שימור תפקוד בשלבים מתקדמים
גם בשלבים מתקדמים של דמנציה, בהם כבר עלולים לחוות קשיי תקשורת משמעותיים, פגיעה בזיכרון או בזיהוי בני משפחה ופגיעה משמעותית ביכולות הקוגניטיביות, יש מה לעשות כדי לנסות ולשמר את התפקוד של האדם עם הדמנציה, ולשמר את איכות החיים שלו ושל בני המשפחה.
טיפול בדמנציה ברמה בינונית
כדאי לעודד את האדם החולה לתפקד באופן עצמאי ככל האפשר, גם בתוך הבית וגם מחוץ לבית, כמובן בליווי מטפל או מטפלת. לדוגמה, גם אם האדם מתקשה בבחירת בגדים מתאימים לעונה, אפשר לסייע לו על ידי בחירת בגדים ביחד אתו ולעודד אותו להתלבש לבדו תוך שמירה על בטיחותו (למשל ללבוש מכנסיים בישיבה).
דוגמה נוספת היא במקלחת - אם האדם צריך עזרה בביצוע המקלחת, כדאי לעודד אותו לסבן בעצמו את גופו ככל יכולתו ולהתנגב לבדו כל זאת תוך שמירה על בטיחותו בזמן המקלחת (מעקה אחיזה במקלחת, משטח נגד החלקה, ואם יש צורך-מקלחת בישיבה בכיסא יציב ולהתנגב בישיבה). עודדו את האדם לבקר בשירותים באופן יזום כדי לסייע בשמירה על השליטה בסוגרים תוך מתן השגחה והכוונה לפי הצורך. שמרו על כבודו של האדם עם הדמנציה ושמרו את תחושת השליטה על חייו. חשוב לתת לו אפשרויות לבחור ולהחליט, למשל לאן ירצה ללכת. חשוב שישתתף בפעילויות בית קלות כמו קיפול כביסה, מיון גרביים ומיון ירקות – פעולות שמעודדות תהליכי חשיבה פשוטים כמו מיון והתאמה.
מיפוי הסיכונים השונים בסביבת הבית יאפשר מרחב עצמאות משמעותי יותר.
התמודדות עם קשיי ניידות בדמנציה ברמה בינונית
כדי לחזק את היכולת לבצע פעילויות יום יומיות כמו קימה, מעבר משכיבה לישיבה וכדומה, מומלץ לשלב פעילות גופנית סדירה לחיזוק השרירים ולשיפור הציבה.
בשלב הזה של הדמנציה יתכן שתרגישו בשינויים בדפוסי ההליכה, ביציבה ובשיווי המשקל. יכול להיות שיהיה צורך להיעזר באביזרי עזר לניידות (הליכון, מקל וכדומה) כדי לשפר את הבטיחות בהליכה.
התייעצו עם פיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית לגבי התאמת טיפול בדמנציה או אביזרי עזר לניידות לפי הצורך.
טיפול בדמנציה ברמה חריפה
בשלב זה תיתכן ירידה משמעותית בתפקוד, קושי בניידות (הליכה) וצורך בעזרה בתפקוד במשימות יום-יומיות בסיסיות שהכרחיות לשגרת החיים התקינה.
כדאי לעודד את שימור התפקוד במידת האפשר. חשוב לעודד ולסייע ברמה הפרקטית לביצוע פעולות באופן עצמאי, למשל:
- תנו לאדם מברשת שיער כדי שיסתרק בעצמו.
- הכינו אוכל אצבעות כדי לאפשר אכילה עצמאית.
- עודדו את האדם לסייע עד כמה שניתן בכל פעילויות היום יום למשל בקימה מהמיטה לכיסא, תוך מתן העזרה לה הוא זקוק (כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית לגבי אופן ביצוע המעברים והניידות.
- חשוב להעשיר את היום בפעילויות פנאי ומשחק שמתאימות לתרבותו של האדם ולערכיו, מומלץ להתייעץ עם מרפאה בעיסוק שתסייע בבניית סדר יום משמעותי גם כשהירידה הקוגניטיבית מחריפה.
- האזנה למוסיקה, רוטינות משחק מוכרות ועוד יכולים לסייע לתחושת הרווחה של האדם עם הדמנציה וגם של המטפלים בו.
התמודדות עם קשיי ניידות בשלבים מתקדמים של דמנציה
בשלבים מתקדמים של הדמנציה, כאשר האדם מאבד את היכולת ללכת ולעמוד, חשוב מאוד לאפשר ניידות באמצעות התאמת כיסא גלגלים ואביזרים למניעת פצעי לחץ. אביזרי ניידות זו יאפשרו איכות חיים מיטבית לאדם עם הדמנציה ולמשפחתו.
בשלבים אלו האדם עשוי להתקשות לעבור ממצב שכיבה לישיבה בכיסא גלגלים ולהיפך, אפשר להיעזר במנוף ייעודי להעברת האדם ממיטתו לכיסא הגלגלים על מנת לאפשר ישיבה (ישיבה היא פעולה חשובה ביותר למערכות השונות של הגוף ויכולה למנוע נזקי שכיבה ממושכת) וכן השתתפות האדם בפעילויות חברתיות או משפחתיות בתוך הבית ומחוצה לו. יציאה החוצה, ישיבה במרפסת או ליד חלון (תוך שמירה על בטיחות) חשובה מאד , קולות הטבע וגם קולות העיר מהווים גריה לכל מערכות החושים.
מומלץ לפנות לאנשי מקצוע ,לפיזיותרפיסט או פיזיותרפיסטית לצורך ייעוץ מקצועי והתאמת טיפול לאדם בהתאם למצב הספציפי בו הוא נמצא.