סרטן בגיל השלישי
מחלת הסרטן נפוצה בקרב נשים וגברים בגיל המבוגר. בעידן המודרני נשים וגברים שחוצים את גיל 65 עדיין עובדים, פעילים גופנית וחברתית, אבל במקביל הגוף עובר שינויים הקשורים להזדקנות. לכל מחלה גורמי סיכון משלה, חלקם תורשתיים ומצריכים מעקב מוקפד וחלקם קשורים לסגנון החיים של האדם ולחשיפה לחומרים גורמי סרטן ("קרצינוגנים") במהלך החיים. לצד זאת, מערכת החיסון של הגוף נחלשת עם השנים וככל שעובר הזמן היא מתקשה להגן על גוף מפני מחלות שונות, כולל סוגים שונים של סרטן.
אבחון מוקדם יכול להועיל מאוד ואפילו להציל חיים. אם אתם מרגישים גוש חדש, נקודת חן שמשנה צבע, ירידה בלתי מוסברת במשקל או כאבים בלתי פוסקים, אל תתעלמו ואל תחכו לבדיקה השנתית – גשו להיבדק מיידית.
סוגי סרטן נפוצים בגיל המבוגר
60% ממקרי הסרטן מתרחשים מעל גיל 65. אלו סוגי הסרטן הנפוצים:
- סרטן הערמונית (מוכר גם בתור סרטן הפרוסטטה) – הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים, ושכיחותו עולה עם הגיל. גם במקרים בהם הסרטן מאובחן בשלב הגרורתי, אפשר להציע טיפול שמאריך חיים באופן משמעותי, תוך שמירה על איכות חיים טובה.
- סרטן השד - הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, ושכיחותו עולה עם הגיל. בזכות בדיקות הסקר, מרבית המקרים יאובחנו בשלב מוקדם שמאפשר טיפול למטרת ריפוי.
- סרטן ריאות - נפוץ בעיקר במעשנים, אבל לא רק. שכיחותו עולה עם הגיל, והוא בדרך כלל מאובחן בשלב מתקדם. בשנים האחרונות פותחו תרופות חדשות שמאפשרות הארכת חיים.
- סרטן המעי הגס – נפוץ בקרב גברים מבוגרים מעל גיל 50. ניתן לגילוי מוקדם באמצעות בדיקות סקר.
-
15%סרטן השד
-
15%סרטן הערמונית
-
12%סרטן הריאות
-
8%סרטן המעי הגס
-
50%סוגי סרטן אחרים
מניעת סרטן בגיל השלישי
יש כמה דרכים שיסייעו לכם למנוע סרטן בגיל השלישי כאשר הדרך הטובה ביותר היא שמירה על אורח חיים פעיל ובריא:
- תזונה בריאה: למשל הפחתה בצריכת בשר מעושן או מומלח, תזונה ים תיכונית עשירה בירקות, פירות, ושמן זית, ושמירה על משקל גוף תקין.
- פעילות גופנית שמותאמת למצב הפיזי, לצרכים ולמטרות שאתם רוצים להשיג. לדוגמה, חיזוק השרירים ושיווי משקל.
- הימנעות מעישון או הפסקת עישון.
- הפחתה בצריכת אלכוהול.
- הימנעות מחשיפה לשמש.
בדיקות תקופתיות
בגיל השלישי חשוב לעבור בדיקות תקופתיות שיכולות לסייע בזיהוי מוקדם של מחלות סרטן שונות ולקבל טיפול מתאים. גילוי מוקדם של סרטן, מכל סוג, יכול להשפיע משמעותית על סיכויי ההחלמה. כאשר מתגלה סרטן "מקומי" שעדיין לא יצא מגבולות האיבר בו הוא התחיל, אפשר להציע טיפול למטרת ריפוי באמצעות ניתוח או קרינה, בשילוב עם טיפולים כימותרפיים, הורמונליים או ביולוגיים.
כאשר מתגלה סרטן "מתקדם", שכבר שלח גרורות, אפשר להציע טיפולים שונים במטרה להאריך את החיים ולשמור על איכות החיים לאורך זמן.
חשוב שאנשים עם סיפור משפחתי של סרטן אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה ושנייה יקבלו ייעוץ גנטי והמלצות פרטניות לבדיקות סקר ומעקב.
באוכלוסייה הכללית הבדיקות התקופתיות המומלצות הן:
- ממוגרפיה לגילוי סרטן השד - בדיקת סקר שמומלץ לבצע אחת לשנתיים החל מגיל 50 ועד גיל 75 לצורך גילוי מוקדם. אם אישה (או גבר) ממששים גוש חדש בשד, יש לפנות לבדיקה רפואית באופן מיידי.
- בדיקת דם סמוי בצואה - יש לבצע פעם בשנה החל מגיל 50. הבדיקה פשוטה לביצוע, ונעשית בבית הנבדק. כאשר הבדיקה מגלה סימנים של דם בצואה, המטופל יופנה לביצוע קולונוסקופיה - בדיקה פולשנית שיכולה לאתר גידולים במעי הגס או פוליפים שעלולים להפוך לסרטניים בעתיד.
- בדיקת עור - אחת לשנה לאיתור שומות ונקודות חן חשודות שעלולות להצביע על מלנומה בעור. אם הופיע נגע עורי חדש כהה במיוחד, נוטה לדמם, או פצע שאינו מחלים לאורך זמן, יש לפנות לבדיקה רפואית באופן מיידי.
- בדיקת שיניים וחלל הפה לגילוי נגעים ברקמות הרכות במטרה לזהות מוקדם מחלות כמו סרטן הפה.
- בדיקת עיניים פעם בשנתיים שמאפשרת לגלות גידולים.
- בדיקה שגרתית אצל רופא נשים, כולל אולטרסאונד רחם ושחלות, לאיתור גידולים. בכל מקרה של הופעת דימום נרתיקי אצל אישה בגיל המעבר, או במקרה של נפיחות חדשה של הבטן, יש לפנות לבדיקה רפואית באופן מיידי.
מידע נוסף על בדיקות תקופתיות שחשוב שתעשו בגיל השלישי
טיפול בסרטן בגיל המבוגר
במחלות הסרטן השונות מטפלים בהתאם לשלב המחלה, באמצעות ניתוח, הקרנות או טיפולים "סיסטמיים"- כימותרפיים, ביולוגים, הורמונליים או אימוניים, שניתנים דרך הפה או בזריקה. האונקולוג המטפל יציע טיפול שמתחשב בסוג הסרטן ושלב המחלה, אך גם במחלות הרקע של המטופל או המטופלת, ברצונותיהם ובסט הערכים והאמונות שלהם ושל בני משפחתם.
הטיפול במחלות הסרטן בגיל השלישי ייעשה בדרך כלל בשיתוף של הרופאים והרופאות שמטפלים בחולה באופן שוטף בקהילה, כי לחלק מהטיפולים יכולה להיות השפעה על מצבים רפואיים קודמים. לפעמים תידרש הערכת פסיכו-גריאטר כדי להחליט על אופן הטיפול. חשוב לזכור גם את ההשפעה הנפשית של הטיפולים ואם יש צורך, לערב גם גורמים פסיכו-סוציאליים.
זכויות לחולי סרטן
לחולי וחולות סרטן יש זכויות שונות שכדאי להכיר:
- קצבת נכות: במקרים מסוימים, ייתכן שתהיו זכאים לקצבת נכות מלאה, (דרגת אי כושר של 75% לפחות). חולי סרטן זכאים להקלות בהגשת בקשות למוסד לביטוח לאומי לצורך קביעת נכות.
- הנחה בארנונה: מקבלי קצבת נכות מלאה זכאים להנחה של עד 80% בארנונה. מי שלא זכאים לקצבת נכות, אך נקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה, עשויים לקבל הנחה בארנונה בשיעור של עד 40%.
- תו חניה ואגרת רישוי: חולים אונקולוגיים יכולים להגיש בקשה לתג חניה לנכה על סמך אישור מאונקולוג מומחה (גם ללא אישור על נכות). מקבלי קצבת נכות זכאים גם להנחה באגרת הרישוי לרכב, בתנאי שיש להם תו נכה.
- טיפול במיון וחניה בבית חולים: חולים במחלות סרטן זכאים לפטור מתשלום במיון ולחניה בזמן הטיפולים השונים. לפרטים המלאים על זכאות לפטור מתשלום חניה בבתי חולים.
- תמיכה נפשית: ההתמודדות עם מחלות הסרטן יכולה להיות קשה ומלאה באתגרים. תמיכה נפשית, בטיפול אישי או במסגרת קבוצתית, יכולה להקל על ההתמודדות, גם לחולים וגם לבני המשפחה שמטפלים בהם. קופות החולים מציעות טיפולים כאלה למבוטחיהן ובנוסף, עמותות שונות מציעות אפשרויות שכדאי לבדוק. למידע נוסף על קבוצות תמיכה לחולי סרטן.
- גמלת סיעוד לחולי סרטן: חולי וחולות סרטן שהגיעו לגיל פרישה משוק העבודה (נשים בגיל 62, גברים בגיל 67) וזקוקים לעזרה בבית או בדיור המוגן בו הם מתגוררים, יכולים להיות זכאים לגמלת סיעוד, בתנאים מסוימים. למידע נוסף על הזכאות לגמלת סיעוד לחצו כאן.