פנייה למיון יולדות
מיון היולדות פעיל 24 שעות ביממה, כל ימות השנה. הוא משתייך לחדר לידה ולרוב נמצא בסמוך אליו. מיון היולדות נועד לתת לך מענה למגוון נושאים בהריון כולל מצבים בהם תגיעי בשלבי לידה שונים ובמצבי הריון בסיכון גבוה. במרכזים רפואיים שונים, ייתכן שינוי בשבוע בו אפשר להתקבל למיון היולדות, לרוב המענה במיון יולדות ניתן לנשים בהריון החל מהשבוע ה-24 להריון.
את מי תפגשי במיון יולדות
במיון יולדות פועל צוות מקצועי שיודע לבצע הערכה ראשונית של המצב הרפואי של מי שמגיעה אליו.
המיילדת במיון יולדות תבצע הערכה מהירה של דחיפות הפנייה, תאסוף מידע על ההריון והרקע המיילדותי הרלוונטי, היסטוריה רפואית רלוונטית שמשפיעה על הסיבה שבגללה פנית למיון. המיילדת תבקש ממך לעבור בדיקת שתן, תבצע אומדן סימנים חיוניים וניטור עוברי. בנוסף ובהתאם לצורך ולסיבת הפנייה שלך, תיקח בדיקת דם, תרכיב עירוי ותבצע בדיקה נרתיקית (בדיקה זו מתבצעת על ידי רופא או רופאה או על ידי המיילדת עצמה). לעיתים רופא או רופאה יבצעו בדיקה עם ספקולום (מכשיר שמוכנס לנרתיק ומאפשר הסתכלות פנימה על צוואר הרחם), למשל כדי לאשר או לשלול חשד לירידת מים.
רופא או רופאת נשים במיון יולדות יערכו הערכה שכוללת תשאול רפואי (אנמנזה), בדיקת אולטרסאונד, שקילת הזמנת בדיקות הדמיה נוספות או ייעוץ רופאים ורופאות מתחומים שונים, בהתאם לסיבת הפנייה ולפי הצורך, כולל החלטה על טיפול תרופתי מתאים לפי הצורך.
בתום הבירור במיון ולפי הממצאים, הרופא או הרופאה ימליצו לך האם להשתחרר הביתה, להתאשפז במחלקת אם עובר או האם להזמין בדיקות נוספות בבית החולים. בהמשך, הצוות הרפואי יחליט אם הגיע הזמן להתקבל לחדר לידה אם להשגחה או ליילוד.
מה להביא למיון יולדות
כשאת מגיעה למיון יולדות חשוב שתביאי איתך את כרטיס מעקב ההריון וכל תיעוד רפואי חשוב ורלוונטי לרקע הרפואי שלך, הרקע המיילדותי שלך או להריון.
טיפ: כדאי שתסרקי או תצלמי מסמכים אלה שיהיו שמורים לך בטלפון וכך יהיו זמינים לך בכל מצב.
סיבות שבגללן נשים מגיעות למיון יולדות
-
דימום נרתיקי
-
כאבי ראש, טשטוש ראייה או כאבים בחלק העליון של הבטן
-
ירידה בתנועות עובר
-
ירידת מים
-
חבלה
-
הפנייה מרופא או רופאת נשים
-
מעקב הריון עודף או מעקב אחר
-
צירים מוקדמים
בדיקה נרתיקית פנימית
בדיקה נרתיקית נועדה להעריך את צוואר הרחם בהריון ואת התקדמות הלידה, כדי לקבל החלטה כלשהי ביחס לטיפול בך. ברוב המקרים תקבלי את המידע מבלי לשאול אבל אם לא קיבלת, כדאי שתשאלי לשם מה היא נחוצה.
במהלך הבדיקה אפשר לקבל מידע בנושאים הבאים
צוואר הרחם: פתיחת צוואר הרחם: נמדדת בס"מ בין 10-0, אורך צוואר הרחם ("מחיקה") נמדד באחוזים, מרקם צוואר הרחם (רך, בינוני או קשה), מיקום הצוואר (אחורי, מרכזי או קדמי).
העובר: החלק המקדים, מיקום הראש באגן (גובה הראש) – מוערך ביחס לשתי בליטות גרמיות באגן בשם ׳ספינות׳ - זה האזור הכי צר באגן.
לאחר שתקבלי הסבר ותביעי את הסכמתך, תתבקשי לשכב על הגב מכוסה בסדין. בבדיקה, הבודק או הבודקת ישתמשו בכפפות סטריליות ובחומר סיכה על מנת להקל על הכנסת האצבעות בעדינות עד פתח צוואר הרחם. שתפי את הבודק או הבודקת אם את חווה קושי בבדיקה נרתיקית או אם את מתמודדת עם תחושות חרדה מעצם הבדיקה. אם תחווי צירים במהלך הבדיקה בקשי להמתין לסיום הציר והיבדקי לפני הגעת הציר הבא.
טיפים לבדיקה מוצלחת ופחות כואבת
- בתחילת לידה או כאשר את לא בלידה, לעיתים צוואר הרחם אחורי מאוד והרמת האגן (באמצעות שני אגרופים מתחת לישבן) עוזרת לבדיקה להיות קלה יותר לביצוע ופחות כואבת.
- תוך כדי בדיקה מומלץ להרפות את הגוף בצורה מודעת: שאיפה עמוקה ונשיפה איטית מסייעות להשיג רפיון זה.
סיבות לפנייה למיון יולדות בהריון
חשוב לציין
חשוב לציין
יש עוד סיבות רבות שבגללן נשים פונות למיון או מופנות על ידי הרופאים שמטפלים בהן. לכל סיבה טיפול שונה ובדיקות נוספות בהתאם למצב האישה, העובר ושבוע ההריון. בכל שאלה שיש לך, חשוב שתפני תמיד לרופא או לרופאה שמטפלים בך. במצבים בהם את מרגישה לא בטוחה, לחוצה או שהשעה מאוחרת - זה הזמן לפנות למיון יולדות הקרוב אלייך.