מעקב לאחר השחרור מהפגייה
1 מכל 10 תינוקות שנולדים מדי שנה בישראל, מטופל במחלקות לטיפול נמרץ ביילוד, רובם פגים. משך האשפוז ומורכבות התחלואה הנלווית מושפעים בעיקר משבוע ההריון בו נולדו התינוק או התינוקת, משקל לידתם ומסיבוכי ההריון והלידה. גם הטיפול והמעקב בטיפת חלב ועל ידי גורמי מקצוע נוספים, יהיו בהתאם לשבוע הלידה ומצבם הרפואי. המעקב המקיף, לאחר השחרור מהפגייה בבית החולים ולאחר מכן, בשנים הראשונות של חיי הפגים, יכול לתרום ולקדם את ההתפתחות התקינה שלהם. לכן חשוב להקפיד על המעקבים והטיפולים המומלצים על-ידי הצוות הרפואי שמלווה את התינוק או התינוקת, כולל מעקב גדילה, חיסונים ועוד.
הטיפול בפגים ובילדים שנולדו חולים יכול לגרום לכם, ההורים ולמשפחה בכלל, עומס פיזי ורגשי, וזה טבעי ומובן. אל תישארו לבד עם השאלות, החששות, ההתלבטויות והאתגרים. חשוב לקבל תמיכה מגורמים כמו אחיות טיפת חלב, עמותות שמתמחות בטיפול בפגים (כמו עמותת להב), וגורמי טיפול נוספים בקופת החולים שלכם.
מוקד אחיות טיפת חלב
מוקד טיפת חלב בטלפון
שעות פעילות מוקד טיפת חלב בטלפון
הכנה ליציאת הפגים מבית החולים
בסמוך ככל האפשר לאשפוז התינוק או התינוקת, חשוב לרשום אותם לטיפת חלב הקרובה למקום מגוריכם ולקופת החולים בה אתם מבוטחים. זה הזמן גם לבחור רופא או רופאת ילדים מקופת החולים שלכם, שילוו אתכם ויבצעו את המעקבים הנדרשים.
השיוך המוקדם חשוב לצורך תכנון רצף הטיפול העתידי. חשוב גם לוודא שסיכום המידע הרפואי והסיעודי, וצרכי המעקב הייחודיים עבור התינוק או התינוקת שלכם, יועברו לפחות שבוע לפני השחרור המיועד מהפגייה, לרופא או הרופאה שבחרתם, למכון להתפתחות הילד של הקופה המבטחת במחוז ולתחנת טיפת חלב, בה תטופלו.
אתם צריכים לוודא שנציג או נציגת קופת החולים בבית החולים יעבירו את המידע, ואם זה לא קורה, תדאגו לבקש העתקים של סיכום המידע הרפואי והסיעודי מהצוות בבית החולים ותעבירו אותם בעצמכם לגורמים המקצועיים בקהילה.
תקופת האשפוז בפגייה יכולה להיות מורכבת עבורכם ומלאה בחששות ובשאלות. בסמוך לשחרור של הפג או הילד החולה מבית החולים, יערך מפגש הכנה לקראת השחרור, בו משתתפים ההורים, הרופא או הרופאה המטפלים בפגייה והאחות המטפלת בפגייה. לפעמים ישתתפו במפגש זה גורמים נוספים. ההמלצות במכתב השחרור יכללו את פירוט המעקב הנדרש בקהילה והמועדים לביצועו.
לקראת החזרה הביתה והמעבר לטיפול בקהילה עליכם לתאם פגישה עם הרופא או הרופאה בקופה שבחרתם לתינוק או לתינוקת שלכם, כדי לתכנן את המשך הטיפול והמעקב בקהילה.
מעקב אצל רופא או רופאת ילדים
המפגש הראשון עם רופא או רופאת הילדים של התינוק או התינוקת צריך להתקיים עד שבועיים לאחר השחרור מבית החולים ומטרתו היא בדיקה רפואית והיכרות אישית. מומלץ לתאם את הביקור שלא בשעות העומס כדי למנוע מהתינוק או התינוקת חשיפה להידבקות במחלות זיהומיות.
המפגש יתקיים במרפאת הקופה על בסיס סיכום המידע, שהועבר לקופת החולים. עליכם להביא איתכם את מכתב השחרור. הרופא או הרופאה יעברו יחד איתכם על מהלך האשפוז בפגייה, יבדקו את התינוק או התינוקת ויבנו תוכנית להמשך טיפול ומעקב. במפגשי המעקב הרופאים יערכו בדיקות שונות, ביניהן בדיקות גופניות ונוירולוגיות שמטרתן איתור מוקדם, מעקב וטיפול בתחלואה השכיחה אצל פגים, הערכת גדילה והשגת אבני דרך התפתחותיות, התאמת תכנית תזונה בהתאם לצורך, בחינת קבלת החיסונים הנדרשים בהתאם לגיל התינוק או התינוקת, הפנייה למעקב שמיעה ועוד. בהתאם לצרכי הפג והמלצת הרופאים, תקבלו הפניות להמשך בירור על ידי פיזיותרפיסט, מרפא בעיסוק או דיאטן.
חשוב לדעת
חשוב לדעת
מעקב וטיפול נוספים של רופאים ורופאות מומחים וכן אנשי ונשות מקצוע נוספים יתבצעו בהתאם לצרכים שיוגדרו על ידי רופא או רופאת הילדים והצוותים הרפואיים שמלווים את התינוקות הפגים ומשפחותיהם. חלק מהמעקבים יתבצעו אצל הרופא או הרופאה, חלק בטיפת חלב וחלק במרפאת פגים או מכון להתפתחות הילד. כדאי להכין תיק עם סיכומים של כל ביקור אצל כל גורם מטפל ולקחת אותו איתכם לכל ביקור במסגרת כלשהי. כך המידע המלא יהיה נגישים במעבר ממסגרת אחת לאחרת ויסייע לגורמים השונים להעניק לתינוק או לתינוקת שלכם את הטיפול המתאים ביותר עבורם.