תנועה והתפתחות בחצר ובגני שעשועים
בפעם הבאה שהילדה מבקשת עוד סיבוב על המגלשה, או שהפעוט מתעקש שינדנדו אותו בלי הפסקה - כדאי לזכור שבילוי במתקנים בגני השעשועים לא רק מעביר את הזמן בכיף, אלא גם תורם להתפתחות של הילדים והילדות, בכל גיל.
למשחק בגן השעשועים ובחצר הגן יתרונות רבים לבריאות הפיזית והנפשית של הילדים והילדות. כשמשחקים בחוץ שואפים אוויר נקי, מפתחים את הדמיון והיצירתיות ואת הכישורים החברתיים, מחזקים עצמאות וביטחון עצמי, משכללים מיומנויות קוגניטיביות, מוציאים אנרגיה ואף נרגעים. גם איגוד הבריאות העולמי ממליץ להציע לילדים ולילדות לשבת כמה שפחות - ולשחק כמה שיותר.
חשוב לשחק בגני שעשועים
- אקטיביות ותנועה: לרוב, משחק אקטיבי בגן השעשועים או בחצר הגן כולל תנועה של הגוף. בין אם מדובר בריצה, קפיצה, טיפוס, התנדנדות, זחילה, גלישה, סיבוב או גלגול - הילדות והילדים לומדים כיצד להזיז את הגוף במרחב, משתמשים בחושים ובשרירי הגוף הגדולים והקטנים, מחזקים ומותחים אותם. תוך כדי הפעילות הם גם מפתחים מיומנויות מוטוריות גסות ועדינות ומתרגלים יציבות ושיווי משקל.
- התפתחות המוח: המראות, הריחות, הקולות והמרקמים החדשים שנחשפים אליהם בחצר ובגני השעשועים, מייצרים גירויים וחיבורים עצביים במוח. בהתאם לגירויים אלה, המוח מתפתח ומשתפרות יכולות הלמידה.
- תקשורת ועצמאות: פעילות משחקית זו חשובה גם לאינטראקציה של הילדות והילדים עם חבריהם למשחק באותו מתקן. הם לומדים לשחק לפי התור, לתרגל "עבודת צוות", לחלוק, לחמול ולדאוג לצעירים מהם. הילדות והילדים הצעירים מפתחים את השפה ולומדים את כללי המשחק על ידי חיקוי הגדולים מהם. לרוב, משחקים בחצר ובמתקנים בגני השעשועים נעשים בחופשיות, ללא הדרכת מבוגר, והילדים נהנים מעצמאות ומתעוזה. כמובן שתמיד חשוב שיהיה בסביבה מבוגר שישגיח על הבטיחות. כשמדובר בפעוטות הזקוקים להשגחה צמודה, המשחק בגן השעשועים מספק גם זמן איכות חוויתי עם ההורים.
התפתחות בכל מתקן
בגני השעשועים יש מתקני פעילות שונים - נדנדות, מגלשות, סולמות, מתקני טיפוס, קירות פעילות ועוד. לכל מתקן יש תפקיד חשוב אחר להתפתחות הילדים והילדות. אילו מיומנויות אפשר לפתח בעת שימוש בכל מתקן ובמה כל מתקן תורם להתפתחות?