בעיות וטיפול שיניים לילדים
אבחון וטיפול מוקדם של בעיות שיניים אצל ילדים וילדות, עשוי לשפר ולקצר את זמן הטיפול ולמנוע בעיות קשות יותר בעתיד. כדי לאתר מצבים אלה, מומלץ להיבדק אצל רופא או רופאת שיניים בטווח זמן של עד שנה מבקיעת השן הראשונה, ולהקפיד על ביקורת במרפאת השיניים לפחות אחת לחצי שנה. בכתבה הבאה נפרט על כמה מבעיות השיניים הנפוצות בגיל הילדות, הטיפול ודרכי המניעה.
פגמים מולדים
פגמים מולדים במשנן (סט השיניים בפה) יכולים להיות תוצאה של פגם גנטי (ממצא בודד או כחלק מתסמונות שונות) או עקב פגיעה התפתחותית. הפגמים המולדים באים לידי ביטוי בצורת השיניים, במנח השיניים, במספר השיניים הפה, באיכות חומר השן ובעיתוי הבקיעה, והם יכולים להתרחש גם בשיניים הנשירות ("שיני החלב") וגם בשיניים הקבועות.
פגמים מולדים בשיניים עלולים לגרום לכמה בעיות, כמו:
-
מראה לא אסתטי
-
הפרעות בדיבור, בסגר ובלעיסה
-
עלייה בסיכון לעששת ולבעיות נוספות
אלו כמה מהפגמים המולדים הנפוצים:
-
1שינויים בעיתוי בקיעת השיניים
- שן נטלית (Natal tooth): תופעה המתייחסת לתינוק או תינוקת שנולדו עם שן שכבר בקעה. השן עשויה להיות שן נשירה שבקעה טרם זמנה או שן עודפת.
- עיכוב בבקיעה: מצב שבו שן לא בוקעת בזמן. תופעה זו יכולה לקרות מכמה סיבות:
- הפרעה פיזית מקומית, כמו: גידול, שן עודפת או טראומה באזור השן.
- עקב מצבים סיסטמיים (מערכתיים) המשפיעים על הגוף כולו כגון תזונה לקויה, מחלות אנדוקריניות ועוד.
- מחלות גנטיות שונות עשויות לגרום עיכוב בבקיעה.
-
2שינויים במספר השיניים
מספר רב מדי של שיניים קבועות (הדוגמה השכיחה ביותר למצב זה היא שן עודפת, המופיעה באזור קדמי של הלסת העליונה), או לחלופין - חסר מולד של שן קבועה אחת או יותר (לא כולל חסר של שיני בינה).
-
3שינויים במנח השיניים
מדובר במצבים שבהם מנח השיניים אינו תקין, למשל: כאשר שן קבועה בוקעת במיקום לא נכון בלסת, או כאשר שתי שיניים קבועות וסמוכות בוקעות אחת במיקום של השנייה.
-
4שינויים באיכות חומר השן
יש כמה הפרעות גנטיות המשפיעות על התפתחות השיניים וגורמות לפגמים בעובי ובאיכות כותרת השן. אלו הפגמים הנפוצים:
- Amelogenesis imperfecta: פגם בהתפתחות שכבת האמייל (זגוגית השן, השכבה החיצונית הקשיחה המכסה את השן). לתופעה זו ישנם תת-סוגים רבים, המתבטאים באופן שונה, אך כוללים פגיעה אסתטית ורגישות מוגברת לעששת.
- Dentinogenesis imperfecta: מצב של פגיעה בהסתיידות שכבת הדנטין (השנהב, השכבה הפנימית של השן). התופעה מתבטאת בשיניים בגוון כהה ובנטייה להתפוררות השיניים בקלות, ועקב כך לשחיקה רבה.
- תת הסתיידות של טוחנות וחותכות (MIH): תופעה הנגרמת בעקבות פגמים בהתפתחות שכבת האמייל או הדנטין, הגורמים לשינוי בעובי ובאיכות כותרת השן, לשכבת אמייל רכה ומתפוררת ולנטייה לעששת. התופעה מתרחשת בעיקר בשיניים הטוחנות הקבועות, ולעתים יש גם מעורבות של שיניים חותכות. במקרים נדירים, התופעה מתרחשת גם בשיניים הנשירות. התסמינים האופייניים כוללים הופעת כתמים בגוון לבן אטום או חום-צהבהב, רגישות וכאב בשיניים, התפתחות עששת מהירה והתפוררות השיניים המעורבות.
חשוב שתדעו
חשוב שתדעו
טיפולי שיניים לילדים עד גיל 18 ולמטופלים עם בעיות מולדות באיכות חומר השן, למשל: Dentinogenesis imperfecta ו-Amelogenesis imperfect, כלולים בסל הבריאות.
חבלות שיניים
חבלות בשיניים מתרחשות בדרך כלל כתוצאה מנפילה או תאונה, ופוגעות לרוב באזור הקדמי העליון של השיניים.
הפגיעה יכולה להיות במספר רמות:
ברקמת השן
שבר בכותרת השן, פגיעה בשורש השן, תזוזה של השן ממקומה.
ברקמות הרכות
חתך של השפה, חתך בלשון, פגיעה בחיך הרך ועוד.
בעצמות הלסתות
שברים בלסתות או פריקה של הלסת התחתונה.
טיפול בחבלה
בכל מקרה של חבלה בשיניים, חשוב שתפנו לבדיקה ולטיפול במרפאת שיניים. בנוסף, במקרה של חבלת ראש יש לשלול פגיעה באיברים או רקמות נוספים. במקרה של יציאת שן ממקומה כתוצאה מחבלה, יש להבדיל בין שן נשירה לשן קבועה, כיוון שהטיפול הוא שונה:
מניעת חבלות שיניים
הדרך העיקרית להימנע מחבלות שיניים בגיל הילדות היא לשמור על כמה כללי בטיחות:
- בעת שהות בתוך הבית, נסו לשמור מפני החלקה על הרצפה, למשל בעזרת גרביים נגד החלקה או נעלי בית.
- חשוב להשגיח על ילדים קטנים בעת שימוש במקלחת ולהשתמש בשטיחון נוגד-החלקה.
- בעת בילוי בגינה ובמגרש המשחקים, מומלץ להשגיח מפני נפילות.
- חשוב להקפיד על שימוש במגן שיניים בעת משחקי ספורט הכוללים מגע, למשל כדורסל, אגרוף וכדומה.
הפרעות בסגר השיניים
זיהוי וטיפול מוקדמים של הפרעות סגר הדורשות התערבות אורתודונטית (יישור שיניים), יסייעו לרוב בקיצור זמן הטיפול ובשיפור סיכויי הצלחתו.
יש כמה מצבים הדורשים התערבות אורתודנטית מוקדמת:
- הרגלים שליליים: כגון מציצת אצבע, שימוש במוצץ, דחיקת לשון, חריקת והידוק שיניים, פציעה עצמית.
- מנשך קדמי פתוח: מצב שבו בעת סגירת הפה אין מגע בין השיניים הקדמיות העליונות והתחתונות.
- סגר צלבי: מצב בו השיניים העליונות נמצאות בעמדה פנימית יותר ביחס לשיניים התחתונות (הפוך מהנורמה).
- הפרעות בנשימה: הפרעות אלה, כמו למשל דום נשימה בשינה, קשורות בדרך כלל לחך צר או ללסתות צרות.
- עקירה או אובדן שן מוקדם עקב חבלה, או חוסר שן מולד: במצבים אלה יש לשיניים הסמוכות נטייה לנוע לכיוון המרווח שנוצר. הדבר גורם לשינוי במנח השיניים באופן שעלול לפגוע בסגר, ולהקשות על האפשרות לשיקום עתידי של השן החסרה או על בקיעת שיניים קבועות במקומן הטבעי.
הטיפול
במקרה של הרגלים שליליים שעלולים להשפיע לרעה על מנח השיניים הקבועות ועל מבנה הפנים, מומלץ לבחור בטיפול שמתאים לגיל הילד או הילדה, החל מטיפול פסיכולוגי או רגשי ועד טיפול אורתודנטי. כאשר מדובר באובדן שן מוקדם או חוסר שן מולד, הפתרונות האפשריים הם שימוש ב"שומר מקום" המונע תזוזה של השיניים, או "פליפר" (תותבת זמנית קטנה ונשלפת) - פעולות המתבצעות על ידי רופא או רופאת השיניים. במצבים של חך צר או לסתות צרות, אפשר להקל על התופעה על ידי הרחבת הלסת באמצעים אורתודנטיים, שתסייע לפתיחת נתיבי האוויר.
בשאר המצבים המשפיעים על סגר השיניים כדאי להתייעץ ולפעול בהתאם להמלצת רופא או רופאת השיניים. בחלק מהמקרים יומלץ על יישור שיניים באחת מהשיטות הנפוצות כיום:
- אורתו-כירורגיה: יישור שיניים תחת התערבות כירורגית.
- שימוש בסמכים אורתודנטיים: התקנים אורתודנטיים הידועים בשם "קוביות" או "גשר".
- מכשור נשלף: פלטות אורתודנטיות, רסן (מכשיר חיצוני שעוצר את גדילת הלסתות או מושך את השיניים למקומן הרצוי) ועוד.
- שימוש בטכניקות בלתי-נראות: כגון סמכים וחוטים שקופים וקשתיות שקופות נשלפות.
מועד מומלץ לטיפול
כאמור, כאשר עולה חשד בנוגע לקושי בסגירת הלסתות או מנח שיניים לא נכון, חשוב להתייעץ עם רופא או רופאת השיניים, ובמידת הצורך לפנות לטיפול אורתודנטי. מועד הטיפול יקבע בתיאום איתכם ובהתאם לשיקולים הרפואיים.