כאב - מידע וטיפול בכאבים השונים בגיל השלישי
כולנו חשים כאב לעתים וחלקנו אף חוששים ממנו אך כדאי לדעת שכאב הוא מנגנון התרעה בו משתמש גופנו כדי לסמן לנו שישנה בעיה כלשהי שראויה לטיפול. כאב יכול להיות ממושך או חולף בעוצמות שונות.
סוגי כאב
כאב נוציצפטיבי
נובע מגירוי חריג בעוצמתו של קצות העצבים ההיקפיים. הגירוי יכול להיות גירוי של טמפרטורה (חום או קור), שינוי מכני (לחץ, קריעה וכו') או מגע של הגוף עם חומר כימי (כגון יוד). ישנם שלושה סוגי כאב נוציצפטיבי:
- כאב סומטי שטחי – מורגש על העור והוא חד באופיו וממוקם היטב.
- כאב סומטי עמוק - מורגש היטב ברצועות ובעצמות והוא עמום באופיו ולכן קשה למקם אותו.
- כאב קרבי (ויסצרלי) – מורגש באיברים פנימיים הרגישים למתיחה, כאב פשוט באופיו אך קשה למקם אותו ולעיתים הוא משליך גם על איברים שנמצאים קרוב לאיבר הפגוע. כאב זה עשוי להיות מלווה בבחילות והקאות.
כאב נוירופתי
נובע מנזק או מחלה של הרקמה העצבית. אופיו של הכאב לרוב שורף, דוקר או מדמה זרמים חשמליים. לדוגמה, בקצות הגפיים בשלבים מתקדמים של מחלת הסוכרת.
כאב פסיכוגני
מופיע כביטוי למצוקה נפשית.
כאב מתפרץ
כאב המופיע בפתאומיות לפרקי זמן קצרים. כאב זה לא מגיב לטיפול במשככי כאבים רגילים. לדוגמה, כאב מתפרץ בחולי סרטן למרות טיפול בתרופות משככות כאב.
כאבי שרירים, כאבי עצמות וכאב נוירופתי בגיל השלישי
יש קונצנזוס לגבי איך כאבים באים לידי ביטוי בגיל השלישי וזאת עקב מחלות הקשורות לשרירים ועצמות (לדוגמה, אוסטאוארתריטיס), כמו גם כאב נוירופתי.
- נשים וגברים בגיל השלישי פחות רגישים לכאב חד הנובע מחום.
- נשים וגברים בגיל השלישי רגישים יותר לכאב המופק מכנית.
- נשים וגברים בגיל השלישי מתקשים להתמודד עם כאב מתמשך.
- כאב כרוני עשוי לפגוע בתפקוד היומיומי עד לרמה של סיעודיות. לעיתים עד כדי ריתוק לבית, מצב אשר מפתח חרדה, מעמיק הפרעות בשינה, מחמיר בדידות, דיכאון ודמנציה.
טיפול בכאב
- אפשר ליטול תרופות משככות כאבים ללא מרשם. יש לעשות זאת לאחר קריאת עלון התרופה ובזהירות המתבקשת.
- כאשר יש כאב מתמשך יש להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים. חשוב לציין כי במסגרת ביטוחים משלימים של קופות החולים ישנם טיפולים אלטרנטיביים כגון דיקור הניתנים לכאבים מסוגים שונים בהתאמה על ידי המטפלים והמטפלות.
- במצב של כאבים כרוניים ניתן לקבל הפניה מקופת החולים המבטחת למרפאת כאב בה יוכלו להתאים לכם הן טיפולים מסורתיים והן מגוון של טיפולים מתחום הרפואה המשלימה.
- במקרים מסויימים אפשר לטפל בכאב בעזרת קנביס רפואי. היכנסו לדף למידע נוסף על אפשרויות הטיפול בקנביס רפואי ומי יכול לקבל רישיון לקנביס רפואי.
- בכל מקרה של כאב פתאומי או חריג יש להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים או לפנות לחדר המיון.