לזכור, כי התערבות מוקדמת משפרת את סיכויי ההתקדמות, ולכן כדאי להקדים ולאתר איחורים ובעיות התפתחותיים. בנוסף, מכיוון שבשנים הראשונות לחיים המוח נמצא בשיאו מבחינת היכולת להסתגל ולהתארגן מחדש בעקבות חוויות חדשות, מדובר בהזדמנות קריטית להתערבות שיכולה לשפר את ההתפתחות.
יש מקרים שבהם הצוות המטפל בפעוטון ובגן הילדים שמים לב לעיכוב כלשהו והם יכולים להתריע על כך להורים, וכמובן שאם יש לך תחושה שמשהו לא תקין אצל הילד או הילדה, כדאי לפנות לטיפת חלב או לרופא או רופאת הילדים כדי לבחון את הנושא.
בכתבה זו נפרט אודות העיכובים ההתפתחותיים שמטופלים במערך התפתחות הילד, כדי לעזור לך להכיר את הנושא קצת יותר ואת הטיפול בו.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
כחלק מכל ההערכה התפתחותית חשוב לבדוק קודם שהחושים של הילד או הילדה עובדים באופן תקין, לכן ייתכן שתופנו לבדיקת ראייה ושמיעה.
סוגי עיכובים התפתחותיים
נהוג לחלק את עיכובי ההתפתחות לתחומים הבאים:
- עיכוב בהתפתחות המוטורית: מחולקת לשני חלקים - מוטוריקה גסה (ישיבה, זחילה, עמידה והליכה), ומוטוריקה עדינה (למשל תפיסת צבת, הרמת חפצים).
- עיכוב בהתפתחות השפתית: כישורי שפה (ממלמול עד לדיבור) שאינם עומדים בקצב המצופה עבור גיל הילד או הילדה, בעיות הבנה והבעה, קושי בהבנת משמעויות או ביכולת להשתמש בשפה באופן אפקטיבי.
- עיכוב בהתפתחות החברתית: חוסר עניין והימנעות מקשרים חברתיים ואינטראקציות חברתיות, קושי בהבנת הפרעות פנים ורגשות, בעיות בתקשורת, חשש ממצבים חברתיים.
- עיכוב רב תחומי: משלב שני סוגים של עיכובים או יותר, ועלול להצביע על הפרעת התפתחות מורכבת. למשל: הפרעות בתקשורת, שבאות לידי ביטוי בחוסר משחק, היעדר קשר עין, קושי ביצירת קשר עם הסביבה, התעניינות מוגזמת וחריגה באובייקטים מסוימים או ביצוע חוזר של תנועות גוף מסוימות.
בנוסף, כדאי לדעת כי אמנם התפתחות תקינה מראה על היכולת הקוגניטיבית, אך במקביל יש תמיד התייחסות גם למצב הרגשי של הילד או הילדה.
נורות אזהרה שחשוב להכיר
כאשר עוקבים אחר התפתחות ילדים, ההתייחסות היא תמיד בהתאם לגיל הילד או הילדה והשלב ההתפתחותי המצופה מהם לפי אבני הדרך ההתפתחותיות של טיפת חלב. בנוסף, יש כמה סימנים שחשוב להכיר, ואם הם מופיעים כדאי לפנות לייעוץ:
- נסיגה התפתחותית: ילדים וילדות שהגיעו לשלב כלשהו באבני הדרך ההתפתחותיות ולפתע חלה אצלם נסיגה משמעותית שלא חולפת.
- אי סימטריות: תינוקות וילדים שנוצר אצלם חוסר איזון בעת ביצוע פעולות שאמורות להיות סימטריות ושוויוניות, למשל: הושטת יד אחת לצעצוע ואי שימוש ביד השנייה, כלומר - יש העדפה לצד אחד והימנעות משימוש בצד השני.
- חוסר בתקשורת: תינוק או תינוקת שלא יוצרים קשר עין, לא מחייכים, לא מגלים עניין בסביבה ועוד.
- חוסר סקרנות: תינוקות שלא מביעים עניין ולא חוקרים את סביבתם, לא מכניסים ידיים וחפצים לפה ולא מנסים לגעת בכל דבר.
אם אחד מאלו מטרידים אותך, או אם יש לך חשש שמשהו לא תקין, כדאי לפנות לטיפת חלב או לרופא או רופאת הילדים, לשתף מהי הסיבה לפנייה (למשל, התינוק בן השנה לא זוחל). אם אכן יתברר שיש עיכוב התפתחותי משמעותי, תופנו למכון להתפתחות הילד להמשך בירור וטיפול.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
במסגרת סל הבריאות הממלכתי, ילדים עד גיל 9 שנים עם לקויות התפתחותיות או רפואיות זכאים לקבלת אבחון וטיפול בתחום התפתחות הילד. ילדים עם בעיות התפתחות על רקע מחלות זכאים לקבל שירותים אלה עד גיל 18 שנים. ילדים הנמצאים במערכת החינוך המיוחד זכאים לתוספת בטיפולים, על פי קביעת גורם מקצועי מוסמך מטעם קופת החולים.
לסיכום, אם הילד או הילדה שלך יופנו לאבחון התפתחותי ותתגלה אצלם הפרעה התפתחותית, תקבלו הפניה לאחד המכונים או היחידות להתפתחות הילד להמשך טיפול. אם מדובר בהפרעות קלות, ייתכן ותופנו למטפלים פרטיים שעובדים באישור משרד הבריאות.
שימו לב: בכל פנייה לטיפול בתחום התפתחות הילד, בין אם מדובר במכונים ויחידות להתפתחות הילד או באופן פרטי, יש לוודא כי מדובר במטפלים ומטפלות מורשים של משרד הבריאות.