האכלת פגים ומעקב תזונתי
הגיע הרגע המיוחל ואתם יוצאים מהפגייה ומבית החולים הביתה. בזמן השחרור, תקבלו בין היתר, הנחיות להמשך מעקב הגדילה וההתפתחות של התינוק או התינוקת שלכם, בטיפת חלב. גם אם קיבלתם הסבר מפורט על אופן ההאכלה שנכון לתינוק או התינוקת שלכם, זה טבעי שלא תזכרו הכל, שיעלו שאלות ושהימים הראשונים שלכם עם תינוק או תינוקת, פגים שעד עכשיו היו מטופלים באופן מלא בפגייה, יהיו מבלבלים ומלאים בשאלות. הזנת הפגים בהאכלה קשובה היא שאלה מרכזית שעולה אצל הורים רבים לפגים.
תזונת הפג בימים הראשונים בבית חולים
בזמן האשפוז בפגייה, הותאמה לתינוק או התינוקת שלכם תכנית תזונתית לפי הנתונים האישיים שלהם וכולם נלקחו בחשבון:
-
מהלך ההריון
-
סיבת הפגות
-
השבוע שבו נולד
-
משקל הלידה
-
קצב הגדילה
-
המצב הרפואי
-
הטיפול התרופתי שניתן בפגייה
לפי ההגדרה, פג הוא כל תינוק או תינוקת שנולדו לפני השבוע ה-37 להריון. כמובן שיש סוגים שונים של פגות, מתינוקות שנולדו בשבוע ה-24 ועד 'פגות מאוחרת', ההגדרה לתינוקות שנולדו בשבועות 34 עד 36+6 להריון.
ככל שפג נולד מוקדם יותר, הוא נולד עם מאגרים דלים יותר: מאגרי שומן, חלבון, ברזל, ומינרלים. המאגרים האלו חשובים מאוד לתפקוד טוב ותקין של הגוף: תפקוד נשימתי, שמירה על ויסות חום, בניית עצמות הגוף ועוד. לכן, המטרה התזונתית במהלך האשפוז היא לספק את מרכיבי התזונה הנדרשים, בכמות מספיקה שתדמה את קצב האגירה וקצב הגדילה שהיה מתרחש אילו התינוק או התינוקת שלכם היו משלימים הריון מלא. מטרה זו מושגת לרוב על ידי העשרה של תזונת הפג.
שימו לב
שימו לב
לקראת השחרור, תקבלו תדריך מדויק על הצרכים התזונתיים שיש לתינוק או לתינוקת שלכם ועל תדירות המעקב הנדרשת להם.
המלצות תזונתיות לאחר השחרור מבית החולים
לאחר השחרור מבית החולים אפשר להיעזר באחיות ויועצות הנקה של טיפת חלב כדי להתייעץ לגבי התזונה של הפג, בהנקה, בתמ"ל או שילוב ביניהם. האחיות והיועצות יכולות לסייע בהדרכה לגבי שמירת ההנקה, לעזור בשאיבה ומעבר מחלב שאוב להנקה ישירה מהשד. אם התינוק או התינוקת שלכם שוחררו עם הנחיות להעשרת חלב אם או לשימוש בתמ"ל פגים, חשוב לתאם פגישת המשך עם תזונאית או תזונאי ילדים בקהילה, להמשך מעקב תזונתי.
מרווחי ארוחות
יש לפעול לפי הנחיות בשחרור, תוך כדי למידה של סימני הרעב והשובע של התינוק או התינוקת שלכם.
לקריאה נוספת על האכלה קשובה וסימני הרעב והשובע של תינוקות
שימוש בתוספים תזונתיים
בהתאם להמלצות משרד הבריאות, פגים מתחילים לקבל תוסף ויטמין D כבר במהלך האשפוז בפגייה, ברגע שהם מגיעים לנפח הזנה מלא. כמו כן, החל מגיל שבועיים מרבית הפגים יתחילו לקבל תוספת ברזל, למניעת אנמיה. אחות טיפת חלב תיתן הסבר לנטילת תוסף הברזל והמינון בהתאם למשקל הגוף.
- תוסף ויטמין D: המינון הסטנדרטי הוא 400 יחידות בינ"ל ביום (IU).
- תוסף ברזל: המינון המקובל הוא 3-2 מ"ג לכל ק"ג ביום, אלא אם כן הודרכתם אחרת על ידי גורם מקצועי.