טוקופוביה - פחד מלידה ומהריון
אם את מפחדת מלידה, ייתכן שיש לך טוקופוביה - פחד עוצמתי מלידה (בלועזית: FOC Tocophobia-Fear of Childbirth). מדובר בתופעה שיכולה לקרות לאישה שעוד לא נכנסה להריון (אבל מעוניינת בכך) והיא יכולה לקרות לך אחרי שכבר נכנסת להריון. רוב הנשים שסובלות מהתופעה, נמצאות לקראת או בזמן ההריון הראשון שלהן. בספרות המקצועית מוגדר מצב זה כטוקופוביה ראשונית. לעומת זאת, אצל נשים שכבר עברו לידה ומפתחות פחד מהלידות הבאות, התופעה תוגדר כטוקופוביה שניונית.
במאמר סקירה משנת 2017 דווח כי כ-14% מהנשים סובלות מטוקופוביה. המחקרים מדווחים שלאורך השנים יש עלייה מתמדת בדיווח על פחד מלידה. המחקרים גם מראים שנשים לקראת לידה ראשונה יסבלו יותר מטוקופוביה מאשר נשים שזו הלידה השנייה שלהן, בעיקר לאחר השבוע ה-21 של ההריון שלהן.
כשמדובר בטוקופוביה אצל נשים שכבר ילדו בעבר, נמצא שמדובר בעיקר בנשים שהייתה להן חווית לידה טראומטית, שעברו ניתוח קיסרי או לידת ואקום ובמיוחד מי שעברה לידה ארוכה שהתפתחו בה סיבוכים או שהיה צורך בהתערבויות חירום.
גורמי הסיכון להתפתחות של טוקופוביה
ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום להתפתחות פחד מלידה. הגורמים המשמעותיים ביותר הם:
-
לקראת לידה במדינה זרה
-
עבר של התעללות מינית, רגשית או פיזית
-
עבר פסיכיאטרי, דיכאון או חרדות
-
לאחר תקופה ארוכה של חוסר פוריות
תסמיני הטוקופוביה
ההריון הוא תקופה מורכבת שבה לנשים בכלל, גם לאלה שלא סובלות מפחד קיצוני מלידה, יש פחדים, סיוטים ותחושת קושי לקראת הלידה המתקרבת. תחושות אלה הן שכיחות מאוד ומושפעות בעיקר מחוסר הוודאות שההריון מביא איתו ושאלות שאי אפשר להשיב עליהן באופן חד משמעי כמו מועד ודאי של הלידה, מהלך הלידה וכדומה.
הטוקופוביה עצמה מתבטאת בתסמינים ספציפיים כמו:
- מחשבות מטרידות, מכאיבות וחוזרות במהלך שעות היום והלילה. מחשבות אלה יכולות לגרום למתח, חרדה ואי שקט.
- סיוטי לילה, עייפות, בכי לעיתים קרובות. מי שסובלת מהתופעה יכולה להרגיש צורך מתמיד לדבר על הפחדים ולהזדקק לסביבה תומכת ומכילה.
- יולדת שסובלת מטוקופוביה ומקבלת טיפול באמצעות תרופות פסיכיאטריות במינון גבוה יחסית, עלולה להיות בסיכון גבוה יותר לחוות זירוז לידה (השראת לידה), או ללדת בניתוח קיסרי.
- אישה שחווה טוקופוביה במהלך ההריון תהיה בסיכון גבוה יותר לסבול בלידה מכאב בלתי נסבל (גם אחרי אלחוש אפידורלי), הלידה שלה תהיה ארוכה יחסית וחוויית הלידה הכללית תהיה שלילית.
- טוקופוביה בהריון היא גורם סיכון משמעותי להתפתחות של סימפטומים של PTSD (פוסט טראומה) חודש לאחר הלידה, הפרעות רגשיות וקשיים בהתפתחות הקשר בין האם לתינוק או לתינוקת. חלק מהנשים שחוו את התופעה בהריון, מחליטות לעיתים לא להרות שוב או לדחות הריונות נוספים.
הלידה: פחדים של טוקופוביה
לפי המחקרים שנערכו בנושא, אפשר לראות שנשים שיש להן טוקופוביה, מפחדות מאחד או יותר מהמקרים הבאים שיקרו במהלך הלידה:
- כאב בלתי נסבל במהלך הלידה.
- בעיות במבנה האגן שעלולות להקשות על מעבר התינוק או התינוקת בזמן הלידה.
- בעיות ביצירת צירים שיקדמו את הלידה.
- לידה ארוכה.
- התקף חרדה במהלך הלידה.
- היעדר הכוחות הנדרשים ללידה.
- חוסר מסוגלות לנשום או ללחוץ בצורה הנכונה.
- חוסר יכולת לשתף פעולה עם צוות חדר הלידה.
- איבוד שליטה עצמית.
- היעדר תמיכה, יחס לא אמפטי או לא מכבד מהצוות הרפואי.
- תחושת חוסר אונים או חוסר שליטה במהלך הלידה.
- התערבויות בלידה כמו: ניתוח קיסרי, לידת ואקום או צורך בהרדמה.
- סיבוכים כמו קרעים בתעלת הלידה.
- נזק לתינוק או לתינוקת או ליולדת.
- מוות של התינוק או התינוקת או של היולדת.
- פחד מהלא נודע.
טיפול בטוקופוביה - פתרונות לפני ובמהלך הלידה
אמנם כדאי לטפל בפחד מהלידה לפני ההריון, אבל אם לא ידעת שיש לך פחד עוצמתי מסוג ואת כבר בהריון, חשוב שתדעי שעוד לא מאוחר לטפל בבעיה. כדאי לך לפנות לטיפול במהלך ההריון ולפני הלידה כדי שתוכלי ליהנות מחווית לידה חיובית ולצמצם את הסיכוי לחוות את הפחדים או הסיכונים שהוזכרו כאן.
כשאת מגיעה לבית החולים, כבר בשלב בחירת חדר הלידה, וכמובן בזמן מעקב ההריון, חשוב שתפני לאנשי ונשות הצוות המטפל (רופא נשים, מיילדת, דולה, אחות), ותשתפי בפחדים שלך. הצוות יכול לעזור לך למצוא יחד פתרונות שיעזרו לך לנסות להתכונן ללידה. למשל, טיפול מומלץ בתופעת הפחד הקיצוני מלידה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי שנקרא גם CBT, טיפול ממוקד ומוגבל בזמן שבדרך כלל יעיל מאוד.
בשנים האחרונות העולם הרפואי משקיע רבות במחקר תופעת הטוקופוביה. ברוב בתי החולים מספקים תוכנית ליווי ותמיכה ליולדות שסובלות מהתופעה או מטראומה שקשורה ללידה קודמת, כדי להוביל לחוויית לידה חיובית תוך שמירה על בריאותה ובריאות התינוק או התינוקת, ללא קשר לאופן הלידה.
לכן, אם את סובלת מטוקופוביה רצוי ומומלץ שתצרי קשר עם חדר הלידה בו את מתכוונת ללדת כדי לברר מה האפשרויות שמציעים בו עבורך ולקבל עזרה. בכל מרכז רפואי יש שם שונה לתוכניות העזרה אבל העיקרון העומד בבסיס כולן הוא זהה: הבנת הפחדים ומתן מענה מתאים בזמן הלידה (למשל הכנת תוכנית לידה ממוקדת הדברים הגורמים לחרדה).
טוקופוביה וניתוח קיסרי
טוקופוביה היא אחת הסיבות העיקריות שבגללן נשים מבקשות לעבור ניתוח קיסרי אלקטיבי (מבחירה), במקום לידה רגילה. זה קורה במדינות מפותחות ולא מפותחות כאחד, מאירופה דרך איראן ועד סין וגם בישראל. ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר והוא כרוך באפשרות לסיבוכים מיידיים וגם סיבוכים לטווח הרחוק. לכן, אם הפחד מלידה הוא הסיבה שאת מעוניינת בניתוח קיסרי אלקטיבי, כדאי לך לשקול היטב את ההחלטה על הניתוח ולקחת בחשבון את כל ההשלכות שיכולות להיות לו.
התמודדות עם פוסט טראומה לפני לידה
יש מקרים שבהם בתי החולים נותנים מעטפת קרובה אפילו יותר. אם עברת פגיעה מינית בעברך, אם אובחנת כסובלת מהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), אם את מתמודדת עם טראומה מלידה קודמת או עם מצב נפשי מורכב אחר, חשוב שתדעי שברוב בתי החולים יש תוכנית שמיועדת במיוחד בשבילך. בתוכנית זו תוכלי להיפגש עם מיילדת או אנשי ונשות מקצוע אחרים שעברו הכשרה ויסייעו לך לעבור הכנה אישית וממוקדת לקראת הלידה. אם את זקוקה לסיוע הזה, התקשרי לחדר הלידה שאת מתכננת ללדת בו ושאלי לגבי תוכנית זו.