המדריך לאשפוז בפגייה
אשפוז של תינוק או תינוקת בפגייה מלווה בחששות ופחדים ולעיתים בחוסר וודאות. עם זאת, הורים רבים מוצאים עצמם מבקרים את התינוקות שלהם בפגייה מידי יום, לכן הדרך הטובה ביותר להבין מול מה אתם מתמודדים, היא לשאול שאלות על המצב הייחודי של התינוק או התינוקת שלכם, לשאול על מדיניות בית החולים שבו אתם נמצאים ולשמור על קווי תקשורת פתוחים עם הצוות המטפל בתינוק, ולזכור שאתם לא לבד.
בכתבה זו ננסה לסקור את כל מה שצריך לדעת על שהייה אפשרית בפגייה, ולענות על השאלות והחששות שאולי יש לכם.
צוות הפגייה
בפגייה נמצאים אנשי מקצוע רפואיים רבים, הבנת התפקידים השונים של אנשי הצוות המטפל בתינוק יכולה לעזור לכם לדעת ממי לחפש תשובות והכוונה.
-
צוות רפואי
נאונטולוגים (רופאי ילדים שהוכשרו במיוחד לטפל בפגים ובילודים), מתמחים ברפואת ילדים, אחיות מומחיות בפגים וילודים (NNP - אלה אחיות מוסמכות עם רמות גבוהות יותר של השכלה והכשרה בטיפול בילוד), אחיות מוסמכות (חלקן גם יועצות הנקה) וכוחות עזר.
-
צוות פרא-רפואי
במרבית הפגיות נמצא גם צוות פרא-רפואי שכולל: פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת שעוזרים להבטיח את התפתחותם הפיזית והאוראלית של התינוקות.
-
רוקחות ורוקחים
העוזרים להבטיח שהתינוקות מקבלים את התרופות הטובות ביותר לצרכים שלהם, בודקים את רמות המינון ומיידעים את שאר הצוות המטפל על תופעות לוואי אפשריות.
-
עובדות ועובדים סוציאליים
מבלים זמן רב בשיחות עם הורים לתינוקות בפגייה כדי לעזור להבין את האתגרים והחששות שלהם, לנהל את כל הלחצים הנלווים בבית ולסייע במימוש זכויות וקבלת מידע.
מכשירים וציוד רפואי
יש הרבה מכונות וצלילים בפגייה שרוב האנשים מעולם לא ראו או שמעו לפני כן. קשה לראות תינוקות מחוברים לכל כך הרבה מכונות, אבל הבנה של מה שהם עושים עשויה לעזור ולהפחית חרדה, במיוחד כשיש התראות מהבהבות וצלצולים שונים בכל מכשיר.
בואו נכיר את המכשירים
- מוניטור: על מנת לעקוב על המדדים החיוניים של הילוד, דרוש מוניטור - מסך המציג מספרים, לרוב בצבעים שונים המתייחסים לדופק, נשימות, סטורציה (ערך המודד אחוז ריווי החמצן בדם), לחץ דם ונתונים נוספים.
- מכשירי הנשמה: כדי לעזור לתינוק או לתינוקת לנשום, ההורים עשויים לראות מספר מכשירים הכוללים: מכונת הנשמה המחוברת לטובוס (צינור לקנה הנשימה של התינוקות) או מחוברת באמצעות משקפיים או מסכה לאף שלהם. המכונה נותנת מספר נשימות לדקה בלחצים מדודים ומבוקרים לריאות ובסינכרון עם הנשימות העצמוניות שלהם. במידת הצורך תתאפשר העשרה של חמצן בלבד דרך "משקפיים" לאף.
- אינקובטור: כדי לשמור על חום התינוקות ועל ויסות טמפרטורת גופם, הם ישכבו בתוך אינקובטור עם לחות או עריסת חימום פתוחה, בהתאם לשבוע הלידה ומשקלם.
- זונדה: לתינוקות שעוד לא יכולים לאכול דרך הפה יש זונדה - צינורית דקה שמוכנסת דרך האף או הפה ישירות לקיבה ואליה מחוברות משאבות מזרק דרכן מזינים את התינוקות. לעיתים הכנסת זונדה היא במטרה לנקז הפרשות ממערכת העיכול.
- משאבות עירוי: על מנת לספק נוזלים ותרופות בעירוי לוריד יש משאבות עירוי. לחלק מהתינוקות, ינתן עירוי דרך וריד ישיר בטבור, בגלל שמדובר בווריד גדול שעשוי לשמש לטיפול לזמן ממושך יותר מעירוי בוריד בגפיים של התינוק או התינוקת.
טיפים לניווט בפגייה
אם התינוק או התינוקת שלכם מאושפזים בפגייה, סביר להניח שהמחלקה תספק לכם טפסי מידע בסיסיים במעמד הקבלה, הכוללים מידע על המדיניות והנהלים, בהם תמצאו בין היתר את כללי הפגייה לגבי ביקורים, מי יטפל בילדכם ועד למונחים רפואיים מרכזיים שסביר להניח שתשמעו.
שימו לב
שימו לב
אם במקרה אתם יודעים לפני הלידה שהתינוק או התינוקת שלכם יצטרכו להתאשפז בפגייה, מומלץ שתשקלו לתאם סיור ביחידה מראש, במהלכו תוכלו לראות את המקום, להיפגש עם הצוותים ולהכיר כיצד פועלת הפגייה ומי יטפל בתינוק שלכם.
מדיניות ביקורים
ברוב הפגיות כיום מעודדים את ההורים להיות מעורבים בטיפול בתינוקות, בכל שעות היממה, ולכן לרוב אפשר לבקר בה 24 שעות ביממה. עם זאת, יש קווים מנחים שכדאי לזכור: יחידות מסוימות מאפשרות רק שני אנשים ליד מיטת התינוק בו-זמנית, כשאחד מהם חייב להיות ההורה. ייתכן שיהיו מגבלות לביקורי אחים (על פי קריטריונים של גיל , חיסונים והעונה מחשש להתפשטות הדבקה) בהתאם למדיניות בכל פגייה.
חשוב לזכור, שגם אם ההורים מוזמנים להגיע לפגייה 24/7, לעיתים מצבם של ההורים אינו מאפשר ביקורים תכופים, בין אם זה בגלל לוחות זמנים בעבודה או נסיעות ארוכות. כדאי לשאול את הפגייה על אפשרויות לביקור במצלמה או בצ'אט.
כללי התנהגות בפגייה
לכל יחידה יש מדיניות שונה, אבל יש כמה כללי אצבע כלליים שכדאי לדעת בכל הנוגע לכללי התנהגות בפגייה.
-
1שטיפת ידיים
הדבר החשוב ביותר בכל כניסה לפגייה הוא שטיפה וחיטוי ידיים. זו האחריות של כולם. יש לברר היכן הכיורים המיועדים להורים לשטיפת ידיים. בכל פעם שהורים נכנסים לפגייה הם צריכים לשטוף ידיים עם סבון לפחות 20 שניות, ולאחר שמחזירים את התינוק צריך לשטוף ידיים שוב.
-
2שמירה על פרטיות
מקובל בפגייה להימנע מלהסתכל (או לצלם) תינוקות של אנשים אחרים, ולשמור על השאלות שלכם ממוקדות בתינוקכם. הפגיות בנויות מחללים פתוחים ויש כמה אינקובטורים המקובצים בשטח פתוח אחד. זה יכול להיות קשה לשמור על העיניים, אך בעוד אינטראקציה עם הורים אחרים מותרת ומומלצת, בתי החולים שואפים להגן על פרטיות המטופלים.
-
3מזון ומשקאות
בדרך כלל הכנסת מזון ומשקאות לפגייה היא אסורה. אפשר לצאת להפסקות אוכל והתאווררות ולחזור לפגייה עם אנרגיות מחודשות.
-
4מכשירים סלולריים
הכנסת מכשירים סלולריים כמו טלפונים ניידים היא אסורה, מהחשש שהם עלולים לשבש את הצגים בפגייה.
-
5מניעת הדבקה
אם אתם או האורחים שלכם לא מרגישים טוב, עדיף להתרחק או ליידע את הצוות, שכן הגנה על תינוקות הפגייה מפני זיהום היא דאגה עליונה.
ביקור רופאים יומי
בכל יום, צוות של רופאים ורופאות יערוך סבבי מטופלים כדי לדון במצבם של התינוקות. ההורים מוזמנים להשתתף, לשאול שאלות ולהרגיש חלק מהטיפול. זה מאוד עוזר להורים רגשית ומפחית את תחושת חוסר האונים. אתם יכולים לשאול באיזו שעה יתקיימו ביקורי הרופאים ולהתכונן להיות שם.
התנסות מעשית בטיפול בתינוק
הצוות הרפואי יטפל בתינוק או בתינוקת שלכם מסביב לשעון, אבל זה לא אומר שאתם לא יכולים לבצע כמה משימות בעצמכם ולהיות מעורבים בטיפול. כמובן, בהתאם למצבו של התינוק, דברים מסוימים יצטרכו להישאר למקצוענים, אבל אם התינוק יציב מספיק, ייתכן שתוכלו לבצע פעולות כמו החלפת חיתול, האכלה, רחצה ועוד.
ציוד אישי בעמדת התינוק
חשוב להקפיד לכתוב שם על הפריטים שלכם (בגדים וטקסטיל) כדי שלא ייזרקו עם הכביסה בפגייה. גם פריטים כמו ספרים ותמונות, עשויים להיות מותרים אבל יש לאשר זאת מול צוות הפגייה.
מקומות לינה
אחד הדברים הקשים ביותר כשהתינוק נמצא בפגייה, הוא המרחק. במיוחד למי שלא גרים קרוב לבית החולים, זה יכול להוות אתגר רגשי ולוגיסטי משמעותי. שאלו מהן האפשרויות שיש לבית החולים להציע - בחלק מהפגיות יש כמה חדרים פרטיים, שבהם הורה יכול ללון ליד התינוק או התינוקת, ובחלק מבתי החולים יש דירות ללינת משפחות מטופלים מטעם עמותות. עובדות ועובדים סוציאליים יכולים לעזור למשפחות לארגן הסדרי לינה.
תמיכת יועצות ההנקה
הנקה תורמת רבות לבריאות תינוקות (ואימהות) והיא עוד יותר חשובה בקרב פגים. חלב אם מוריד סיכון בסיבוכי פגות כמו נמק מעיים. עם זאת, הנקה או שאיבת חלב הם תהליכים שיש ללמוד אותם ויכולים להיות מאתגרים במיוחד כאשר התינוק נמצא באינקובטור או מחובר למכשור המצוי בפגייה. בקשי לדבר מיד עם יועצות ההנקה של בית החולים. הן ידריכו אותך בתהליך של שאיבת חלב אם על מנת שהגוף ייצר חלב עוד לפני שהתינוק מוכן לאכול, ויעזרו לך ללמוד להניק לפי קצב ההתקדמות של התינוק.
הפגייה יכולה לספק לך משאבה חשמלית, מקום לשאוב חלב וציוד כמו מזרקים או שקיות לאחסון חלב שאוב במקרר. האחיות יכולות להפשיר ולחמם כאשר מגיע הזמן של התינוק לאכול. אם כמות חלב האם עדיין לא מספיקה, אפשר, באישור ההורים, להשלים את הכמות הדרושה מתרומה של חלב אם, מבנק חלב אם. הפגייה אמורה לספק חלב מבנק חלב אם לכל תינוק ותינוקת שנולדו לפני שבוע 32 או מתחת ל- 1,500 גרם, למשך לפחות 6 שבועות מהלידה. מנהל או מנהלת המחלקה יכולים לאשר שימוש בחלב זה במצבים רפואיים נוספים.
למידע נוסף על ייעוץ וסיוע בהנקה
התמודדות עם מצבי לחץ בפגייה
אשפוז תינוק בפגייה יכולה להיות חוויה מלחיצה מאוד, ללא קשר למצבו של ילדכם. יש מספר מקורות תמיכה להורים לפגים: בתוך בית החולים תוכלו להיעזר למשל בעובדות ועובדים סוציאליים ומחוץ לבית החולים ניתן להיעזר בין היתר בעמותת לה"ב.
מגע עור לעור ("קנגורו")
יש המון יתרונות להחזקת התינוק ישירות על החזה, ולכן זה חלק חשוב בטיפול (מומלץ לבצע לפחות שעה בכל יום). זה יכול לעזור לווסת את טמפרטורת הגוף של התינוק, לשפר מדדים חיוניים כמו קצב לב ונשימה, להרגיע בכי, לעודד דפוסי שינה טובים, לקדם קשר הורה-ילד ולהפוך את ההנקה לקלה יותר ואף להגביר ייצור חלב אם. שאלו מתי התינוק יציב מספיק כדי להחזיק אותו עור אל עור.
לחגוג ניצחונות קטנים
כדאי "לחגוג" רגעים טובים, כמו הגעה למשקל יעד או הפסקת תמיכה של מכשירים שכבר אינם נחוצים. צלמו תמונות וסרטונים מהתקופה, אתם אולי לא חושבים שתרצו לזכור את הימים, השבועות או החודשים הקשים האלה, אבל היכולת להסתכל אחורה ולראות כמה רחוק התינוק הגיע היא מדהימה.
שמרו על עצמכם
למרות הלחץ האפשרי, אתם צריכים לישון טוב ולדאוג לתזונה הבריאה שלכם. זה יעזור לכם לשמור על כוחות, כדי שתוכלו לעזור בטיפול של ילדכם. תינוקות יכולים לחוש את חרדת ההורים, לכן השמירה על בריאותכם הפיזית והנפשית חשובה גם לבריאות התינוק. אל תרגישו אשמים אם אתם לא מבלים כל דקה של ערות בפגייה. קח זמן להתאוששות. שתפו ברגשות שלכם את בן או בת הזוג, משפחה, חברים, הורים אחרים בפגייה או אנשי מקצוע.
תהליך השחרור
הקריטריונים לשחרור מהפגייה מעט שונים בין הפגיות אך ישנם סימנים המבשרים על השחרור המתקרב והם בדרך כלל הגעת התינוק למשקל קרוב ל-2 קילו, אכילה מווסתת וטובה דרך הפה, שבוע מתוקן מעל 35, לפחות יומיים שלמים ללא אירועי הפסקת נשימה או ירידה בדופק ועוד סימנים נוספים בהתאם למצבם.
ברוב הפגיות כאשר התינוק מתקרב לשחרור, יתקיים מפגש לקראת שחרור בהתאם למדיניות בפגייה. במפגש זה תקבלו הסבר על הטיפול המיוחד בתינוק או בתינוקת לאחר השחרור. במקרים מסוימים ההורים יעברו גם הדרכה להחייאת תינוקות לפני השחרור.
לפני השחרור וודאו כי שאתם מרגישים בנוח עם הטיפול בתינוק או בתינוקת שלכם, ושיש לכם את כל המידע הדרוש לקראת החיים החדשים בבית. וודאו שרכשתם את מוצרי התינוקות הנחוצים לטיפולו.
ביום השחרור עליכם להגיע לבית החולים עם בגדים, כיסא בטיחות מותאם לפג שמיכה וכובע. תקבלו מכתב שחרור מרופא והסבר קצר מהאחות. לא לשכוח לקחת את פנקס החיסונים והחלב מהמקרר והמקפיא.