הכנת תוכנית לידה
כשיגיע הרגע ותגיעי לחדר הלידה, איך תרצי שהלידה תתנהל? תעדיפי אפידורל או לידה טבעית? תרצי לבחור בלידה במים? ומה את רוצה שיקרה מיד לאחר הלידה? יש שאלות רבות הקשורות לתהליך הלידה שלא תמיד עוצרים לחשוב עליהן, אבל יש להן חשיבות רבה כדי שהלידה שלך תתנהל ככל האפשר בדרך שהכי מתאימה לך. בדיוק בשביל זה כדאי להכין תוכנית לידה.
מהי תוכנית לידה
תוכנית לידה היא מסמך שבו את כותבת מראש את כל העדפותייך בנוגע ללידה ולטיפול בך ובתינוק או בתינוקת שלך. זה חשוב כדי שלא תצטרכי לחשוב על הדברים בפעם הראשונה כשאת כבר בחדר הלידה, חווה צירים כואבים ולא פעם גם מתח ובלבול. זה חשוב גם כדי שהצוות יידע מראש מה ההעדפות שלך בלי שתצטרכי לנסות ולהסביר מה את רוצה.
התוכנית יכולה להתייחס לנושאים רבים הקשורים בלידה, בך ובתינוק או בתינוקת שלך, וחשוב להיות ממוקדת, ברורה ועניינית.
לרופאי ורופאות הנשים ולמיילדות בחדרי הלידה יש ניסיון רב בקריאת תוכניות לידה ובהתאמת התהליך ליולדת ולמלוויה, כדי שתלדי כמו שאת בוחרת. עם זאת, צריך לזכור שלפעמים לא מתאפשר לפעול במדויק לפי התוכנית בגלל תרחישים שאי אפשר לתכנן מראש. לכן, מצד אחד חשוב להכין תוכנית לידה, ומצד שני כדאי להגיע לחדר לידה עם גמישות מחשבתית, ולזכור את המטרה העיקרית: לעבור לידה בטוחה ובריאה שבסופה את והתינוק או התינוקת שלך בריאים ושלמים.
איך להתחיל
- הרחבת הדעת: הרבה פעמים עצם ההרהור בלידה ובדברים שחשובים לך בלידה גורם לרצות לקרוא ולהרחיב את הדעת על התהליך. ידע ייתן לך כוח והבנה בבחירות שתעשי. קראי על שלבי הלידה, הצטרפי לקורס הכנה ללידה, בדקי אילו התערבויות שכיחות בלידה, מהן אפשרויות שיכוך הכאב הטבעיות ומהן האפשרויות התרופתיות, שוחחי עם נשים שילדו באזור מגורייך וקבעי סיורים בחדרי הלידה הקרובים אלייך כדי לחוש את הדופק של המקום ולבחור היכן תרצי ללדת.
- שיתוף בן או בת הזוג: הכנת התוכנית בשיתוף עם בן או בת הזוג ירתום אותם להיות קשובים לדברים שחשובים לך בלידה וגם בטיפול בתינוק או בתינוקת.
- לחלק לשלבים: כדאי לחלק את התוכנית לשלבי הלידה והטיפול בך מרגע הגעתך למרכז הרפואי ועד השחרור - הפנייה למיון יולדות, הכניסה לחדר הלידה, ההתנהלות בשלב הלטנטי, ההתנהלות בשלב האקטיבי, ההתמודדות עם כאב בכל שלב, ההתנהלות בשלב השני והשלישי של הלידה, ולבסוף הטיפול בתינוק או בתינוקת לאחר הלידה.
מה כוללת תוכנית לידה
התייחסות לפוסט טראומה
יש מקרים שבהם בתי החולים נותנים מעטפת קרובה אפילו יותר. אם עברת פגיעה מינית בעברך, אם אובחנת כסובלת מהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), אם את מתמודדת עם טראומה מלידה קודמת או עם מצב נפשי מורכב אחר - ברוב בתי החולים יש תוכנית שבה תוכלי להיפגש עם מיילדת או אנשי ונשות מקצוע אחרים שעברו הכשרה ויסייעו לך לעבור הכנה אישית וממוקדת לקראת הלידה. אם את זקוקה לסיוע הזה, התקשרי לחדר הלידה שאת מתכננת ללדת בו ושאלי על השירות.
תוכנית הלידה יכולה להיות בסיס גם לשיחה עם המיילדת ושאר אנשי הצוות בחדר הלידה. אם יש דברים שיכולים להיות בעייתיים במהלך לידה מסוימת, המיילדת תוכל לתת לך הסבר על הנושא. כיוון שהתפתחות תהליך הלידה אינו צפוי והוא יכול להשתנות, ייתכן שיהיו חלקים בתוכנית שלא יוכלו לקרות. יחד עם זאת, אבל הצוות יוכל לפעול ברוח הרצונות שלך עד כמה שאפשר.