חיסון נגד שעלת בהריון
שעלת היא מחלה מסוכנת בעיקר לתינוקות ולפעוטות, בגלל סיבוכים שעלולים לגרום לנכות ולמוות. החיסון נגד שעלת ניתן לתינוקות ב-4 מנות לאורך השנה הראשונה לחיים, ומשום כך בחודשים הראשונים ההגנה של החיסון עדיין לא מלאה. לכן, כדי להגן על עצמך ועל התינוק או התינוקת שלך מפני שעלת, חשוב להתחסן נגד המחלה בזמן ההריון, בכל הריון.
מחלת השעלת
שעלת היא מחלה מדבקת מאוד שנגרמת על ידי החיידק Bordetella Pertussis. החיידק גורם להתקפי שיעול קשים המסתיימים בשאיפת אוויר מאומצת עם צליל המכונה "whoop", שנגרם בגלל המחסור באוויר. התקפי השיעול מלווים לעיתים באודם בפנים ובהכחלה, והם יכולים להימשך שבועות וחודשים. המחלה מסוכנת בעיקר לתינוקות ולפעוטות בגלל סיבוכים כמו הפסקות נשימה (עם ובלי שיעול), דלקת ריאות, שטפי דם בלחמית העין ודלקת במוח שעלולה לגרום לנכות ולמוות. 90% ממקרי המוות כתוצאה משעלת הם של תינוקות עד גיל 3 חודשים.
חיסון נגד שעלת
חיסון נגד שעלת לתינוקות נותן את ההגנה הטובה ביותר לתינוקות וילדים נגד המחלה, והוא נכלל בתוכנית חיסוני השגרה. החיסון ניתן ב-4 מנות בשנה הראשונה לחיים: בגיל חודשיים, 4 חודשים, 6 חודשים ובגיל שנה, כך שהתינוקות בחודשי חייהם הראשונים לא מוגנים באופן מלא נגד שעלת. כדי שתוכלי להגן על עצמך ועל התינוק או התינוקת שלך מפני שעלת, חשוב שתתחסני נגד המחלה בזמן ההריון, בכל הריון.
חיסון נגד שעלת במהלך הריון, ניתן בשילוב עם חיסונים נגד טטנוס ודיפתריה, והוא יעיל ובטוח גם לאם וגם לעובר. מומלץ לקבל את החיסון בין שבוע 27 לשבוע 36 להריון. מתן חיסון לאם בשבועות אלה מאפשר לה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה ולהעביר אותם לעובר באופן טבעי דרך השליה. כך היא מעניקה לתינוק או לתינוקת שיוולדו הגנה עד שהם ישלימו את קבלת 4 מנות החיסון בעצמם.
החיסון כלול בסל הבריאות לנשים בהריון וניתן לקבל אותו בקופות החולים, בהשתתפות עצמית.
- הרכב החיסון: החיסון ניתן בשילוב עם חיסון נגד דיפתריה וטטנוס (Tdap), ולעיתים גם עם חיסון (מומת) נגד פוליו.
- מועד החיסון: בין שבוע 27 לשבוע 36 להריון.
- איך ואיפה ניתן החיסון: החיסון ניתן בזריקה לשריר הזרוע.
חיסון נגד שעלת בהריון מגן על תינוקות בשתי דרכים
-
מפתח נוגדנים
החיסון גורם לגוף שלך לפתח נוגדנים נגד שעלת והנוגדנים מגיעים לעובר דרך השליה. הנוגדנים יגנו על התינוק או התינוקת גם לאחר הלידה.
-
מגן מפני הדבקה
חשוב לדעת שיותר ממחצית מהתינוקות שחלו בשעלת נדבקו מאחד מההורים. החיסון יגן עלייך מפני הידבקות במחלה וכך ימנע ממך להדביק את התינוק או את התינוקת שלך לאחר הלידה.
אם לא התחסנת במהלך ההריון מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר עד 3 חודשים אחרי הלידה. החיסון אחרי הלידה יגן עלייך מפני שעלת, וכך תגני על התינוק או התינוקת שלך מהדבקה במחלה דרכך.
חשיבות החיסון נגד שעלת לנשים בכל הריון
רמת הנוגדנים לשעלת יורדת בתוך כמה חודשים לאחר קבלת החיסון. מנת חיסון אחת תעורר אצלך ייצור נוגדנים בכמות שתספיק כדי להגן עלייך מפני שעלת למשך כמה שנים, אך היא לא תספיק כדי להגן על העובר משעלת בהריון הבא.
בטיחות החיסון נגד שעלת
הוועדה המייעצת לחיסונים של ארגון הבריאות העולמי מצאה שהחיסון נגד שעלת לנשים בהריון בטוח ויעיל לאם ולעובר. מחקרים שנעשו להערכת בטיחות החיסון לא מצאו עדות לסיכון מוגבר למחלות בהריון, ללידות מוקדמות או ללידות עובר מת, בקרב נשים שחוסנו לעומת אלה שלא חוסנו.
כמו כן, לא נמצא סיכון מוגבר למומים מולדים, להפרעות נוירולוגיות או להפרעות במערכת החיסון בשנה הראשונה לחיי תינוקות שאימם חוסנה בהריון לעומת תינוקות שאימם לא חוסנה בהריון.
חיסון שעלת משולב עם חיסון נגד טטנוס ודיפתריה
החיסון נגד שעלת מכיל גם חיסון נגד טטנוס ודיפתריה. חיסונים אלה ניתנים לנשים בהריון מזה שנים רבות, ומחקרים הראו כי הם בטוחים והם לא גורמים למומים בתינוקות.
תופעות לוואי אפשריות אחרי חיסון שעלת ואיך להקל עליהן
אצל חלק קטן ממי שקיבלו את החיסון ייתכנו תופעות לוואי, אך לרוב הן קלות וחולפות מעצמן אחרי יום או יומיים:
- אדמומיות, נפיחות וכאב במקום ההזרקה: אפשר להניח על מקום ההזרקה בד נקי ספוג במים פושרים, ולהימנע מעיסוי של המקום.
- עליית חום: אפשר להשתמש בתכשיר להורדת חום ושיכוך כאבים.
- הרגשה כללית לא טובה: חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, שלשולים, עייפות.
- תופעות נדירות: כאבי פרקים, כאבי שרירים, הגדלת בלוטות לימפה.
- תגובה אנפילקטית: תגובה אלרגית חמורה מסוג אנפילקטי היא נדירה מאוד.
למידע נוסף על תופעות לוואי אפשריות אחרי חיסונים ואיך להקל בהן