החלפת רופאים
קופות החולים נוהגות להגביל או למנוע מעבר של מבוטחי הקופה מרופא לרופא' באותו תחום רפואי, במהלך רבעון ולכן אם ביקרתם אצל רופא או רופאה בתחום מסוים, תצטרכו להמשיך לבקר אצלם במהלך הרבעון ולשמור על רצף טיפולי. עיקרון הרצף הטיפולי הוכח במחקרים כמבטיח טיפול טוב ואיכותי במקרה של מחלה או מצב רפואי והטיפול בהם.
לכל קופת חולים יש הסדרים עם נותני ונותנות שירותים שונים, והיא יכולה להציע למבוטחים לבחור ביניהם, בהתאם לתוכנית בה מבוטחים (ביטוח בסיסי או מורחב).
לפי החוק, אפשר לעבור מרופא לרופא כל רבעון ולא צריך אישור מיוחד כלשהו לכך, אבל מה קורה אם הרופא או הרופאה נעדרים מעבודתם, כשמעוניינים בהחלפת רופא משפחה או אם יש לכם צורך בטיפול רפואי דחוף והרופא לא זמין או שאתם זקוקים לטיפול בתחום שבו הרופאים עוסקים אבל נמצאים במרחק רב מהמרפאה שלהם (למשל, אם אתם בחופשה מחוץ לאזור מגוריכם)? במקרים כאלה קופות החולים מאפשרות למבוטחים לפנות אליהם ולבקש אישור לעבור רופא באותו רבעון.
חשוב לציין שלכל קופה נהלים ותנאים משלה למעבר בין רופאים ורופאות, והיא מחויבת לפרסם אותם בגלוי, למשל באתר האינטרנט של הקופה, כמו גם את רשימת השירותים, הרופאים והמכונים שהיא מציעה למבוטחיה. כדאי לבדוק פרטים אלה ואת התנאים בצדם ולפעול לפיהם.
אם יש לכם השגות, תמיד אפשר לנסות לערער ולהגיש בקשה מחודשת עם פרטי המקרה האישי שלכם שבגללו אתם מבקשים לעבור לרופא או רופאה אחרים באותו הרבעון.
תשלום במקרה של החלפת רופאים ורופאות
תכנית הגבייה שקבע משרד הבריאות והמתעדכנת מידי שנה מופיעה בחוזר עדכון תשלומים בעד שירותי בריאות ותרופות. התכנית מאפשרת לקופת החולים לגבות תשלום פעם אחת במהלך הרבעון על פנייה לרופא או רופאה מאותו תחום רפואי – גם אם החלפתם את הרופא באותו הרבעון. כלומר, אם ההחלפה אושרה לכם, תשלמו רק פעם אחת ברבעון על ביקור אצל כלל הרופאים בתחום ההתמחות האמור.
חשיבות הבטחת רצף טיפולי
כשאתם מחליפים רופאים, או מסגרות טיפול, יש חשיבות רבה לשמור על הרצף הטיפולי, כדי שכל הגורמים יוכלו לעיין בכל מסמכי המטופל שמציגים את ההיסטוריה הרפואית שלו. הרופאים אצלם ביקר, האבחנות הרפואיות שהתקבלו, התרופות שהוא מקבל וכדומה. התיעוד של ההיסטוריה הרפואית הוא בעל ערך רב כי המסמכים כולם נותנים ביחד תמונה מלאה לגבי מצב המטופל שתאפשר מתן טיפול רפואי נכון ואיכותי שתורם לבריאות טובה יותר.
לכן, חשוב שהמידע לגבי הטיפול בכם יהיה משותף בין כל הרופאים שמטפלים בכם.
רצף הטיפול חשוב למטפלים ולמטופלים כאחד, והוא מהותי במיוחד עבור מטופלים שזקוקים לשירותי בריאות בתכיפות רבים, כמו נשים וגברים בגיל השלישי וחולים שסובלים מבעיות בריאות מורכבות או מחלות כרונית.
רופא המשפחה – מוביל את הטיפול הכולל במטופל
רופא או רופאת המשפחה הם הגורם הטיפול הראשוני שמתאם, מתווך ומקבל מידע לגבי טיפולים נוספים שהמטופל זקוק להם ולכן יש להם תפקיד מרכזי בהבטחת רצף טיפולי לאורך זמן.
ממחקרים עולה שלצורך יצירת רצף טיפולי טוב, חשוב שמספר הרופאים והמטפלים יהיה קטן ככל שאפשר. כלומר שאותם רופאים ילוו את המטופל, ושהמערכת תאפשר גמישות והסתגלות לשינויים בנסיבות חייו של המטופל לאורך זמן, שתהיה שקיפות ונגישות למידע בכל מערכות המידע לגבי המטופל, ושתהיה תקשורת טובה בין כל המטפלים בכל מוסדות הטיפול – בתי החולים, קופות החולים, רופאים מומחים ועוד.
הרופא אליו משוייך המבוטח מנהל את התיק הרפואי שלו ולכן חשיבות רבה לשיוך לרופא מסוים.
רישוי רופאים על ידי משרד הבריאות
משרד הבריאות עוסק ברישוי בעלי מקצוע העוסקים במקצועות הרפואה והבריאות, המוכרים בחוק.
לפני שבוחרים ברופא או מטפל מסוים, חשוב לוודא שהם מורשים מטעם משרד הבריאות ולבדוק ספציפית איזה רישיון יש להם, מתי הם קיבלו אותו, מה סוג ההתמחות שיש להם וכדומה. מידע זה מרוכז במאגרי הרישוי של משרד הבריאות ומומלץ לעיין בו. במאגר ניתן לחפש בעלי רישוי באמצעות שם, מספר הרישיון או סוג ההתמחות.
הנתונים המוצגים במאגר הרישוי תקפים לתאריך העדכון, והם באחריות האגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות, אך הם לא משמשים מסמך רשמי.
רופאים שאסור להם לטפל
יש מקרים בהם בעלי מקצוע רפואי שהרישיון שלהם בוטל אבל הם לא החזירו את רישיונם למשרד הבריאות כמבוקש ולפעמים אפילו ממשיכים לעבוד תוך הצגת רישיון או תעודה שהם כביכול בתוקף. לכן, חשוב לבדוק לפני שהולכים לכל רופא או מטפל ממקצועות הבריאות שרישיונם בתוקף, בנוסף להצגת רישיון או תעודה מקוריים.
שר הבריאות רשאי לשלול את הרישיון של בעלי מקצועות רפואיים מורשים בשל מספר סיבות:
- עקב רשלנות רפואית.
- בעל או בעלת המקצוע סובלים ממחלה גופנית או נפשית שיש בהן כדי לסכן החולה המטופל על ידיהם.
- בעל או בעלת המקצוע הורשעו בפלילים שיש בהם כדי להשליך על עיסוקם ברפואה.
היכנסו לדף המרכז את החלטות ועדת בין משמעתי של משרד הבריאות, שם תוכלו לראות מידע על רופאים שרישיונם בוטל, הותלה או אם הם הוגבלו בעיסוק.