תזונה ואורח חיים בריא לאיזון וחוסן נפשי
לחץ והסחות דעת הן חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום של כל אחד ואחת מאיתנו. טיפוח איזון נפשי הוא מפתח לרווחה כללית וקיים קשר הדוק והדדי בין גוף ונפש. שמירה על אורח חיים בריא ותזונה מאוזנת יכולים לתרום מאוד ליציבות מנטלית מיטבית ולחיזוק החוסן הנפשי.
למרות שההתמודדות עם מתח, חרדה ודיכאון עלולה להיות מאתגרת, יש שיטות יעילות ופשוטות שיכולות לסייע בשיפור הרווחה הנפשית והגופנית. בכתבה זו נציג מגוון המלצות מעשיות לשמירה על אורח חיים בריא לחיזוק הגוף והנפש. מגוון פעילויות יום-יומיות שההקפדה עליהן יכולה לסייע בשמירה על בריאות נפשית אופטימלית, תוך שימור רמות אנרגיה תקינות ותחושת רווחה כללית.
-
תזונה מאוזנת
-
הכנת מזון בבית
-
הימנעות מאלכוהול
-
הגבלת קפאין
תזונה מאוזנת ובריאה – מפתח לנפש בריאה
קיים קשר הדוק בין תזונה בריאה לנפש בריאה. התזונה המומלצת מבוססת על מזונות טבעיים, בלתי מעובדים או שעברו עיבוד מועט, כמו: ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, מוצרי חלב, עוף ודגים דלי שומן. מחקרים מראים שאנשים שצורכים מזונות אלה וממעיטים בצריכת מזונות אולטרה מעובדים, עתירי סוכר, מלח ושומן רווי, בריאים יותר בגופם ובנפשם. הסיבה לכך היא שמזונות אלה מכילים שפע של רכיבי תזונה, שתורמים לבריאותנו: ויטמינים, מינרלים, חלבונים, חומצות שומן ואמינו חיוניות, נוגדי חמצון ועוד רכיבי תזונה. כל אלה הם בעלי השפעה חיובית על תפקוד המוח ועל התפקוד היומי.
מומלץ: להכין מזון בבית
אחד המאפיינים החשובים לתזונה בריאה, הוא הכנת מזון עצמית בבית, מחומרי גלם טריים ובריאים, יחד עם בני משפחה וחברים. מדובר באחד המאפיינים החשובים של התזונה הים תיכונית. קשת המזון מעודדת בישול ביתי, הכנה משותפת של האוכל וארוחה משפחתית שתורמת לחיזוק תחושת השייכות, שימור המסורת, העצמאות והביטחון. כמו כן, אכילה משותפת סביב השולחן נמצאה כתורמת להפחתת אלימות בקרב ילדים ובני נוער ולהרכב בריא יותר של הארוחה.
הימנעות מצריכת אלכוהול
צריכת אלכוהול עלולה לגרום לנזקים משמעותיים לגוף ולנפש. בטווח המיידי, היא פוגעת בשיקול הדעת, בקואורדינציה ובזמני התגובה, דבר שעלול לגרום לתאונות ולהתנהגות מסוכנת. בטווח הארוך, צריכת אלכוהול מוגברת עלולה לגרום לנזק חמור לכבד, למערכת העיכול, למוח ולמערכת הלב וכלי הדם. היא גם מגבירה את הסיכון למחלות שונות, כולל סרטן. שתיית אלכוהול בהריון, אפילו לעיתים נדירות ובכמויות קטנות, עלולה לגרום לפגיעה בעובר ולתסמונת האלכוהול העוברית. לכן אסור לנשים הרות לצרוך אלכוהול כלל - אפילו לא לגימה מיין לקידוש.
מבחינה נפשית, אלכוהול עלול לגרום להתפתחות דיכאון, חרדה, בעיות שינה, לפגוע במערכות יחסים, בתפקוד בעבודה ובאיכות החיים הכללית, בנוסף, שתיית אלכוהול עלולה לגרום להתמכרות. אוכלוסיות רגישות במיוחד הן נשים, ילדים ובני נוער.
הגבלת צריכת משקאות ומזונות שמכילים קפאין
קפאין הוא שם כולל למשפחה של חומרים שמצויים בקפה, תה, במשקאות קלים, בעיקר מסוג קולה, במשקאות שמכונים "משקאות אנרגיה", בקקאו ובשוקולד, בתוספי תזונה שונים שמכילים קולה, תה או גוארנה (צמח טרופי) וכן במשקה מאטה שנפוץ בקרב יוצאי מדינות דרום אמריקה.
תופעות לוואי שליליות של קפאין
צריכת כמויות גבוהות של קפאין עלולה להזיק ולגרום לחרדה, כאבי ראש ובטן, דופק לב מואץ, נדודי שינה וחוסר יכולת להירדם, עצבנות, איבוד התיאבון, שלשול, סחרחורת, רגזנות, רעד בידיים ועוד. ככל שצריכת הקפאין רבה יותר, כך מחמירות תופעות אלה ובהתאמה - גדלים הנזקים שהן עשויות לגרום למערכות שונות בגוף.
חשוב לציין: בחישוב סך כל הצריכה של קפאין, צריך להביא בחשבון את צריכת הקפאין מכל המקורות: משקאות, מזונות, תרופות ותוספי תזונה. בכל מקרה, גם אם לא עוברים את הכמות המומלצת, חשוב מאוד להיות ערים לתופעות הלוואי של הקפאין ולהשפעה האישית שלהן על הגוף.
כמויות מרביות לצריכת קפאין יומית
חשוב להיות מודעים לצריכת קפאין מכל המקורות, למשל שוקולד, קולה, משקאות אנרגיה ותה, ובכל מקרה לא לעבור על צריכה של 2.5 מ"ג לכל קילוגרם ממשקל הגוף ליממה.
-
מבוגרים
מומלץ לא לצרוך מעל 200–400 מ"ג ליממה.
-
נשים בהריון
מומלץ לא לצרוך מעל 150 מ"ג ביממה.
-
נשים מניקות
מומלץ לצמצם ולהימנע מצריכה ככל שאפשר, מפני שהקפאין עובר דרך חלב האם ויכול להשפיע על התינוק.
-
ילדים ובני נוער
(לפי משקלי גוף ממוצעים):
- גילאי 4 - 6 עד 45 מ"ג.
- גילאי 7 - 9 עד 62 מ"ג.
- גילאי 10 - 12 עד 85 מ"ג.
כדי להקל על החישובים, מצורפת טבלה ובה פירוט של ערכי הקפאין הממוצעים במזונות ובמשקאות שונים. הכמות היא ל-100 מ"ל או 100 גרם.