(למה לא) לאבחן את עצמך
נכון להיום, יש מעל 10,000 מחלות ידועות בעולם, לכל מחלה מספר אבחנות ותתי סעיפים של אבחנות. תסמינים של מחלה אחת יכולים להיות דומים או חופפים לאלה של עוד עשרות מחלות.
אנחנו חיים בעידן שבו המידע נגיש בלחיצת כפתור ורשת האינטרנט מלאה במידע שחלקו מבוסס ראיות וחלקו שגוי, במקרה הטוב.
אבחון עצמי הוא תהליך בו כל אחד או אחת יכולים לבצע תהליך זיהוי רפואי עצמי במסגרתו הם מעריכים את עצמם על פי תסמינים או סימנים רפואיים שהם מחפשים בגוגל, במנועי חיפוש אחרים ברשת, בהתייעצות בפורומים או ברשתות החברתיות.
אם תלחצו עכשיו על חלונית החיפוש בגוגל תמצאו שאנשים מחפשים מונחים כמו "כאבים בכף הרגל אבחון עצמי", "כאבי ברכיים אבחון עצמי", "כאבי רגליים אבחון עצמי", "פיברומיאלגיה אבחון עצמי", "הליקובקטר אבחון עצמי", ועוד כאבים רבים שאנשים מחפשים ומנסים לרפא.
בהתאם לתוצאות שעולות במנועי החיפוש או לעצות שמתקבלות מחברים אמיתיים או אנונימיים ברשתות, מחליטים אנשים מסוימים להסיק מסקנות ולאבחן את עצמם. אבחון זה עלול להפוך לתופעה מסוכנת של אבחון עצמי שעלול להיות שגוי.
למה לא כדאי לערוך אבחון רפואי עצמי
- דאגה מיותרת: תוצאת ה"אבחון" העצמי עלולה להוביל אותך לקרוא מידע מפחיד ומעורר חששות, לפעמים שלא לצורך.
- מידע סותר ברשת: חיפוש של מי שלא עוסק או עוסקת ברפואה עלול לעלות תוצאות סותרות באתרים שונים ולכן עלול להיות מבלבל ולעורר בעיות אמון במידע.
- תסמינים לא תמיד ייחודיים למצב מסוים: התסמינים שאת או אתה סובלים מהם עשויים להיות רלוונטיים למספר מצבים רפואיים והסיכון יכול להיות גם פספוס אבחון של מצב חריף וחמור יותר ממה שחשבת או מצאת ברשת.
- טיפול ביתי שגוי: אבחון עצמי שגוי עשוי להוביל לטיפול ביתי שגוי או לחוסר טיפול. כשאין לך אבחון רפואי מקצועי וטיפול מותאם, המצב הרפואי האמתי עלול להחמיר עד כדי סכנה.
- אבחון עצמי שגוי: יש אתרים ברשת שהמידע בהם לא מבוסס ראיות ולא עבר בקרה של רופאים ורופאות שעוסקים במקצוע. כמו כן, אין שקיפות בקשר למקורות המידע. כל אלה עלולים להוביל לאבחון עצמי שגוי ולהחמיר מצב רפואי קיים.
שימו לב
שימו לב
אבחון עצמי עלול להיות מסוכן ולא כדאי בריאותית
אבחון עצמי אונליין - לא מומלץ
אז מה לעשות כשמרגישים תסמין חדש
אם אתם מרגישים תסמין חדש צרו קשר עם רופא או רופאת המשפחה שלכם ולקבוע תור לאבחון רפואי.
אם התסמינים חריגים וחמורים: אל תחכו וצרו קשר מיידית עם מוקד האחיות בקופת החולים שבה אתם מבוטחים להתייעצות טלפונית. אם יש צורך פנו לחדר המיון הקרוב למקום מגוריכם.