איך בוחרים דיור מוגן
במהלך החיים עברתם דירות בהתאם לצרכים המשתנים שלכם ושל בני המשפחה. עם הזמן, הקן התרוקן, הילדים בגרו וגרים מחוץ לבית עם משפחותיהם וייתכן שמצאתם את עצמכם בבית גדול מדי לצרכיכם ובנוסף, יש לכם זמן פנוי, אחרי שפרשתם לפנסיה מהעבודה. ייתכן שבדיוק בנקודת זמן זו עולות בכם ובקרב בני המשפחה שלכם מהי אפשרות הדיור שתתאים לכם במיוחד בשלב זה של החיים, כאשר אתם עדיין עצמאיים וניידים אבל מחפשים מסגרת מגורים שתאפשר לכם לנהל חיים טובים בקרבת אנשים כמוכם.
דיור מוגן הוא חלופת מגורים שמיועדת לנשים וגברים בגיל השלישי, במצב עצמאי, שמעוניינים לשמור על איכות החיים שלהם במקום שיגן על בריאותם הפיזית והנפשית ולהמשיך לנהל בעצמם את עיקר חייהם. ההחלטה לעבור לדיור מוגן היא החלטה מורכבת שכוללת שאלות וחששות רבים שנובעים מעזיבת הבית המוכר לטובת מקום חדש.
כללים לבחירת דיור מוגן
- רישיון חוקי להפעלת דיור מוגן: חשוב להכיר את חוק הדיור המוגן משנת 2012 שחוקק במטרה להסדיר את מערכת היחסים בין הדיירים לבין המפעילים של מסגרות הדיור המוגן בישראל. לפי החוק, מפעילים אלה צריכים להיות בעלי רישיון מהממונה לדיור מוגן במשרד הרווחה ולעמוד בתנאי הרישיון שמטרתם להגן על הדיירים מכל בחינה, רפואית, כלכלית, בטיחותית וכן הלאה. חשוב לציין שתנאי הרישיון הבסיסיים כוללים מינוי צוות רב מקצועי שכולל אחים ואחיות, עובדים ועובדות סוציאליים וכן, רופאים ורופאות, פיקוח על ההכשרה המקצועית שלהם ושל מנהל המקום. לפי החוק, כל אחד מהם וגם עובדים חיצוניים, צריכים להיות מאושרים על ידי הממונה. דיור מוגן נחשב כדיור עצמאי בקהילה ומחייב רישיון.
עם זאת, חשוב לציין שהחוק לא מחייב את בית הדיור המוגן לקבל רישיון ממשרד הבריאות ובהתאם להיות מפוקח על ידי משרד הבריאות. מאחר ולמשרד הבריאות תנאים מחמירים במתן אישור למוסדות, כאשר בוחרים בדיור מוגן שקיבל את אישור משרד הבריאות, זהו הסימן שהמקום ברמה גבוהה ושירותי הבריאות והסיעוד שלו איכותיים ובטוחים. בכל מקרה, חשוב לבדוק האם בדיור המוגן קיימת מרפאה זמינה ונגישה והאם קיימת מחלקה סיעודית. לקריאה מורחבת על נוהל הדיור המוגן של משרד הבריאות - מיקום הדיור המוגן: כמו בכל מעבר דירה, ייתכן ותרצו לשקול שהדירה שלכם בדיור המוגן תהיה קרובה לסביבה שאתם מכירים ואוהבים, קרובה לבני משפחה וחברים וכדומה.
- איכות הדירה: בתי דיור מוגן מציעים מגוון רחב של דירות, בגדלים שונים ובתנאי מחיה מגוונים. בחלק מבתי הדיור המוגן יש שטחים ציבוריים נרחבים ובאחרים פחות.
- השירותים בדיור המוגן: כל דיור מוגן מציע אפשרויות בילוי ותרבות אחרות, בחלק יש חדר אוכל משותף או קפיטריה. יש בתי דיור מוגן שמציעים שירותי תחזוקה שוטפים ושירותי ניקיון כחלק מהתשלום החודשי או בנפרד ממנו.
בנוסף למרפאה, יש בתי דיור מוגן שמציעים גם שירותי רפואה משלימה.
מאחר וכל דיור מוגן מציע שירותים אחרים, כדאי לערוך סיור מקדים בבתי הדיור המוגן שמתעניינים בהם ולהתרשם מהדירות, מהיצע השירותים והתנאים. - מחיר: דיור מוגן ממומן לרוב מכיסם הפרטי של הדיירים. כדאי לבחון את המחירים בהתאם ליכולת הכלכלית שלכם ולבדוק אילו אפשרויות מימון יכולות להיות והאם אפשר לקבל סיוע במקרים מסוימים מגורמים כמו ביטוח לאומי, ביטוחים פרטיים וכדומה.
תשלום דיור מוגן - דמי אחזקה חודשיים ופיקדון
טווח המחירים של הדיור המוגן הוא רחב מאוד ותלוי בבית הדיור המוגן בו בוחרים, באזור, בחברה שבבעלותה הדיור המוגן, בשירותים שמקבלים ועוד.
התשלום מורכב מכמה גורמים ובעיקר מהפיקדון שממנו יורד כל חודש סכום מסוים ובנוסף, תשלום חודשי קבוע.
שיטות תשלום
בשלב בו אתם מתלבטים בין בתי דיור מוגן כדאי לבדוק אם הם מציעים מבצעים שונים והטבות לחברי ארגונים שונים, למשל לגמלאי מוסדות המדינה. מאחר ומדובר בסכומי כסף משמעותיים, חשוב מאוד לבדוק לעומק את תנאי ההסכם, אם יש נקודות יציאה, אם יש קנסות בעזיבה וכדומה.
חתימת ההסכם עם הדיור המוגן
כאשר חותמים על החוזה עם הדיור המוגן, אתם צריכים לקבל טופס גילוי – מסמך שיכלול בבירור את פירוט של התשלומים שנדרשים מהדירים וגם את תנאי ביטול ההסכם. הדיירים צריכים לקבל מסמך מסודר שמבהיר את כללי ההתנהגות בבית, תנאים למגורי מטפלים ביחידת הדיור ועוד. מסמך הגילוי אמור לפרט באופן מדויק מהם תנאי העזיבה של המקום וגם מהם התנאים לשמירת הזכות של הדייר בדירה ששכר אם הוא עובר לאשפוז בבית חולים או מוסד סיעודי.