פצעים בפה
פצעים בפה (כיבים בפה), שעלולים לכאוב ולהציק, הם תופעה נפוצה שלרוב נגרמת על ידי וירוסים. בדרך כלל מדובר בפצעים קטנים, עגולים או אובליים המופיעים בריריות הפה (החלק הפנימי של השפתיים והלחיים וגם על הלשון ומתחת לה).
כאשר מופיע פצע בודד או שניים, נהוג להגדיר אותם כ"אפטות", אך כשמדובר בריבוי פצעים, לרוב הם קשורים למחלה ויראלית סיסטמית, למשל וירוס הרפס או וירוס ממשפחת הקוקסאקי (הגורם השכיח ביותר למחלת הפה והגפיים) שיכולה להיות מלווה גם בפריחות או בפצעים במקומות נוספים בגוף.
התופעה היא אמנם מטרידה, אך חשוב לזכור שברוב המקרים מחלות ויראליות חולפות לבד תוך כשבוע. אם במקרה הפצעים בפה נמשכים יותר זמן, כדאי שתגיעו לבדיקה רפואית.
בכתבה הבאה תוכלו לקבל את כל המידע על פצעים בפה, הסיבות להופעתם, ההדבקה, הטיפול ואמצעי המניעה.
הדבקה
פצעים בפה על רקע ויראלי הם מדבקים, לרוב כתוצאה ממגע ישיר עם הפצע או הרוק של הילד או הילדה.
טיפול
כאמור, פצעים בפה לרוב חולפים מעצמם תוך כשבוע ללא טיפול מיוחד, אך לפעמים הם מאוד מציקים. במקרה שהילד או הילדה סובלים, יש כמה המלצות להקלה:
- אפשר לשתות בעזרת קשית כדי להקל על הכאב.
- מאכלים קרים יכולים לסייע להקלה על הכאב, למשל קרחונים או יוגורט נוזלי קפוא.
- חשוב להיות קשובים לרצון הילד או הילדה בנוגע למזון, למשל אם יש העדפה לאכול מאכלים רכים, או פחות חומציים.
- נסו להקפיד ולצחצח שיניים בעדינות. לילדים וילדות מספיק גדולים אפשר לתת מי מלח לשטיפה וחיטוי הפה.
אם הילד או הילדה עדיין סובלים מאוד, אפשר להשתמש במשככי כאבים, ואם גם זה לא עוזר אפשר להתייעץ עם הרופא או הרופאה לגבי שימוש בג'ל או בתרסיס מאלחש.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
משרד הבריאות מדגיש כי השימוש בחלב עזים לטיפול בפצעים בפה טרם הוכח, וכי חלב עזים לא מפוסטר (ישירות מהעז) עלול להיות מסוכן לילד או הילדה המטופלים, בשל נוכחות חיידקים ומזהמים אחרים שיכולים לגרום למחלה קשה. כמו כן, עד היום לא הוכחה יעילות השימוש בחלב עזים ישירות מהעז לעומת חלב עזים מפוסטר הנמכר בחנויות.
מניעה
אין הרבה דרכים למנוע הופעה של פצעים בפה, אבל אם מדובר במחלה מדבקת אפשר לשמור על מספר כללים שימנעו את המשך ההדבקה (בעיקר אם כבר יש חולה בבית):
- היגיינה אישית: הסבירו את החשיבות של שטיפת ידיים לפני ואחרי האכילה. אם יש פצעים בפה, חשוב לשטוף את הידיים עם מים וסבון לאחר מגע עם הפה והרוק.
- הימנעות מאכילה ושתייה משותפות: מומלץ לא לחלוק סכו"ם, לא לשתות מאותה הכוס ולא לאכול מפה לפה, בעיקר כשיש חולה מדבק בבית.
- חיטוי משטחים וחפצים: מומלץ לנקות ולשטוף חפצים וצעצועים שילד או ילדה חולים נגעו בהם, לפני שיהיו במגע עם ילד או ילדה בריאים. בנוסף, כדאי לנסות ולהקפיד על החלפת מגבות תכופה.