הפסקת הריון בקרב נערות
אם קיבלת החלטה לגבי סיום ההריון יש כמה דברים שחשוב שתכירי, ביניהם גם האפשרות לשנות את דעתך בכל שלב עד לתחילת ההליך הרפואי.
הפסקת הריון יזומה היא הליך אשר מוביל לסיום ההריון.
לקראת הפסקת ההריון יש כמה שלבים והיבטים שצריך לקחת בחשבון:
הוועדה להפסקת הריון
לפי החוק בישראל, הפסקת הריון יזומה מתבצעת רק לאחר קבלת אישור מאחת הוועדות להפסקת הריון, המתקיימות בבתי חולים או במרפאות כירורגיות בקהילה.
הצוות בוועדות להפסקת הריון, שמורכב כיום בעיקר מנשות מקצוע, כולל 3 אנשים: 2 רופאים או רופאות + עובד או עובדת סוציאליים.
כדי לקבוע תור לוועדה להפסקת הריון, את צריכה לפנות לאחת מהוועדות ברשימה של משרד הבריאות ולהגיש בקשה להפסקת הריון.
נערות שעדיין לא מלאו להן 18 שנים, זכאיות לקדימות בתור לוועדה וכן בתור להליך הפסקת ההריון.
כשאת מגיעה לפגישה בוועדה, הקפידי לא לשכוח להביא איתך תעודה מזהה וכן את המסמכים הרפואיים שיש לך בנוגע להריון: תוצאות הבדיקה הרפואית המעידה שאת אכן בהריון ובדיקת אולטרסאונד המתעדת את גיל ההריון.
הוועדה מאשרת בקשות להפסקת הריון כאשר מתקיים אחד מהתנאים הבאים:
- את מתחת לגיל 18.
- את לא נשואה.
- ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק, כגון אונס או גילוי עריות.
- התינוק או התינוקת עלולים להיוולד עם מום (לפי חוות דעת מקצועית).
- המשך ההריון עלול לסכן את חייך או לגרום לך נזק נפשי או גופני.
כאשר תגיעי לבית החולים או למרפאה שבה מתקיימת הוועדה להפסקת הריון, תיפגשי קודם כל עם לשיחה עם העובדת הסוציאלית של הוועדה. בשיחה זו תקבלי הסבר והדרכה על הצפוי לך, תוכלי לשאול שאלות ולשתף בכל הקשיים וההתלבטויות שלך בנוגע להחלטה על המשך ההריון.
לאחר מכן, העובדת הסוציאלית תלווה אותך לוועדה, שם תפגשי רופאה מומחית בביצוע הפסקות הריון. הרופאה תספר לך על השיטות השונות להפסקת הריון ותתייחס גם לחששותיך מסיבוכים אפשריים.
הוועדה תדון בבקשה שלך לסיים את ההריון. כמו שכבר ציינו, אם עדיין לא מלאו לך 18, הוועדה תאשר את בקשתך להפסיק את ההריון. בשלב הזה תתבקשי לחתום על טופס הסכמה וייקבע לך תור נוסף לביצוע ההליך בבית החולים.
חשוב להדגיש
חשוב להדגיש
על פי החוק, קטינות (עד גיל 18) יכולות לפנות לוועדה להפסקת הריון ולבצע הפסקת הריון ללא צורך בקבלת אישור מההורים ובאישור של אב העובר.
שמירה על דיסקרטיות
ההחלטה להפסיק את ההריון היא קודם כל שלך, ובכל התהליך תקבלי ליווי ותמיכה מהצוות הרפואי בבית החולים. רופאים ורופאות, אחים ואחיות או עובדים ועובדות סוציאליים מחוייבים על פי החוק לשמור על הפרטים שלך בסוד ולא למסור מידע לגבי ההריון והפסקתו ללא הסכמתך.
הסיבה היחידה בה הצוות מחויב למסור מידע לגורם מקצועי אחר ללא הסכמתך, היא כדי להגן עליך מפגיעה או מהתעללות על ידי קרוב משפחה או אדם האחראי עלייך מבחינת החוק (אם את עדיין לא בת 18), ובמקרה זה הצוות מחויב ליידע אותך על כך.
השיטות להפסקת הריון
קיימות כמה שיטות לביצוע הפסקת הריון והן נבחרות על ידי הצוות הרפואי בהתאם לגיל ההריון (שבוע ההריון) ולמצב בריאותך:
- עד שבוע 9 להריון: הפסקת ההריון היא תרופתית וכוללת טיפול בשני שלבים, כשבכל אחד מהם ניתנת תרופה שונה. התרופות הן: מיפיג'ין וציטוטק. הפעילות המשולבת של שתי התרופות גורמת להתכווצות הרחם, לדימום, לפתיחת צוואר הרחם ולריקון הרחם.
- משבוע 12 עד שבוע 24 להריון: הפסקת ההריון יכולה להתבצע בגישה תרופתית (גרימת לידה), או בגישה כירורגית בהרדמה מלאה. אופן ביצוע ההליך תלוי בגיל ההריון ובשיקולים רפואיים נוספים. בשלב זה ההפלה יותר מסובכת ועם יותר סיכונים, ולכן היא תבוצע בבתי החולים בלבד ולא במסגרת טיפול בקהילה של קופת חולים.
- משבוע 24 להריון ואילך ("שלב הַחַיּוּת"): בשלב מתקדם זה של ההריון יש לקבל אישור מיוחד מ"הוועדה להפסקת הריון ב'שלב הַחַיּוּת". הפסקת ההריון עצמה אפשרית רק בבית חולים שאושר לכך. בשלב הראשון יוזרק חומר להפסקת התפתחות העובר, ובשלב השני יבוצעו פעולות שיגרמו להתפתחות הלידה. לאחר הלידה, על פי רצונך, אפשר יהיה לבצע נתיחה של העובר, כולל בדיקות גנטיות (מידע שיכול לסייע לך בהריונות הבאים).
חשוב שתדעי
חשוב שתדעי
אם החלטת להיכנס להליך של סיום ההריון, את עדיין יכולה לשנות את דעתך, עד לשלב שבו מתחיל ההליך הרפואי עצמו של הפסקת ההריון.
הזכויות שלך
עד גיל 19 את זכאית לקבל מימון מלא של הפסקת ההריון על יד קופת החולים שלך, כולל ביקורים אצל רופא או רופאת נשים הקשורים לבדיקת הריון ולהפסקת הריון, בדיקות דם, בדיקת אולטרסאונד וטופסי התחייבות לוועדה ולביצוע הפסקת ההריון. את יכולה לפנות לכל מוסד רפואי המורשה לכך, לפי בחירתך ובמימון קופת החולים, גם מחוץ לאזורי הבחירה של הקופה.
אם את מתחת לגיל 18 ולא אזרחית ישראלית (ולכן לא מבוטחת בקופת חולים), תוכלי לפנות לאחד מבתי החולים הציבוריים בישראל ולבצע הפסקת הריון במימון משרד הבריאות.
ההשלכות הרפואיות
הפסקת הריון בפיקוח רפואי היא תהליך בטוח, ולרוב לא מלווה בתופעות או סיבוכים. ברוב המקרים, היא לא תפגע ביכולת שלך להרות בעתיד. יחד עם זאת, כמו בכל ניתוח או בכל הריון ולידה, עלולים להיות סיבוכים פיזיים, עליהם תקבלי מידע מהצוות הרפואי. על כן, חשוב לאחר הפסקת ההריון הנוכחית להימנע ככל האפשר מהריון לא רצוי נוסף.
טיפול ומעקב לאחר השחרור
אחרי הפסקת ההריון ולפני השחרור מבית החולים, תקבלי מהצוות המקצועי כמה המלצות:
- הנחיה לטיפול אנטיביוטי לאחר הפסקת ההריון.
- הסבר לגבי מה טבעי להרגיש בימים שלאחר הפסקת ההריון.
- הנחיה לאן לפנות במקרה שתסבלי מכאבים או דימומים חזקים וחום גבוה.
- המלצות לאן לפנות כדי להתאים עבורך אמצעי מניעה.
- מידע על המעקב הרפואי הנדרש כשבועיים לאחר הפסקת ההריון.
- פרטים של אנשי מקצוע מתאימים, איתם תוכלי לדבר במקרה של מצוקה נפשית.
- הנחיה לגבי המועד האפשרי לחזור ולקיים יחסי מין.