שימור דם טבורי
איסוף ושימור דם טבורי הן פעולות שנעשות מיד לאחר הלידה, במהלכן אוספים מחבל הטבור והשליה. המשמעות היא שתאי דם שנאספו מחבל הטבור של התינוק או התינוקת, יוכלו לשמש אותם בעתיד, אם יהיה צורך בכך, לטיפול במחלות דם ובמחלות מערכת החיסון ולתרומה בדומה להשתלת מח עצם. ההחלטה אם לבצע שימור דם טבורי היא בחירה אישית שלכם, ההורים, ואין חובה לעשות זאת.
מהו דם טבורי
לאחר הלידה וניתוק התינוק או התינוקת מחבל הטבור, נותר דם בכלי הדם של השליה ובחלק של חבל הטבור שנותר מחובר אליה. דם זה נקרא דם טבורי. הדם הטבורי מכיל תאים אדומים, תאים לבנים, טסיות ופלזמה וגם עשיר בתאי אב של מערכת הדם (תאי אב המטופויאטיים), בדומה למח העצם. היתרון של תאי אב אלה הוא ביכולתם להתפתח לסוגים שונים של תאי דם, שבהמשך מתחלקים ומתרבים ויכולים לחדש את אוכלוסיות תאי הדם השונות לפי הצורך. בנוסף, יכולת החלוקה שלהם היא מאוד מהירה, ולכן הם יעילים בשיקום מערכת הדם ומערכת החיסון.
תאי האב הם המקור ל-3 סוגים של תאי דם:
- תאי דם אדומים המובילים חמצן לכל הגוף.
- תאי דם לבנים המהווים חלק ממערכת החיסון, המעורבת בהגנה על הגוף מפני מחלות זיהומיות וגורמים זרים (חיידקים, וירוסים, טפילים, חלקיקים זרים וגידולים).
- טסיות דם המעורבות בתהליך עצירת הדימום (קרישת הדם).
השימוש בדם טבורי
תאי אב המטופויאטיים המתקבלים מהדם הטבורי, משמשים לטיפול במחלות דם ובמחלות מערכת החיסון (כגון מיאלומה, לוקמיה, לימפומה ועוד) ויכולים להחליף תרומות של מח עצם. התאים מושתלים בעירוי ונכנסים למח העצם, שם הם מתחלקים ומתמיינים לתאי דם בוגרים, מתפקדים ובריאים.
השתלת תאי אב מדם הטבורי מתבצעת משנת 1988 ומראה תוצאות חיוביות בעיקר בקרב ילדים, שבהם שיעורי ההצלחה של השתלת דם טבורי דומים לשיעורי ההצלחה של השתלת מח עצם. בקרב מבוגרים גם כן נרשמת הצלחה ושיפור מתמיד בתוצאות של השתלות דם טבורי.
תהליך איסוף הדם הטבורי בחדר הלידה
איסוף הדם הטבורי נעשה בחדר הלידה עם סיום הלידה, לאחר ניתוק חבל הטבור ולפני יציאת השליה. הדם נאסף בערכה סטרילית על ידי מיילדת או מיילד שהוכשרו לכך (יוצא מן הכלל הוא בנק הדם הטבורי הציבורי של מד"א שהכשיר אוספות חיצוניות בהתאם לתקנות החוק - אך נכון להיום בנק זה עשה הפסקה באיסוף מנות חדשות). הפעולה לא מסכנת את האם והיילוד ולא כרוכה בכאב או אי נוחות. המנה שנאספה תועבר למעבדה, שם היא תעבור בדיקות תקינות ושלילת זיהומים ויופרדו ממנה תאי האב. אם כל הבדיקות תקינות והמנה תימצא ראויה לשימור - היא תישמר בהקפאה עמוקה.
האיסוף בבנקי הדם הטבורי הפרטיים והציבורי מתבצע בכל שעות היממה.
איסוף דם טבורי בלידות מיוחדות
גם אם הסכמתם לאיסוף דם טבורי, במהלך הלידה ייתכנו מצבים רפואיים או אילוצים אחרים אשר ימנעו את איסופה של מנת הדם. הטיפול הרפואי תמיד יקבל עדיפות גבוהה יותר מאיסוף הדם הטבורי.
ניתוח קיסרי
עקרונית אפשר לתרום דם טבורי גם בלידות בניתוח קיסרי, אבל מדיניות האיסוף משתנה בין בנקי הדם הטבורי. מומלץ לבדוק את מדיניות הבנק לפני הלידה.
פונדקאות
נדרשת הסכמת הפונדקאית לפעולת איסוף הדם הטבורי. אם ניתנה הסכמה מהפונדקאית, ההורים הם אלו שמחליטים אם לתרום את הדם הטבורי לבנק ציבורי, לשמור אותו בבנק פרטי או לא לשמור אותו כלל.
אפשרויות שימור הדם הטבורי
את הדם הטבורי שנאסף תוכלו לבחור לתרום לבנק הדם הציבורי לשימוש כלל האוכלוסייה, או לשמרו בבנק דם פרטי לשימוש עתידי אישי או משפחתי. כיום יש בנק דם ציבורי פעיל רק במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ולכן רק יולדות בשיבא יכולות לבחור באפשרות של תרומה לבנק הציבורי. בעבר, גם מד"א הפעיל בנק טבורי ציבורי שביצע איסוף ב-3–4 בתי חולים ברחבי הארץ, אך נכון להיום הופסק האיסוף של מנות חדשות.
בנקי הדם הפרטיים עובדים כיום עם כ-30 בתי חולים ברחבי הארץ.
לגבי תרומה לבנק הטבורי הציבורי, חשוב לציין כי בעת חתימה על הסכם לתרומה יכולים ההורים לבחור באפשרות של העברת מנת דם למחקר קליני עתידי - אם היא תמצא בלתי מתאימה להקפאה ולשימור. אפשרות זאת רלוונטית רק למנת דם שלגביה נקבע, על ידי המנהל הרפואי של בנק הדם הציבורי אם על ידי רופאה או רופא מומחים בהמטולוגיה, כי היא אינה עומדת בקריטריונים המתאימים של הבנק ואינה מתאימה להמשך שימור לצורך השתלת תאי אב.
אפשרות נוספת, הכלולה בסל הבריאות, היא לבקש לשמור בבנק הדם הציבורי "תרומה ייעודית" של דם טבורי עבור חולה במשפחה (בדרך כלל מדובר באח או אחות מאותם הורים). שירות זה מוצע למשפחות שבהן יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם אבחנה ידועה של מחלה המטואונקולוגית או מחלה אחרת הניתנת לטיפול על ידי השתלת מח עצם. שימור המנה ייעשה בבנק הדם הטבורי הציבורי, בתנאי שהמנה תימצא מתאימה לחולה לפרק זמן של עד ארבע שנים. לשם כך יש לפנות לרופא או לרופאה המטפלים ולקופת החולים.
למידע נוסף על ההבדלים בין שימור דם טבורי בבנק ציבורי לעומת בנק פרטי
הפיקוח על בנקי הדם הטבורי בישראל
כל בנקי הדם הטבורי בישראל - ציבוריים ופרטיים - נמצאים תחת פיקוח של משרד הבריאות, שגם אחראי להנפיק היתרי פעולה לבנקים שעומדים בדרישות החוק, התקנות והנהלים בנושאי בטיחות ואיכות.
חל איסור על הפעלת בנק דם טבורי פרטי או ציבורי בישראל עבור מי שלא קיבל ממשרד הבריאות היתר הפעלה ואישור תקף על עמידה בדרישות המקצועיות והחוקיות (אישור Compliance).
אם בנק דם טבורי פרטי מעביר מנות דם טבורי לשמירה מחוץ לישראל, ההיתר של משרד הבריאות מתייחס אך ורק לשלבי הטיפול במנות המבוצעים בישראל. משרד הבריאות לא מפקח על בנקים ואתרי שמירה של דם טבורי הנמצאים מחוץ לישראל.