המתת חסד
מהי המתת חסד
המתת חסד פירושה המתת אדם מתוך מטרה להיטיב עמו כאשר הוא סובל ממחלה סופנית, גרימה ישירה או עקיפה למותו של חולה סופני מתוך ידיעה או הנחה שהוא מעדיף מוות מיידי על פני ייסורי מתמשכים.
מה החוק לגבי המתת חסד בישראל
בישראל יש איסור מפורש וחד משמעי על המתת חסד אקטיבית, גם אם חולה מבקש למות.
לצורך היערכות מראש למצב של אובדן כשירות, חוקק חוק החולה הנוטה למות. חוק זה מאפשר איזון מקובל למניעת סבל על ידי הסדרת כללים שלפיהם אפשר להורות מראש על קבלה או מניעה של טיפול מאריך חיים. החוק נועד להסדיר את הטיפול הרפואי בחולה הנוטה למות תוך האיזון הראוי בין ערך קדושת החיים לבין ערך אוטונומיית הרצון של האדם והחשיבות של איכות החיים ומבוסס על ערכיה של מדינת ישראל בתחומי המוסר, האתיקה והדת וזכה לתמיכה רחבה של מרבית המגזרים.
כדי להימנע ממתן טיפול רפואי נזקק הרופא להבעת רצונו המפורשת של החולה, אם זה יכול לתת את הסכמתו, וכן להנחיות מפורשות לדרכי פעולה במקרים שבהם לא יכול החולה לתת את הסכמתו בשל מצבו הרפואי.
מצבו הרפואי של החולה הנוטה למות, רצונו ומידת סבלו הם השיקולים הבלעדיים בקביעת הטיפול בו בסוף חייו.
אדם רשאי להכין מראש הנחיות רפואיות מקדימות לקראת מצב עתידי שבו ייחשב שאינו כשיר לקבל החלטות בעניינו. ההנחיות תקפות למשך 5 שנים, ואפשר להאריך את תוקפן. בנוסף יכול אותו אדם למנות מיופה כוח שייתן הנחיות במקומו.
מידע נוסף על הנחיות רפואיות מקדימות
מה מותר ואסור לעשות במקרה של מחלה סופנית
-
פעולות אסורות על פי החוק
המתת חסד אקטיבית
כל פעולה, גם אם היא נחשבת טיפול רפואי, שנעשית בכוונה להמית או שתוצאתה עלולה לגרום למוות, היא אסורה. המתת חסד אקטיבית היא עבירה פלילית, גם אם היא נעשית לבקשת החולה ובמטרה להקטין את סבלו.
סיוע להתאבדות
סיוע להתאבדות, גם אם באמצעות טיפול רפואי, היא עבירה פלילית.
הפסקת טיפול רציף
אסור להפסיק טיפול שלפי טיבו ניתן באופן מתמשך ובלא הפסקות, אם ההפסקה עלולה לגרום למותו של החולה (למשל ניתוק ממכשיר הנשמה).
-
פעולות מותרות על פי החוק
הימנעות ממתן טיפול הקשור למחלה חשוכת מרפא
אם החולה רוצה בכך, יש להימנע מטיפולים רפואיים הקשורים למחלה חשוכת מרפא כמו ניתוחים, החייאה, טיפולים כימותרפיים, חיבור למכשיר הנשמה ועוד.
במקרה שחולה נמצא כבר בטיפול רפואי, החוק מבחין בין שני סוגי טיפולים:
- מותר שלא לחדש טיפול רפואי מחזורי: טיפול שניתן באופן מחזורי ובהפסקות, ואפשר להבחין באופן מעשי וברור בין סיום מחזור אחד של טיפול לתחילת מחזור הבא.
- מותר להימנע מחידוש טיפול רפואי רציף, שנפסק שלא במכוון או בדרך חוקית אחרת. בנוסף, מותר להשתמש באמצעים טכנולוגיים שבעזרתם טיפול רציף מתוכנן מראש להינתן כטיפול מחזורי, למרות שעל פי טיבו הוא ניתן בדרך כלל באופן מתמשך וללא הפסקות.
סדציה פליאטיבית
שימוש מבוקר בתרופות להורדת רמת ההכרה (השראת שינה), במטרה להקל על סבל שמקורו בתסמינים עמידים ובמצוקה רגשית.