ביות חלקי או אפס הפרדה
בישראל יש 3 אפשרויות אשפוז של האם עם התינוק או התינוקת שלה לאחר הלידה: אפס הפרדה, ביות מלא וביות חלקי / גמיש. לפני שנפרט לגבי כל שיטה, כדאי שתדעי שההמלצות הרפואיות ובהן ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי, מדברות על שהייה משותפת, עד כמה שאפשר, של האם עם התינוק או התינוקת שלה. לשהייה משותפת יש יתרונות רבים, ובראשם שיטת המגע "עור לעור", שתורמים לבריאות התינוק והתינוק ומעודדים החלמה. המלצה זו תלויה בכך שהאמא מרגישה טוב ומסוגלת לטפל בתינוק או בתינוקת שלה (או לחלופין נמצא איתה בן או בת זוג, הורים או כל אדם קרוב), וגם שהתינוק או התינוקת נולדו במועד ומרגישים טוב.
שימי לב שבכל בית חולים, ההגדרות של שיטות הביות מעט שונות זו מזו. בחירת שיטת הביות היא חלק משמעותי בבחירת בית החולים בו תלדי ולכן חשוב לברר מה נהוג בבית החולים בו את שוקלת ללדת, כבר בסיור המקדים בחדר הלידה.
שימו לב
שימו לב
עקב שינויים בזמן המלחמה במיקום מחלקת יולדות בחלק מהמרכזים הרפואיים ייתכן שלא כל האופציות תהיינה אפשריות.
בחירת שיטת הביות
את יכולה לבחור בין אחת השיטות שמיד נספר לך עליהן אבל חשוב שתדעי שאת יכולה לשנות את דעתך לגבי כל בחירה בכל שלב. לפעמים, השינוי לא יתאפשר באופן מיידי וייקח זמן מה עד שיוכלו להעביר אותך למחלקה אחרת.
חשוב שתהיי קשובה לעצמך: הלידה וההתאוששות ממנה יכולים לשנות את התוכניות שהיו לך וגם אם חשבת שאת רוצה שיטה מסוימת, קחי בחשבון שיכול להיות שתשני את דעתך וזה טבעי ולגיטימי. בשלב זה, הכי חשוב שתפעלי בהתאם ליכולות שלך ולצרכים שלך ושל התינוק או התינוקת שלך.
אפס הפרדה
בשיטת ביות זו, האם והתינוק או התינוקת שלה לא נפרדים מרגע הלידה ועד השחרור הביתה. כל הפעולות והבדיקות מבוצעות ליד מיטת היולדת, אבל אם זה בלתי אפשרי, מבצעים את הבדיקות בנוכחותם. יש לציין שלפי חוק זכויות החולה לכל מטופל או מטופלת מגיע לפחות מלווה אחד או אחת שיהיו איתו ולכן בכל סוג ביות אפשר ללוות את התינוק או התינוקת שלך.
כדאי לציין שיש מרכזים רפואיים בהם אח או אחות מבצעים את כל הטיפולים והבדיקות בחדר האשפוז של היולדת אך לפעמים היולדת תתבקש להגיע לעבור בדיקות מסוימת.
תנאי בסיסי לאפס הפרדה - מלווה משמעותי
כדי לבחור בשיטת אפס הפרדה את צריכה שיהיה איתך מלווה משמעותי. כדאי שתקדישי, מבעוד מועד, מחשבה מי האדם שהכי מתאים לתמוך בך בתקופה זו. את יכולה לבחור באמא או אבא, בן או בת זוג, חברה או כל אדם קרוב אחר. תמיכה טובה מעלה את הסיכוי להצלחת ביות מלא ואפס הפרדה.
המלווה שבחרת יהיה איתך לפחות בשעות הראשונות עד שתתאוששי ותקומי בכוחות עצמך מהמיטה. מלווה הוא קריטי בייחוד אחרי אלחוש אפידורלי, ניתוח קיסרי, דימום מוגבר ומצבים נוספים שבהם האם חלשה מכדי לטפל בתינוק או בתינוקת שלה בשעות הראשונות לאחר הלידה.
מצבים בהם אי אפשר לבחור באפס הפרדה
יש מצבים רפואיים שבהם לא תתאפשר אפס הפרדה, לפחות לא באופן מיידי. ייתכן שאפס הפרדה תתאפשר בהמשך - זה תלוי במצב האם והתינוק או התינוקת שלה. למשל, אחרי ניתוח קיסרי חירום, כאשר התינוק או התינוקת זקוקים לתמיכה נשימתית או השגחה, או לחלופין אם מצב האם מחייב השגחה או טיפול.
גם נשים שלא מניקות יכולות לבחור בשיטת אפס הפרדה ולהאכיל את התינוק או התינוקת בבקבוק.
ביות מלא
בשיטה זו האם והתינוק או התינוקת נשארים יחד לאחר הלידה להשגחה של כשעתיים ואז מועברים למחלקה: האם למחלקת יולדות, והתינוק או התינוקת למחלקת יילודים (שבחלק מבתי החולים נקראת "תינוקייה") לטיפול ראשוני ובדיקות.
לאחר הטיפול הראשוני והבדיקות, התינוק או התינוקת חוזרים לאם ושוהים לצידה בחדר היולדות עד השחרור הביתה.
האחיות עורכות בדיקה להערכת היילוד בדרך כלל בחדר היולדת, אבל במקרים מסוימים, ובבתי חולים שבהם נהוגים כללים אחרים, היולדת תתבקש להגיע לעבור חלק מהבדיקות במחלקת יילודים.
ההבדל בין ביות מלא לאפס הפרדה
ההבדל קשור בדרך כלל להליכים הרפואיים לאחר לידה: בביות מלא האם והתינוק או התינוקת נפרדים לצורך בדיקות וטיפולים במחלקת יילודים. לאחר מכן הם ישהו יחד עד השחרור הביתה.
ביות חלקי או גמיש
בשיטה זו, האם והתינוק או התינוקת שלה נשארים יחד לאחר הלידה להשגחה של כשעתיים ולאחר מכן מועברים למחלקה: האם למחלקת יולדות, והתינוק או התינוקת למחלקת יילודים, שם ניתן טיפול ראשוני בזמן שהאם מתאוששת מהלידה.
ההבדל בין ביות מלא לביות חלקי או גמיש
בביות חלקי התינוק או התינוקת נמצאים חלק מהזמן עם האמא וחלק מהזמן, לרוב בשעות הבדיקות ובשעות הלילה, במחלקת יילודים. האמא יכולה להחליט אם היא רוצה, מסכימה ויכולה שיעירו אותה לצורך הנקה. ביתר שעות היום (לאחר הבדיקות הראשוניות) התינוק או התינוקת יהיו עם האם בחדרה.