דלקת עיניים ועין אדומה
הילד או הילדה קמו בבוקר עם עין אדומה? ייתכן שמדובר בדלקת עיניים מדבקת, אבל לא בהכרח. יש סיבות נוספות שיכולות לגרום לעיניים אדומות וכדאי שתכירו את ההבדלים.
בכתבה הבאה תוכלו לקרוא על הסיבות הנפוצות לעיניים אדומות, מתי מדובר בדלקת עיניים זיהומית מדבקת? איך נדבקים? מהו הטיפול? וכמובן - מה חשוב לדעת כדי למנוע אותה?
הסיבות לעין אדומה והתפתחות דלקת
אלו הסיבות הנפוצות להופעת אודם בעיניים ולהתפתחות דלקת עיניים:
-
וירוסים וחיידקים
רוב דלקות העיניים נגרמות כתוצאה מזיהום ויראלי או חיידקי. במקרה זה יופיעו גם הפרשות מהעין, וכך גם תוכלו לדעת שמדובר בדלקת עיניים מדבקת.
-
אלרגיה
דלקת עיניים לא מדבקת, הנגרמת כתוצאה מתגובה אלרגית לחומרים שונים, כמו אבק, ופרוות בעל חיים.
-
חבלה בעין
לרוב כתוצאה מחדירה של גוף זר לעין, כמו אבק או חול, וכתוצאה מכך התפתחות גירוי ותגובה דלקתית שאינה מדבקת.
-
מחלות עיניים אחרות
מקרים נדירים ביותר. לא מדובר במחלה מדבקת.
בכל מקרה, אם מופיעה אצל הילד או הילדה אדמומיות בעין, מומלץ ללכת לבדיקה רפואית כדי לקבוע מהו הגורם ולקבל הנחיות לטיפול מתאים. וכמובן לזכור: רק שילוב של תסמיני אודם והפרשה מהעין מעידים על נוכחות דלקת עיניים מדבקת.
התסמינים
הופעת אודם בעיניים היא התסמין העיקרי של דלקת עיניים, אבל ייתכן שיתלוו אליו עוד כמה תסמינים (לא תמיד כולם מופיעים - תלוי בגורם הדלקת):
- דמע.
- גרד.
- הפרשה מוגלתית או מימית, עד כדי הדבקות העפעפיים - תסמין זה בשילוב עם עין אדומה מעיד על דלקת עיניים מדבקת.
- נפיחות.
- כאב או אי נוחות בעין.
- תחושה של גוף זר בעין.
- רגישות לאור.
כמו כן, כשדלקת העיניים היא ממקור ויראלי, בדרך כלל היא תלווה בצינון ובזיהום של דרכי הנשימה העליונות.
חסימת דרכי הדמעות
אצל תינוקות מלידה ועד גיל שנה קיימת תופעה נפוצה נוספת שכדאי להכיר - חסימת דרכי הדמעות. בשל הדמיון הרב לתסמינים של דלקת עיניים, אפשר להתבלבל ביניהן, ולכן חשוב להיות מודעים לתופעה.
במקרה של חסימת דרכי הדמעות, תופיע אצל התינוק או התינוקת הפרשה מוגלתית ודמעת, מעין אחת או משתי העיניים. תסמינים אלה נובעים מהחסימה ומחוסר הניקוז של הדמעות, הגורמים להתרבות של חיידקים.
אצל רוב התינוקות החסימה תשתחרר לבד באופן טבעי עד גיל שנה, ולכן בדרך כלל הטיפול הוא שמרני וכולל שימוש בקומפרסים ועיסוי של האזור הסמוך לשק הדמעות לשם שחרור הלחץ. יש גם טיפולים נוספים להרחבת פתחי הניקוז, ובמקרים נדירים נדרש ניתוח לפתיחת שק הדמעות.
בכל מקרה, אם קיימת תופעה חוזרת של הפרשות מהעין אצל התינוק או התינוקת, חשוב לגשת לבדיקה ולאבחון אצל רופא או רופאת עיניים לילדים.
אופן ההדבקה
כאמור, דלקת עיניים זיהומית, הנגרמת מווירוס או מחיידק, היא אחת המחלות המדבקות ביותר. כל שאר סוגי דלקות העיניים הן לא מדבקות.
המחלה מועברת במגע עם הפרשות מהעין של חולה, כולל מגע בחפצים שבהם נגע חולה ונשארו עליהם הפרשות שהיו על ידיו (למשל, ידית של דלת, כפתור מעלית, מקלדת מחשב, מגבת פנים), רסס מעיטוש או שיעול, ואפילו שחייה בבריכה משותפת.
משך המחלה
משך הזמן של דלקת עיניים קשור לגורם המחלה, ולרוב מדובר במספר ימים.
דלקת לחמית ויראלית נמשכת לרוב בין שבוע ל-10 ימים, אך יש מקרים שהמחלה נמשכת אפילו שבועיים-שלושה.
דלקת לחמית חיידקית משתפרת בעזרת הטיפול תוך 2–5 ימים, אבל יכולה גם להימשך עד כשבועיים.
הטיפול
סוג הדלקת והגורם לה יקבעו את אופן הטיפול:
דלקת עיניים ויראלית
אין צורך לטפל והיא חולפת מעצמה לאחר מספר ימים. אפשר להקל על התסמינים בעזרת הנחת קומפרסים קרים או חמימים על העין, שימוש בטיפות של דמעות מלאכותיות (ללא מרשם) וניקוי הפרשות. אפשר להיעזר במגבונים סטריליים לניקוי עיניים (מגבון נפרד לכל עין). חשוב מאוד לשטוף את הידיים עם מים וסבון לפני ואחרי המגע בעיניים.
דלקת עיניים חיידקית
הטיפול הוא בעזרת טיפות עיניים אנטיביוטיות או משחת עיניים אנטיביוטית (במרשם רפואי).יש מקרים שבהם נדרש שימוש גם באנטיביוטיקה דרך הפה.
דלקת עיניים אלרגית
הטיפול כולל בעיקר שימוש בטיפות עיניים אנטי-היסטמיניות ולעיתים נדרש גם טיפול בסטרואידים. כמו כן, חשוב מאוד להימנע ממגע חוזר עם האלרגן.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
אם הילד או הילדה מרכיבים עדשות מגע, חשוב לזכור כי אסור להרכיבן במקרה של דלקת עיניים.
סיבוכים אפשריים
במקרה של דלקת עיניים, חשוב לשים לב למספר נורות אזהרה המחייבות פנייה לבדיקה רפואית:
- כאבים חזקים בעיניים.
- רגישות לאור או טשטוש ראייה שלא משתפר כאשר מנגבים את ההפרשות מהעין.
- התגברות ההפרשות ואדמומיות עזה על פני העין.
מניעה
אלו כללי ההיגיינה שמומלץ להקפיד עליהם כדי למנוע או להפחית את הסיכון להדבקה בדלקת עיניים זיהומית:
- חשוב לשטוף ידיים לפני ואחרי כל מגע בעיניים וטיפול בטיפות או במשחת עיניים.
- כדאי להקפיד על שימוש אישי במגבות ומצעים וכן על החלפה תדירה וכביסה בחום גבוה של מגבות ומצעים.
- ברוב המקרים מומלץ לא לשלוח ילד או ילדה עם דלקת עיניים מדבקת לגן או לבית הספר עד חלוף סימני המחלה (ראו סעיף הבא לגבי הנחיה זו).
מתי מותר ומתי אסור לשלוח למסגרות החינוך
אחת השאלות הנפוצות שמטרידה הורים היא מתי מותר לשלוח את הילד או הילדה למסגרות החינוך ומתי צריך להשאיר אותם בבית. ההנחיה של משרד הבריאות מבדילה בין שני מצבים בכל הקשור לדלקת עיניים:
- דלקת קלה של לחמית העין, שלא מלווה בהפרשות וללא כאבים בעין, ללא נפיחות בעפעפיים וללא חום - במצב זה, אם הילד או הילדה מרגישים טוב למרות התסמינים, אפשר להביא אותם לגן או לבית הספר.
- דלקת לחמית העין שמלווה בהפרשות, כאבים בעין ונפיחות בעפעפיים (או רק אחד מהם) - במצב זה יש להשאיר ילדים בבית עד להחלמה.