בדיקת שמיעה בבית הספר
חוש השמיעה אצל ילדים וילדות חשוב מאוד לתפקוד היומיומי, וכמובן לתפקוד בלימודים. גם ירידה קלה בשמיעה עלולה לגרום להישגים נמוכים בקריאה ובכתיבה, לאוצר מילים דל, לעייפות מרובה ולקושי בהתמודדות עם הדרישות הלימודיות. ברוב המקרים אפשר לטפל בגורמים לירידה בשמיעה, לשפר את השמיעה ולתת לילד או לילדה אפשרות למצות את היכולות שלהם. לכן, יש חשיבות רבה לאבחון המוקדם.
כחלק מבדיקות הסקירה שנעשות בבית הספר, בכיתה א' נערכת בדיקת שמיעה כדי לאתר תלמידים ותלמידות שיש חשד לירידה בשמיעה שלהם. הבדיקה נעשית סמוך לתחילת שנת הלימודים, כדי לאפשר קבלת טיפול בהקדם האפשרי.
תלמידים ותלמידות שלא הגיעו ביום של בדיקת השמיעה ישלימו אותה במועד אחר בבית הספר, או בבית ספר סמוך, או במוקדי השלמה (שירותי בריאות לתלמיד שניתנים לרוב בשעות אחר הצהריים או בזמן חופשות מבית הספר). תלמיד או תלמידה שלא נבדקו בכיתה א' ייבדקו בשנה שלאחר מכן, בכיתה ב'.
עורכי הבדיקה
- אח או אחות שעובדים בשירותי בריאות לתלמיד.
- קלינאי או קלינאית תקשורת.
מהלך הבדיקה והתוצאות
לפני תחילת הבדיקה התלמידים והתלמידות יקבלו הסבר עליה בכיתה ויוכלו לשאול שאלות. בבדיקה עצמה נמדדת רמת השמיעה באמצעות השמעת צלילים בתדירויות ובעוצמות שונות על ידי מכשיר אודיומטר נייד. הבדיקה תיעשה בחדר שקט ומואר, המאפשר שמירה על פרטיות התלמידים. במהלך הבדיקה התלמיד או התלמידה יחבשו אוזניות שבהן יושמעו צלילים חלשים, בכל אוזן בנפרד, וירימו את היד בכל פעם שישמעו צליל.
- תוצאה תקינה: התלמיד או התלמידה שמעו את כל הצלילים.
- תוצאה לא תקינה: התלמיד או התלמידה לא שמעו צליל אחד או יותר.
לאחר סיום הבדיקה לכל התלמידים והתלמידות, תיעשה בדיקה חוזרת לכל מי שהתוצאה שלהם יצאה לא תקינה. הבדיקה החוזרת תיערך באותו היום, או במהלך השבועיים שלאחר הבדיקה הראשונה.
עדכון ההורים והמשך מעקב
- דיווח להורים: לאחר הבדיקה ההורים יקבלו דיווח על תוצאותיה.
- הפניה במקרה הצורך: אם התוצאה של הבדיקה הראשונה ושל הבדיקה החוזרת יצאה לא תקינה – ההורים יקבלו במסרון או בכתב הפניה לרופא או לרופאה המטפלים, שיפנו אותם לבדיקה במכון שמיעה.
- תיעוד: תוצאות הבדיקה מתועדות במשרד הבריאות (אבל לא מועברות לקופת החולים).
- המשך מעקב: האח או האחות של בית הספר יוודאו שנעשה לתלמיד או לתלמידה מעקב שמיעה בתוך חודשיים ממועד הבדיקה בבית הספר (גם ההורים יכולים לפנות לאח או לאחות ולדווח על תוצאות המעקב). תוצאות המעקב יתועדו גם הן במשרד הבריאות.
גם אם בדיקת השמיעה בבית הספר יצאה תקינה, אבל להורים או לצוות החינוכי עולה חשד שיש ירידה בשמיעה של תלמיד או תלמידה – תישלח להורים הפניה להמשך בירור רפואי.
למי לא נעשית בדיקת שמיעה
- למי שאובחנו בעבר עם ירידה בשמיעה ומשתמשים במכשיר שמיעה או בשתל.
- לתלמידים ולתלמידות בחינוך המיוחד – הם יעברו אבחון במכון שמיעה לפני הכניסה למערכת החינוך המיוחד.
- לתלמיד או לתלמידה שיש להם הפרשה מהאוזן. הם יופנו לרופא או לרופאה והבדיקה תתקיים במועד אחר.
למידע ולשאלות
אפשר לפנות לאח או לאחות בית הספר, או לספק הבריאות של בית הספר, ולקבל מענה.