שיקום שמיעה
כל החושים שלנו חשובים, אבל ליכולת השמיעה יש משמעות והשפעה רבה על תחומי חיים רבים. במיוחד עבור תינוקות וילדים, יכולת השמיעה היא המפתח להתפתחות תקינה של מגוון מיומנויות: השפה והדיבור כמובן, לצד מיומנויות רגשיות, חברתיות ואינטלקטואליות. ללקות בשמיעה שמאובחנת ומטופלת מגיל צעיר, תהיה השפעה מינימלית על התפתחות כישורים ומיומנות אצל ילדים. חשוב לדעת, שאפשר וכדאי להתחיל בשיקום שמיעה לתינוקות כבר מסיום תהליך אבחון השמיעה - אין צורך לחכות.
אובחנה אצל הילד או הילדה לקות שמיעה? שיקום שמיעה יותאם לכל מקרה לגופו, והוא יכול לכלול:
מכשירי שמיעה
מכשירי שמיעה הם האמצעים השכיחים ביותר לשיקום שמיעה בכל גיל. מדובר במכשירים אלקטרונים קטנים, המורכבים על גבי או בתוך האוזן, שמגבירים את עוצמת הצלילים הנשמעים סביב.
כך עובדים מכשירי השמיעה
המכשירים קולטים את גלי הקול (הצלילים) שנשמעים בסביבה, באמצעות מיקרופון שמובנה בהם, ומעבירים אותם דרך מגבר זעיר. הצלילים שהוגברו חוזרים אל האוזן החיצונה ומשם יתרחש תהליך השמיעה הרגיל.
התאמת המכשיר
לאחר שהילד או הילדה קיבלו אבחון ונקבעה רמת לקות השמיעה, יש לפנות לרופא או רופאת אף, אוזן, גרון, כדי לבחון האם מדובר בלקות שמיעה שדורשת התערבות רפואית או שיש צורך בהתערבות שיקומית ויפנו אתכם להמשך טיפול אצל קלינאית או קלינאי תקשורת, לצורך ייעוץ והתאמת מכשיר שמיעה.
התאמת מכשירי השמיעה תתבצע או באחד ממרכזי שיקום השמיעה לילדים המוכרים על-ידי משרד הבריאות (בהתאם לחוזר 05/2016) להתאמה והמלצה על מכשירי שמיעה, או מעל גיל 6 באחד ממכוני השמיעה של הספקים המורשים של משרד הבריאות.
ההתאמת המכשירים כוללת הרכבה של המכשירים על האוזניים, כיול המכשירים לכל אוזן בנפרד, התנסות והסבר על התפעול היומיומי, וגם תקופת ניסיון והסתגלות של 4 שבועות לפחות, בתמורה לפיקדון.
לאחר התאמת המכשירים, עליכם להגיש בקשה באתר משרד הבריאות לאישור זכאות לסיוע במימון מכשיר שמיעה לילדים ולילדות עד גיל 18. משרד הבריאות משתתף בתשלום עבור מכשירי שמיעה עד לגובה (תקרת תשלום) של 6,000 שקלים.
המסמכים הדרושים לבקשת השתתפות במכשירי שמיעה
- אישור מרופא או רופאת אף, אוזן, גרון המאשר שאין התווית נגד לשימוש במכשירי שמיעה.
- תוצאות בדיקת שמיעה ללא מכשירי השמיעה.
- תוצאות בדיקת שמיעה עם מכשירי השמיעה המומלצים.
- נספח ג': טופס המלצת קלינאי או קלינאית תקשורת על מכשירי שמיעה.
- טופס הצעה נלווה מספק מכשירי השמיעה, אצלו יתבצע תהליך האספקה וסיום הרכישה.
- תצלום תעודת זהות של ההורה כולל הספח בו מופיעים פרטי הילד או הילדה עבורם מוגשת הבקשה.
ניתן וכדאי להיעזר באנשי ונשות המקצוע במכון השמיעה בו ביצעתם את תהליך ההתאמה, וגם להיעזר בעמותות ובארגונים המסייעים להורים לתינוקות וילדים עם לקות שמיעה, בקבלת מידע, תמיכה והכוונה מקצועית: מיחא, שמעיה, שמע קולנו, AV ישראל ועוד.
אפשרויות למימון מכשירי שמיעה
- מימון משרד הבריאות: משרד הבריאות משתתף במימון מכשירי השמיעה לתינוקות וילדים עד גיל 18, ועד גובה (תקרת תשלום) של 6,000 שקלים. במידה ויותאם לילד או לילדה מכשיר שמיעה בעלות גבוהה יותר מסכום זה, תחול על המשפחה השתתפות עצמית בגובה ההפרש. למידע נוסף על אפשרויות וגובה המימון, באתר משרד הבריאות.
- מימון משרד הרווחה והביטחון החברתי: קיימת אפשרות לסיוע במימון מכשירי שמיעה על ידי פנייה לוועדת הסיוע לבודדים במשרד הרווחה, לקבלת מענק לנזקקים עבור צרכים חיוניים.
שתלים
שתלים הם עזרי שמיעה המיועדים למצבים של לקות שמיעה חמורה, בהם מכשירי השמיעה לא מסוגלים לספק נגישות שמיעתית מספקת. השתלים מחליפים את פעולת האוזן הפנימית ומעבירים את הגירוי ישירות לקצות העצב. לרוב, שתלים מורכבים משני חלקים - פנימי וחיצוני. החלק הפנימי מושתל באוזן הפנימית בהליך כירורגי (ניתוח), בעוד החלק החיצוני נמצא לרוב מאחורי האוזן.
איך זה עובד? המיקרופון שנמצא בחלק החיצוני (המעבד) קולט את הצלילים בסביבה, הופך אותם לאותות חשמליים ומשדר אותם לחלק הפנימי שמושתל באוזן, אל האלקטרודות ומשם לסיבי עצב השמיעה.
כיום ישנם שתלים שיכולים להתאים למגוון של צרכים שמיעתיים ומגוון לקויות שמיעה.
סוגי השתלים
-
שתלי אוזן פנימית כוללים מספר סוגים:
- שתל שבלול: שתל השבלול מורכב ממרכיבים פנימיים וחיצוניים. החלק החיצוני כולל: מעבד דיבור, שתפקידו להפוך את הצלילים הנקלטים לאותות חשמליים, משדר שתפקידו לשדר את האותות החשמליים למקלט הפנימי, ומגנט שתפקידו להצמיד את המשדר החיצוני למגנט פנימי שנמצא מתחת לעור. בחלק הפנימי ממוקמים: מגנט, מקלט וקשת אלקטרודות שמושתלות בשבלול האוזן הפנימית שאינה מתפקדת, ולמעשה עוקפות אותה ומעבירות את האותות ישירות לאזור במוח שאחראי על השמיעה.
- שתל משולב (EAS): השתל מיועד למקרים של פגיעה עצבית בשמיעה, המאופיינת בירידת שמיעה חדה בתדרים גבוהים וירידת שמיעה קלה יותר בתדרים נמוכים. הוא מתאים למצבים בהם לא צפויה הידרדרות נוספת בשמיעה.
-
שתלי אוזן תיכונה כוללים מספר סוגים:
- שתלי VSB: השתל מיועד למקרים של ירידה הולכתית,בינונית עד חמורה בשמיעה. כלומר למקרים בהם יש בעיה מכנית של הולכת הצלילים. השתל מופעל על-ידי אנרגיה מכנית, באמצעותה הוא מגרה ישירות את אברי האוזן התיכונה.
שתל רטט מסוג BAHI - Bone anchored hearing implants: שתל רטט מושתל בעצם הגולגולת ומיועד למקרים של ירידה הולכתית בשמיעה, שפוגעת ביכולת להשתמש במכשירי שמיעה סטנדרטיים. הוא מתאים גם למקרים של פגיעה עמוקה באוזן אחת, כאמצעי להעברת הצליל לצד השומע.
- שתלי VSB: השתל מיועד למקרים של ירידה הולכתית,בינונית עד חמורה בשמיעה. כלומר למקרים בהם יש בעיה מכנית של הולכת הצלילים. השתל מופעל על-ידי אנרגיה מכנית, באמצעותה הוא מגרה ישירות את אברי האוזן התיכונה.
- שתל גזע המוח (ABI): השתל מיועד למצבים בהם אין עדות לקיום עצב שמיעה או למצבים בהם לא התפתח שבלול האוזן. השתל מגרה ישירות את סיבי העצב השמיעתיים שנמצאים בגזע המוח.
למידה שמיעתית
התאמת מכשירי שמיעה או שתל לילד או לילדה, היא רק תחילתו של תהליך שיקום השמיעה. למעשה, כמות המידע השמיעתי שמגיע מרגע זה אל מערכת השמיעה היא אדירה, ולכן יש צורך בהסתגלות הן לעזרי השמיעה והן לאופן פענוח המידע. על מנת למצות את מקסימום היכולות של עזרי השמיעה, חשוב לבצע למידה שמיעתית או אימוני שמיעה. קופות החולים משתתפות באימוני השמיעה של ילדים מושתלי שתל שבלול, בהתאם לתנאי כל קופה.
תהליך שיקום השמיעה כולל אימון של המוח. למעשה, מלמדים את המוח על-ידי חשיפה הדרגתית להבחין בין תדרים שונים, בין עוצמות שונות ובין צלילים בעלי משך שונה, ובכך להגיב ולפענח צלילים כמו דיבור, ולהבין מסרים. התהליך מתבצע בעזרת קלינאי וקלינאיות תקשורת, בתנאים שקטים ונוחים וגם בתנאים מאתגרים ורועשים יותר (כמו שיחה מרובת משתתפים), כדי להתנסות ולהשתפר בהבנת דיבור בכל תנאי סביבה.
טיפולי שפה ודיבור
לאחר שהותאמו מכשירים או שתל, חשוב במיוחד ללמד כישורי שפה ודיבור, במיוחד כשמדובר בתינוקות וילדים צעירים שטרם רכשו את המיומנויות הללו. רכישת מיומנויות שפה ודיבור היא תהליך שלוקח זמן גם אצל תינוקות שומעים. בשנת חייהם הראשונה, תינוקות נחשפים לצלילים וקולות דיבור בסביבתם ולאט לאט מתחילים לפתח שפה. החסך השמיעתי עלול להוות מכשול להתפתחות תינוקות גם בתחומים אחרים.
בתקופה הראשונה לאחר התאמת עזרי השמיעה, תתחיל תקופת ההסתגלות. עד להתחלת השימוש בעזרים יתכן שהילד או הילדה שמעו באופן שונה מרכיבים מסוימים של השפה, מה שעלול היה לגרום לכך שחלק מעצורי השפה לא נרכשו עדיין ("עיצורים" הם צלילים שבזמן הפקתם יש עצירה מלאה או חלקית של האוויר בחלל הפה, כמו: "פה", "מה", "גה") ואינטונציה של דיבור.