שבץ מוחי
שבץ מוחי (אירוע מוחי) הוא ביטוי למחלה של כלי הדם במוח. כ-15 מיליון איש בעולם לוקים כל שנה בשבץ מוחי; 5 מיליון מתוכם מתים ו-5 מיליון נוספים נשארים עם נכות קבועה.
לפי הערכות, בישראל מתרחשים כ-15 אלף אירועי מוח מדי שנה. שבץ מוחי הוא סיבת המוות השלישית בשכיחותה בישראל.
סוגי שבץ מוחי
-
כ-85%ממקרי השבץ הם שבץ מוחי איסכמי, שנגרם מחסימה של כלי דם במוח
-
כ-15%ממקרי השבץ הם שבץ מוחי דימומי, שנגרם מקרע בכלי דם הגורם לדימום לתוך רקמת המוח
אירוע מוחי חולף
מדובר בשבץ מוחי שיש לו תופעות או תסמינים שחולפים תוך מספר דקות עד שעות. אם אתם מרגישים תופעות חדשות – יכול להיות שאתם חווים אירוע מוחי חולף וכדאי לברר במה מדובר בבדיקה רפואית, בחדר מיון. לעתים הבירור ידרוש אשפוז להשגחה למספר ימים.
הקפדה על הטיפול תרופתי שניתן לכם אחרי אירוע מוחי ואימוץ אורח חיים בריא (פעילות גופנית, תזונה והפסקת עישון) עוזרים למנוע חלק מאירועי המוח החוזרים.
גורמי סיכון לשבץ מוחי
גורמי הסיכון העיקריים לשבץ מוחי הם יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומנים בדם, מחלת לב איסכמית, פרפור פרוזדורים, השמנת יתר, וכן אירוע מוחי חולף (Transient Ischemic Attack) וגורמים נוספים.
כשיש אירוע מוחי, כשנחסמת זרימת הדם לאזור במוח או שיש שטף דם, האזור סובל מחסר חמצוני בשל זרימת דם מופחתת ולא תקינה. ככל שעובר הזמן יש יותר ויותר תאי מוח מתים ולכן נהוג להשתמש במונח "זמן = מוח" שמתייחס לכך שחשוב לאבחן מהר ולטפל מהר על מנת להציל כמה שיותר רקמת מוח.
מניעת שבץ מוחי
אימוץ אורח חיים בריא, מוקדם ככל האפשר והתמדה לאורך זמן, עשוי לעזור למנוע אירוע מוחי. גם צעדים בסיסיים יכולים לתרום לחיים בריאים ולהפחית את הסיכוי לשבץ מוחי, למשל:
-
שמירה על כושר
-
שינויים בתזונה
-
גמילה מעישון
תסמינים שעלולים להעיד על שבץ מוחי
אם אתם מרגישים תופעות, תחושות או תסמינים חדשים כמו חולשת פלג גוף, חולשה או שיתוק של איבר גוף, נימול חדש באיברי גוף, כאבי ראש חדים חדשים, הפרעת ראייה חדה חדשה, כדאי לפנות במהרה לבדיקה רפואית על מנת לאבחן במהרה ולטפל במהרה. רצוי בחשד לאירוע מוחי להגיע לחדר מיון של בית החולים הקרוב. אם אתם מרגישים שיש לכם תופעה שאתם לא מכירים, תמיד עדיף לברר במה מדובר.
סימנים קריטיים שמעידים על שבץ מוחי
אם אתם מרגישים לראשונה תופעות כמו הפרעה בדיבור, אפילו חולפת, בלבול חדש, חולשת פלג גוף או גפה אחת, יכול להיות שאתם חווים שבץ מוחי. אם אתם מזהים שמישהו או מישהי שאתם נמצאים איתם חווים תופעות אלה, חשוב לעצור את מה שאתם עושים ולהגיע בהקדם האפשרי להערכה רפואית – רצוי בחדר מיון.
טיפול בשבץ
-
טיפול ראשוני בשבץ מוחי
פינוי מהיר למרכז רפואי הוא הכרחי כדי להצליח לאבחן ולטפל כמה שיותר מוקדם בשבץ. אם יש לכם לחצן מצוקה ואתם מרגישים את אחד התסמינים שמעידים על חשש לשבץ – לחצו עליו כדי שיגיע אמבולנס שיפנה אתכם לחדר המיון.
-
טיפול בשבץ מוחי דימומי
לאחר האבחנה, שמתבצעת על ידי נוירולוג או נוירולוגית, יוחלט אם יש צורך בצנתור מוחי לניקוז, עצירת הדימום או טיפול שכולל מעקב בלבד אחר התפתחות הדימום או ספיגתו באמצעות הדמיות מוח חוזרות. חשוב לדעת שלפעמים אין צורך או שאי אפשר לנקז דימום.
בדרך כלל יידרש אשפוז עד שהמצב מתייצב ואז שיקום בבית חולים או אשפוז ביתי.
-
טיפול בשבץ מוחי איסכמי
על פי החלטת הנוירולוג או הנוירולוגית, ייבחן מתן טיפול טרומבוליטי באשפוז, כלומר באמצעות תרופות שניתנות דרך הווריד ומטרתן להמיס קרישי דם, או בנוסף צנתור מוחי לפתיחת החסימה. מטופלים שנשארים עם פגיעה נוירולוגית שגורמת לפגיעה תפקודית למשל חולשת יד או טונוס שרירים מוגבר בגפה שמצריך סד, יעברו בדרך כלל לשיקום באשפוז.
אם התסמינים קלים ייתכן שיהיה אפשר לעבור את השיקום בבית.
-
טיפול תרופתי אחרי שבץ מוחי
הטיפול התרופתי ניתן בהתאם לסוג האירוע המוחי. למשל, לאחר אירוע מוחי דימומי שוקלים אם לטפל בתרופות מדללות דם. באירוע מוחי איסכמי ייתכן ויוסיפו תרופות לאיזון רמות לחץ הדם והפחתת רמות הכולסטרול.
התאוששות משבץ
חזרה לתפקוד מלא כפי שהיה לפני השבץ או מצב של נכות תפקודית שנגרם בעקבות השבץ, תלויים בהיקף הפגיעה המוחית באירוע המוחי עצמו, במהירות ובהצלחה של הטיפול שניתן.
סיבוכים של טיפול בשבץ
בעת טיפול בשבץ לפעמים אין הצלחה בפתיחת עורק חסום או עצירת הדימום. לפעמים מבוצעות פעולות נוספות, תרופתיות ופולשניות, אם מצב המטופל מאפשר כדי לנסות להשיג תוצאה טובה יותר של זרימת דם או עצירת דמם.
איך נראים החיים אחרי שבץ מוחי
בהתאם לפגיעה בתפקוד הגוף למרות הטיפול והצלחת השיקום, המטופל נותר עם פגיעות נוירולוגיות להמשך החיים. לעתים מדובר בבעיות קלות שיש אפשרות להמשך טיפול בהן אבל לעתים מדובר בפגיעות קשות שמצריכות מכשירי עזר או ניידות ועוד.
בהתאם למצב של המטופל או המטופלת לאחר האשפוזים השונים, ייקבע המשך טיפול בקהילה או שיבוץ למוסד סיעודי בהתאמה.
זכויות סוציאליות לאחר שבץ מוחי
ריפוי בדיבור
מי שלקו בשבץ מוחי זכאים לטיפול אצל קלינאי או קלינאית תקשורת. הטיפול כלול בסל הבריאות.
טיפולי שיקום
אם השבץ המוחי גרם למגבלה תפקודית משמעותית, רופא או רופאת המשפחה, האחיות או העובדת הסוציאלית במרפאה יפנו אתכם לקבלת שירותים מתאימים שיסייעו לכם, כמו ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה ועזרה סיעודית במקרה הצורך. שירותים אלה כלולים בסל הבריאות.
סל שיקום
כדאי לברר בקופת החולים בה את או אתה מבוטחים מה כולל סל השיקום למי שעברו שבץ, למשל בדיקות תקופתיות וטיפולים משלימים.