מחלות לב
מחלת לב היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל. שכיחות מחלות הלב עולה עם הגיל
-
40%גברים מגיל 75 ומעלה
-
30%נשים מגיל 75 ומעלה
יש כמה סוגים של מחלות לב: אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב, קרדיומיופתיה, התקף לב, מחלת לב כלילית ועוד.
מחלת לב כלילית
מחלת לב איסכמית, שנקראת גם מחלת לב כלילית, היא המחלה שאחראית לעיקר התחלואה והתמותה ממחלות לב. המחלה פוגעת בעורקים המספקים דם לשריר הלב עצמו.
גורמי הסיכון של מחלת לב כלילית כוללים גורמים תורשתיים והתנהגותיים:
- היסטוריה משפחתית של מחלות לב.
- יתר לחץ דם.
- רמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול בדם.
- סוכרת.
- עישון.
- צריכת אלכוהול.
- חיים ללא פעילות גופנית.
- השמנה.
מניעת מחלת לב כלילית
אורח חיים בריא, שכולל עיסוק בפעילות גופנית, הימנעות מעישון ותזונה בריאה, יכול לסייע במניעת מחלת לב כלילית ולהפחית את הסיכון למוות מהמחלה.
התקף לב
התקף לב הוא הכינוי הנפוץ לאירוע לבבי או אוטם לב, באנגלית Heart attack או Myocardial infarction.
לאורך השנים עולה וחוזרת בקרב בני האדם השאלה האם אפשר למנוע התקף לב אבל האמת היא שמניעת התקף לב מתחילה שנים רבות קודם להופעתו והיא כוללת אורח חיים בריא, פעילות גופנית מותאמת וכן תזונה מותאמת (למשל מומלצת תזונה ים תיכונית).
גורמים להתקף לב
התקף לב נגרם כשיש חסימה של אחד מעורקי הלב (הכליליים) שבעקבותיה הרקמה שקיבלה ממנו דם מפסיקה לעבוד. ככל שהחסימה היא בעורק מרכזי יותר, כך תהיה פגיעה באזור רחב יותר וגם ההתקף יהיה חמור יותר.
סימנים להתקף לב
הסימנים לאירוע לבבי עשויים להיות שונים מאדם ולאדם ומגברים לנשים.
לרוב יש כאבים חזקים בחזה, לעיתים עם הקרנה לאיברים סמוכים כמו כתפיים, ידיים, לסת, פנים, צוואר, מרכז בית החזה (תחושה דומה לצרבת) ורום הבטן. הכאבים עשויים להיות מלווים בקוצר נשימה.
כל מקרה אם יש ספק ואפילו קל ביותר, כדאי לפנות לבדיקה רפואית בהקדם.
כדאי לציין שיש התקף לב שקט, התקף לב שמגיע ללא כאבים ואופייני במיוחד בגיל המבוגר ואצל סוכרתיים ונשים.
טיפול תרופתי לאחר התקף לב
לאחר התקף לב בדרך כלל מקבלים מספר תרופות להמשך טיפול על פי החלטת הקרדיולוג או הקרדיולוגית המטפלים, בדרך כלל מדובר בתרופות ממשפחת הסטטינים, תרופות לדילול דם, תרופות ליתר לחץ דם ועוד.
מתי צריך לעבור צנתור
כאשר עוברים התקף לב או אחריו, חשוב מאוד להגיע להערכה רפואית בהקדם האפשרי. לאחר הערכה והחלטת מומחה או מומחית בקרדיולוגיה יוחלט על הטיפול. זה יכול להיות טיפול שמרני באמצעות תרופות או פולשני באמצעות צנתור כלילי, למשל.
סיבוכים לאחר התקף לב
התקף לב יכול לגרום לסיבוכים רבים כמו הפרעות קצב לב ואי ספיקת לב. סיבוכים אלה יכולים להיגרם מעצם ההתקף והשלב שבו הוא טופל ובנוסף, סיבוכים שקשורים לטיפול עצמו.
אי ספיקת לב Heart Failure
אי ספיקת לב שכיחה בגיל המבוגר ויש לה שורה ארוכה של גורמי סיכון כמו סכרת, השמנת יתר, לחץ דם עישון ואורח חיים לא בריא.
יש מספר סוגים של אי ספיקת לב ולכל אחד מהם הטיפול התרופתי המתאים לו.
בנוסף, חשוב להתאים לחולה פעילות גופנית ולבחון האם הוא זקוק לתמיכה של תוספת חמצן לגוף, לחלק משעות היממה או לכל שעות היממה בהתאם למצבו. תוספת חמצן אפשר לקבל באמצעות מכשיר שמותאם למטופל, שאותו מקבלים דרך קופת החולים שבה מבוטחים.
בדיקות לב תקופתיות
אם יש לכם היסטוריה משפחתית של התקף לב בגיל צעיר רצוי שתהיו במעקב קרדיולוגי ייעודי תקופתי, רצוי אצל קרדיולוג או קרדיולוגית שמתמחים באי ספיקת לב.
אנשים שעברו אירוע לבבי נמצאים במעקב קרדיולוגי ארוך טווח ועוברים מדי פעם בדיקות בהתאם להמלצת הקרדיולוג או הקרדיולוגית המטפלים, כגון אקו לב.