בדיקת ראייה בגן ובבית הספר
חוש הראייה חשוב מאוד לתפקוד היומיומי של ילדים וילדות, ובוודאי לתפקוד שלהם בלימודים. ירידה בחדות הראייה או מצב של עין עצלה (אמבליופיה) יכולים להקשות על רכישת מיומנויות למידה, להביא לרמת הישגים נמוכה של קריאה וכתיבה, לגרום לעייפות כתוצאה ממאמץ העיניים וליצור קושי בתפקוד הפיזי והחברתי. מצב של "עין עצלה" שלא מטופל אף עלול לגרום לעיוורון. גילוי של ליקויי ראייה בשלב מוקדם מאפשר לקבל טיפול ולמנוע את הקשיים הנלווים להם.
בדיקות בגן הילדים
בגיל 3–4 שנים נערכת בגני הילדים (גן טרום טרום חובה) בדיקת פוטוסקרינינג, שנועדה לאתר גורמי סיכון ל"עין עצלה", למשל פזילה או שוני בחדות הראייה בין שתי העיניים. איתור גורמי סיכון בגיל צעיר מאפשר אבחון מוקדם של ליקויים בראייה, שמעלה את הסיכוי להצלחת הטיפול ולמניעת פגיעה בלתי הפיכה בראייה.
הבדיקה נערכת לכל הילדים והילדות שהוריהם הביעו את הסכמתם בהצהרת הבריאות לביצוע הבדיקה במסגרת הגן.
מי שלא היו בגן בזמן הבדיקה יוכלו להשלים אותה במסגרת הגן במועד אחר, או שיוזמנו למרכז השלמה לביצוע בדיקה.
עורכי הבדיקה
סוקר או סוקרת שעברו הכשרה לביצוע הבדיקה.
מהלך הבדיקה
הבדיקה נעשית באמצעות פוטוסקרינר, מכשיר סריקה הדומה למצלמה, שבודק את העיניים מרחוק וללא מגע פיזי.
עדכון ההורים והמשך מעקב
- דיווח להורים: בסיום יום הבדיקות ההורים יקבלו דיווח על הבדיקה ותוצאותיה.
- הפניה במקרה הצורך: אם עלה חשד לליקוי בראייה – תישלח להורים הפניה בכתב להמשך מעקב בקופת החולים אצל רופא או רופאת עיניים שמטפלים בילדים. אם הילד או הילדה לא נבדקו מכל סיבה שהיא – תישלח המלצה להורים לעשות את הבדיקה בקופת החולים.
- תיעוד: תוצאות הבדיקה מתועדות במשרד הבריאות (אבל לא מועברות לקופת החולים).
- המשך מעקב: ספק השירות אחראי ליצור קשר עם ההורים כדי לוודא את תוצאות ההפניה בתוך 3 חודשים ממועד הבדיקה שנעשתה בגן הילדים.
למי לא נעשית בדיקת ראייה
- למי שאובחנו בעבר עם ליקויי ראייה.
- לילדים וילדות בחינוך מיוחד.
למידע ולשאלות
אפשר לפנות לחברת מילגם - ימים א' עד ה' בשעות 8:00 עד 17:00, יום ו' בשעות 9:00 עד 12:00, בטלפון: 073-2088430, ובדוא"ל sight@milgam.co.il.
בדיקות בבית הספר
כחלק מבדיקות הסקירה שנעשות בבית הספר, נערכת בדיקת ראייה בכיתה א' ובכיתה ח' כדי לאתר תלמידים ותלמידות שיש חשד לליקוי בראייה שלהם, שעלול להשפיע על התפקוד הכללי ועל ההישגים הלימודיים. בדיקת הראייה בכיתה א' נעשית סמוך לתחילת שנת הלימודים, כדי שיהיה אפשר לאתר מצב של עין עצלה ולטפל בו בהקדם.
תלמידים ותלמידות בכיתה א' או בכיתה ח' שלא היו בבית הספר בזמן בדיקת הסקירה לראייה יוכלו להשלים את הבדיקה באותה השנה בבית ספר סמוך ביום שנעשית בו בדיקת ראייה, או במוקדי השלמה (שירותי בריאות לתלמיד שניתנים לרוב בשעות אחר הצהריים או בזמן חופשות מבית הספר) שאליהם תישלח להורים הזמנה לבדיקה. אפשר להשלים את הבדיקה גם בשנה שלאחר מכן, בכיתה ב' או בכיתה ט', בהתאמה.
עורכי הבדיקה
- אח או אחות שעובדים בשירותי בריאות לתלמיד, שהוכשרו לביצוע בדיקות סקירה לראייה בבית הספר.
- אופטומטריסט או אופטומטריסטית.
מהלך הבדיקה
בדיקת הראייה בוחנת את חדות הראייה ויכולה לאתר גם מקרים של עין עצלה:
- חדות ראייה: יכולת העין לזהות פרטים בגדלים שונים. ככול שהעין מזהה פרטים קטנים יותר, כך חדות הראייה טובה יותר.
- עין עצלה (אמבליופיה): ירידה בחדות ראייה של עין אחת שלא ניתנת לתיקון ושלא נובעת מלקות מבנית בעין.
לפני הבדיקה התלמידים והתלמידות יקבלו הסבר בכיתה על מהלך הבדיקה וחשיבותה, ועל איך לשמור על בריאות העיניים, והם יוכלו לשאול שאלות על הנושא.
הבדיקה תתקיים בחדר המאפשר שמירה על פרטיות התלמיד או התלמידה, ותיעשה בישיבה מול לוח שעליו מסומנות שורות של ספרות או צורות בגדלים שונים. התלמיד או התלמידה יתבקשו לקרוא את הספרות או לציין את שם הצורות מהגדולות אל הקטנות, פעם כשעין ימין מכוסה ופעם כשעין שמאל מכוסה.
תוצאות הבדיקה והנחיות להורים
לאחר בדיקת הראייה ההורים יקבלו דיווח דיגיטלי על תוצאות הבדיקה. תוצאות הבדיקה מתועדות במשרד הבריאות, אבל לא מועברות לקופת החולים.
אם עלה חשד לליקוי בראייה - תישלח להורים הפניה במסרון או בכתב להמשך מעקב בקופת החולים אצל רופא או רופאת עיניים שמטפלים בילדים. עד לסיום הבירור חשוב להושיב את התלמיד או התלמידה בכיתה במקום מתאים בקדמת הכיתה.
אלה התוצאות האפשריות וההנחיות להורים בהתאם למסרון שנשלח אחרי הבדיקה:
גם אם בדיקת הראייה שנעשתה בבית הספר יצאה תקינה, אבל להורים או לצוות החינוכי עלה חשד לליקוי ראייה אצל תלמיד או תלמידה - הם יופנו להמשך בירור רפואי.
המשך מעקב
האח או האחות של בית הספר או מבצעי הבדיקה יוודאו עם ההורים שנעשה לתלמיד או לתלמידה מעקב ראייה בתוך חודשיים ממועד הבדיקה בבית הספר (גם ההורים יכולים לפנות לאח או לאחות ולדווח על תוצאות המעקב). תוצאות המעקב יתועדו גם הן במשרד הבריאות.
למי לא נעשית בדיקת ראייה
- למי שיביאו תיעוד על בדיקת ראייה שנעשתה בשנה האחרונה.
- למי שאובחנו בעבר עם ליקוי ראייה. במקרה כזה להורים תישלח המלצה להגיע פעם בשנה למעקב ראייה אצל הגורם המטפל.
- לתלמידים ותלמידות בחינוך מיוחד – הם יעברו בדיקת ראייה לפני הגעה לוועדת השמה ולפני הכניסה למערכת החינוך המיוחד.
למידע ולשאלות
אפשר לפנות לאח או לאחות בית הספר, או לספק הבריאות של בית הספר, ולקבל מענה.