שיטות להפסקת הריון
יש כמה סיבות להפסקת הריון יזומה וכולן כרוכות בהליכים רפואיים ורגשיים. חשוב שתדעי שכל הליך יזום להפסקת הריון בישראל, מצריך על-פי חוק, אישור של ועדה להפסקת הריון. אפשר להפסיק הריון בהליך תרופתי או בהליך כירורגי. השיטה תלויה בשבוע ההריון, במצב הרפואי ובהחלטת הצוות המטפל. במקרים מסוימים ובהתאם החלטת הצוות הרפואי, ייתכן ויבחרו לשלב בין כמה שיטות שונות.
- עד לשבוע 23 ו-6 ימים להריון, התהליך הוא באחריות ואישור של הוועדה להפסקת הריון.
- משבוע 24 ההריון מוגדר כ"בר חיות", לכן הפסקת ההריון היא בכפוף לאישור ועדה מיוחדת הנקראת "ועדה להפסקת הריון בשלב החיות" או "ועדת על". ההליך מתבצע במספר בתי חולים שאושרו לצורך קיום ועדה זו וביצוע הליך הפסקת הריון בשבוע זה.
תוכלי לקרוא עוד על הוועדות להפסקת הריון כאן
הערכה לפני הפסקת הריון
הרופא או הרופאה בקהילה ישאלו אותך שאלות הנוגעות להיסטוריה הרפואית שלך ויערכו, בהסכמתך כמובן, בדיקה גופנית ובדיקת אולטרסאונד פנימית, כדי לקבוע את גיל ההריון, מיקומו ומספר שקי ההריון. את ההערכה הזו אפשר לבצע רק לאחר 4 שבועות של הריון. בנוסף, תישלחי לבצע בדיקת סוג דם, ספירת דם ותפקודי קרישה.
חשוב לדעת: בדיקת סוג הדם שלך נעשית כדי לקבוע האם יש צורך במתן אנטי D לאחר הליך הפסקת ההריון.
השלב הבא בתהליך נקרא הסכמה מדעת ובמסגרתו תקבלי הסבר בקשר לשיטות השונות להפסקת הריון, היתרונות והחסרונות, הסיבוכים והסיכונים בכל שיטה. בסיום ההסבר תתבקשי לחתום על טופס הסכמה לביצוע הפסקת הריון בשיטה שתבחרי.
היכן מתבצעים הליכי הפסקת הריון בישראל
בישראל הפסקות הריון מבוצעות במוסדות רפואיים מוכרים המורשים לבצע הפסקות הריון בהתאם לגיל ההריון.
הפסקת הריון | שבוע מהווסת האחרונה | המקום בו אפשר לבצע את ההליך | הערות |
---|---|---|---|
בשיטה תרופתית | עד שבוע 9 | בית חולים או מרפאה כירורגית מורשית | לפי הרפורמה בחוק, הפסקות הריון אפשר לבצע בקהילה אבל ההיערכות בקופות טרם הושלמה |
בשיטה כירורגית | עד סוף שבוע 12 | בית חולים או מרפאה כירורגית מורשית | מגיל 18 בלבד |
בשיטה כירורגית | משבוע 12 + 0 ועד שבוע 24 | בתי חולים המורשים לכך | |
בשיטה כירורגית | משבוע 24 | בתי חולים המורשים לבצע הפסקת הריון בגבול החיות / עובר בר קיימא |
הפסקת הריון עקב מום בעובר
אם את נאלצת להפסיק את הריונך עקב מום בעובר והריון לא תקין, החוויה עשויה להיות קשה ומטלטלת, דווקא בגלל שמדובר בהריון רצוי. במצב כזה, התהליכים במעמד הוועדה להפסקת הריון ואחריה - יכולים להיות מאתגרים ומורכבים יותר ברמה הרגשית. את מוזמנת לפנות לעובדת הסוציאלית של הוועדה ולהיעזר בה לצורך עיבוד החוויה וההתארגנות להמשך.
שימי לב
שימי לב
אם עדיין לא הגעת לשבוע 9 ואת מתלבטת בנוגע לשיטה להפסקת הריון, תרופתית או כירורגית, אנו ממליצות לך להתייעץ בנושא עם הצוות הרפואי בוועדה.
הפסקת הריון בשיטה תרופתית
הפסקת הריון תרופתית היא הליך בו מביאים לסיום ההריון באמצעות תרופות. אפשר לבצע זאת עד 9 שבועות להריון מתאריך הווסת האחרונה. התהליך כולל שילוב של 2 תרופות: תרופה בשם מיפג'ין (Mifepristone) ולאחר כ-48 שעות, תרופה בשם ציטוטק (Misoprostol). הפעילות המשולבת של 2 התרופות גורמת להפסקת ההריון ולריקון הרחם.
שימי לב: אם את מניקה, חשוב שתגידי זאת לרופא או לרופאה בשלב הבדיקה כדי שתקבלי הדרכה בהתאם. חשוב שתדעי שהנקה תחת השפעת תרופות להפסקת הריון היא מסוכנת.
התרופות להפסקת ההריון
-
מיפג'ין
התרופה חוסמת את השפעת הורמון הפרוגסטרון, שהוא הורמון תומך הריון ומטרתו לשמור על ההריון. התרופה גורמת לרירית הרחם להפוך לדקה ובכך מונעת את השתרשות ההריון ברחם.
-
ציטוטק
התרופה גורמת להתכווצויות ודימום במטרה לרוקן את הרחם, גורמת לריכוך צוואר הרחם ובכך מקלה על יציאת שק ההריון דרך הנרתיק.
מצבים בהם לא תתאפשר הפסקת הריון תרופתית
- רגישות לאחד ממרכיבי התרופות: מיפג'ין, ציטוטק או לפרוסטגלנדינים.
- אי ספיקת יותרת הכליה.
- שימוש לאורך זמן בקורטיקוסטרואידים.
- הפרעות קרישה או אם את משתמשת בנוגדי קרישה.
- התקן תוך רחמי – הרופא או הרופאה יצטרכו להוציא את ההתקן לפני התהליך.
- כאשר ההריון הוא חוץ רחמי.
שלבי ביצוע הפסקת הריון תרופתית
תופעות אפשריות לאחר הפסקת הריון תרופתית
חלק מהנשים שעברו הפסקת הריון תרופתית, דיווחו שמספר שעות לאחר נטילת הציטוטק הן הרגישו חולשה, בחילה, שלשול, הקאות, כאבי בטן או כאבי ראש, חום, צמרמורת. בנוסף אצל חלקן הופיע דימום נרתיקי כבד (שמזכיר את הווסת החודשית), מלווה בהתכווצויות של הרחם. רוב התופעות הן קלות וחולפות כעבור זמן קצר. הדימום הכבד נרגע לאחר 24 שעות וייתכן המשך של הכתמה דמית של מספר שבועות. במקרה של כאב ואי נוחות, את יכולה לקחת משככי כאבים מסוג אקמול או אופטלגין.
מעקב רפואי לאחר הפסקת הריון תרופתית
שבועיים עד שלושה שבועות לאחר הפסקת ההריון התרופתית, תזומני לביקורת אצל רופא או רופאת הנשים כדי לבצע אולטרסאונד בו יוודאו שהתהליך הושלם ושהרחם התרוקנה כראוי.
יעילות הפלה תרופתית
הצלחת הליך הפסקת הריון תרופתית עומדת על כ-90%. אחוזי ההצלחה גבוהים יותר ככל שהפעולה מתבצעת מוקדם יותר בהריון ובייחוד לפני שבוע 9 להריון. לפעמים, כאשר נותר תוכן הריוני ברחם, יש צורך גם בריקון הרחם באופן כירורגי.
אם לא תחווי תופעות חריגות, מחזור הווסת הרגיל שלך יתחדש תוך 4—6 שבועות לאחר הפסקת ההיריון התרופתית. ייתכן שתרגישי שהמחזוריות לא סדירה בתחילה, חשוב שתדעי שזה תקין. שיבושים אלה נגרמים בגלל שינויים הורמונליים סביב הפסקת ההריון.
סיכונים חריגים בהפלה תרופתית
- תגובה אלרגית לאחת מהתרופות.
- צורך בהשלמת הפעולה על ידי גרידה.
- דימום כבד - במקרים נדירים.
- זיהום.
תופעות וסימנים שדורשים בירור רפואי
- דימום מוגבר שדורש החלפת תחבושת בתדירות גבוהה במיוחד (אחת לשעה).
- כאב עז שלא נרגע בעזרת תרופות לשיכוך כאבים.
- חום מעל 38 מעלות.
- הפרשה נרתיקית שמתאפיינת בריח חריג.
- אם לאחר 8 שבועות לא הגיעה הווסת.
המלצות להפחתת הסיכון לזיהום
- הימנעות מרחצה באמבטיה, בבריכה או בים עד חלוף הדימום. רצוי להימנע אפילו עד הביקורת הבאה.
- הימנעי משימוש בטמפונים או גביעונית בימי הדימום (עד הווסת הבאה).
- הימנעי מקיום יחסי מין שכוללים כניסה לנרתיק, עד שבוע לאחר תום הדימום.
- שמירה על היגיינה והחלפת פדים בעת הצורך. לא מומלץ לבצע שטיפות אינטימיות.
- הימנעי מכניסה להריון עד הביקורת האחרונה אצל הרופא או הרופאה. אם את מתקשה להימנע מיחסי מין מומלץ לפנות לרופא או רופאת נשים כדי להתאים אמצעי למניעת הריון.
- הימנעי משתיית אלכוהול ומעישון, לפי הנחיית הרופא או הרופאה שמטפלים בך.
הפסקת הריון כירורגית
-
הפסקת הריון באמצעות שאיבה (VACUM aspiration) וגרידה
היכן מתבצעת: במרפאות, בבתי חולים פרטיים וציבוריים.
עד מתי אפשרי לבצע הפסקת הריון בגרידה: עד שבוע 12 במרפאות ובבתי חולים פרטיים. בבתי חולים ציבוריים אפשר לבצע את ההליך גם בשבועות מתקדמים יותר.
גרידה שמבוצעת לאחר שבוע 13 להריון: דורשת הכנה מעט מורכבת יותר של צוואר הרחם. במקרים כאלה הליך הרחבת צוואר הרחם עשוי להימשך מספר שעות ועד יומיים.
ההליך עצמו: הרחבת צוואר הרחם נעשית בשיטות שונות לפי נהלי בתי החולים והיא יכולה להיות מבוצעת באמצעות הכנסת אביזר שנקרא למינריות או שימוש בכדורי ציטוטק דרך הנרתיק. את תוכן הרחם ירוקנו בהליך באמצעות מכשירים מיוחדים. לאחר הרחבת צוואר הרחם, הרופא או הרופאה שיטפלו בך יכניסו צינור דק דרך צוואר הרחם, דרכו ירוקנו את חלל הרחם וישאבו את שק ההריון. בסיום הפעולה מתבצעת ביקורת של חלל הרחם על מנת לוודא שהוא רוקן כראוי. כל התהליך לוקח כרבע שעה והוא מבוצע בדרך כלל בהרדמה מלאה. לאחר מספר שעות תשוחררי הביתה עם הנחיות להמשך טיפול ומעקב.
-
הפסקת הריון בשיטת הרחבה וריקון (D&E, Dilation and evacuation)
היכן מתבצעת: בבתי חולים.
עד מתי אפשרי לבצע הפסקת הריון בשיטת הרחבה וריקון: אפשר לבצע הפסקת הריון בשיטה זו החל בשבוע 14 ועד שבוע 20 להריון.
ההליך עצמו: בהליך זה מרחיבים את צוואר הרחם באמצעים מיוחדים ולאחר מכן מרוקנים את תוכן הרחם. בסיום התהליך, מוודאים שכל הרקמות המצפות את הרחם הוסרו. הפעולה מתבצעת תחת הרדמה כללית והיא לוקחת כ-20 דקות. לאחר מספר שעות השגחה או מספר ימים (תלוי בשבוע ההריון), תשוחררי לביתך עם הנחיות להמשך טיפול ומעקב.
תופעות נפוצות לאחר הפסקת הריון כירורגית
- דימום של קרישי דם.
- התכווצויות.
- בחילות, הקאות.
- חולשה.
חשוב שתדעי
חשוב שתדעי
מרבית הנשים חוות דימום נרתיקי, שדומה לווסת, במשך יומיים עד ארבעה ימים לאחר ההליך. עם זאת, ייתכן וכבר ביום המחרת לא תרגישי שום תופעת לוואי.
מתי לפנות לטיפול רפואי לאחר הפסקת הריון כירורגית
- אם הופיעו קרישי דם גדולים.
- אם את חווה דימום כבד וחריג.
- אם את מבחינה שלהפרשות הנרתיקיות יש ריח רע.
- אם יש לך חום גבוה שלא יורד.
- אם את מרגישה כאב או התכווצויות במגמת החמרה, במיוחד לאחר 48 שעות.
סיכונים בהפסקת הריון כירורגית
רוב הנשים לא חוות סיבוכים מעבר לתופעות השכיחות, אולם חשוב לדעת שככל שההפלה מתבצעת בשלב מתקדם יותר של ההריון, כך גדלים הסיכויים לסיבוכים והם כוללים סיכונים מידיים שיכולים להופיע סביב הפעולה וכן סיכונים שעשויים להתבטא בעתיד.
-
סיכונים מידיים
דימום משמעותי עד כדי צורך בעירוי דם או אשפוז, זיהום חריף, נקב בדופן הרחם, שבגללו תדרש התערבות ניתוחית. במקרים נדירים ביותר תיתכן פגיעה בצוואר הרחם או סיבוכי הרדמה.
-
סיכונים מאוחרים ונדירים
אי ספיקה של צוואר הרחם שעלולה לגרום ללידה מוקדמת בהריון עתידי או להפלות מאוחרות, זיהום באגן או הידבקויות ברחם שעלולים לגרום לקושי בכניסה להריון בעתיד.
הפסקת הריון לאחר שבוע 24
משבוע 24 מוגדר העובר כ"עובר בר חיות". הפסקת הריון במקרה זה, תהיה בכפוף לאישור ועדה מיוחדת הנקראת "ועדה להפסקת הריון בשלב החיות" או "ועדת על". ההליך מתבצע במספר בתי חולים שמאושרים לצורך הליך ספציפי זה. ההליך מחייב התערבות רפואית שמטרתה לגרום להפסקת דופק לב העובר. התערבות זו מתבצעת על ידי רופא או רופאה מומחים במכון אולטרה-סאונד. בשלב זה, הצוות הרפואי ייתן זירוז לידה, בדומה להשראת לידה בלידה רגילה, מותאם לשבוע ההריון ולהיסטוריה המיילדותית של האישה (למשל אם עברה ניתוח קיסרי בעברה). לאחר מכן תתרחש לידה בחדר לידה.
ההשלכות הרגשיות של הפסקת הריון
נשים מבקשות לבצע הפסקת הריון מסיבות מגוונות. להחלטה זו יש השלכות רגשיות שונות וכן השלכות על המערכת הזוגית. שלל התגובות הרגשיות שעשויות להופיע בעקבות הפסקת ההיריון הן טבעיות וחשוב לתת להן מקום.
-
השלכות רגשיות
ייתכן ותחושי כעס, אשמה, אכזבה, פחד, עצב, בדידות או הקלה. סערת הרגשות טבעית במצבך. אינך אשמה בה. במידת האפשר מומלץ לשתף בה אדם קרוב. העובדת הסוציאלית של הוועדה והעובדת הסוציאלית במעמד ביצוע ההליך, זמינות עבורך גם בהיבט של שיתוף רגשי וייעוץ.
-
השלכות על המערכת הזוגית
גם השלכות הפסקת ההריון על המערכת הזוגית, משתנות ממקרה למקרה. לעיתים האירוע מקרב בין בני הזוג, לעיתים מרחיק ולעיתים פותח פצעי עבר. אם יש אי-הסכמה בינך ובין בן או בת הזוג שלך באשר להמשך ההריון, מומלץ לפנות לגישור בנושא. כמו כן, את מוזמנת לשתף את העובדת הסוציאלית של הוועדה להפסקת הריון בהתלבטויות שלך.
-
התמודדות במקרה של הפסקת הריון רצוי
אם את נאלצת להפסיק את הריונך עקב מום בעובר והריון לא תקין, החוויה עשויה להיות קשה ומטלטלת, דווקא כי מדובר בהריון רצוי. במצב כזה, התהליכים במעמד הוועדה להפסקת הריון ואחריה, עשויים להיות מאתגרים ומורכבים יותר ברמה הרגשית. גם כאן את מוזמנת לפנות לעובדת הסוציאלית של הוועדה להפסקת הריון ולהסתייע בה לצורך עיבוד החוויה וההתארגנות להמשך.
-
התמודדות במקרה של הריון כתוצאה מיחסים שאינם בהסכמה או אונס
אנחנו מבקשות להזכיר לך כי את לא אשמה בכך. אנחנו ממליצות לך לשתף בתחושותייך את העובדת הסוציאלית של הוועדה להפסקת הריון. חשוב שהעובדת הסוציאליות תדע את נסיבות הכניסה להיריון, זה יסייע להכנת הצוות המטפל למתן טיפול רגיש ועדין. בנוסף, אנחנו ממליצות לך לפנות למרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית במספר 1202 כדי לבקש ליווי להפסקת הריון או כדי לקבל תמיכה רגשית באופן אנונימי וחסוי.
אמצעי מניעה לאחר הפסקת הריון
חשוב שתגיעי לרופא או רופאת נשים עד 6 שבועות ממועד הפסקת ההריון כדי לקבל ייעוץ, לפי הצורך, בקשר לאמצעים למניעת הריון והדבקה במחלות המועברות במגע מיני.