איך לקבל החלטה לגבי ההריון
אם גילית שאת בהריון לא מתוכנן, את בוודאי מוצפת רגשית. כל נערה במצבך כנראה חשה כמוך. שיתוף אדם קרוב או מישהו שאת סומכת עליו כמו הורים, חבר או חברה, יסייע לך בהתמודדות הרגשית המורכבת הזאת.
בכתבה הבאה תוכלי לקבל המלצות להתמודדות עם המצב הנפשי וכמה כלים שיכולים לסייע לך בקבלת ההחלטות.
קשת של רגשות
אם גילית שאת בהריון לא מתוכנן את בוודאי מוצפת רגשית. בדומה לנערות אחרות במצבך, טבעי שתחושי מגוון רחב של רגשות.
-
מצד אחד
- דאגה לגבי יכולתך לטפל ולהפוך לאחראית על תינוק או תינוקת.
- חשש מוויתור על דברים אחרים החשובים לך.
- פחד ובושה מהתגובה של אנשים אחרים.
-
מצד שני
- שמחה על כך שאת מסוגלת להיכנס להריון.
- סקרנות לגבי האפשרות לגדל תינוק או תינוקת משלך.
- התרגשות לגבי אירוע ייחודי וחדש בחייך.
שיתוף וקבלת עזרה
יהיה לך קל יותר להתמודד עם מערבולת הרגשות כשתהיה לך תמיכה של אדם קרוב עליו את סומכת. נסי לחשוב את מי נוח לך לשתף בעניינים אישיים. אמא או אבא, אדם אחר שקרוב אליך מהמשפחה, בן זוג שדואג לך, חבר או חברה, גורם טיפולי או חינוכי בסביבתך, או מרכז ייעוץ לנוער.
כמובן שכדי לקבל החלטה באשר לשיתוף הסביבה, חשוב לקחת בחשבון היבטים תרבותיים המאפיינים את הקהילה או המגזר אליהם את משתייכת וכיצד הם מתייחסים להריון של נערה.
אם חווית פגיעה מינית שכתוצאה ממנה נכנסת להריון, אנחנו ממליצות לך לפנות לעזרה ולא לעבור את המסע שלפניך לבדך.
נערה יקרה,
נערה יקרה,
אל תישארי עם זה לבד. אם אין דמות עליה את סומכת בסביבתך הקרובה, פני לנשות המקצוע והסתייעי בהן. זו יכולה להיות המחנכת או יועצת בית הספר, וזו יכולה להיות אשת מקצוע מעמותת דלת פתוחה, או מעמותת לדעת לבחור נכון.
מה יכול לקרות בעקבות ההריון
יש כמה השלכות אפשריות להריון בגיל הנעורים:
- שינויים גופניים וסיבוכי הריון: בתקופת ההריון, גופך צפוי לעבור שינויים פיזיולוגיים ניכרים, שיכולים להתבטא בקושי גופני, אי נוחות ואפילו חרדה. מעבר לשינויים אלה, כיוון שבגיל הנעורים הגוף עדיין נמצא בתהליכי התפתחות, עולה גם הסיכון להתפתחות סיבוכי הריון ולידה, כמו מחלת לחץ דם הריוני ורעלת הריון.
- קושי למצוא איזון: הריון הוא תקופה של שינויים משמעותיים מאוד, לא רק מבחינה פיזית, אלא גם מבחינה רגשית. לנערה בגילך ישנך מחויבות לימודיות (בית ספר) וחיי חברה ולפעמים עלול להתעורר קושי לשלב בין כל אלה ולמצוא את האיזון.
- קושי חברתי: הריון בגיל צעיר יכול לגרום לקושי חברתי ולבדידות. נערות בהריון נאלצות לעיתים להתמודד עם סטיגמות חברתיות ודעות קדומות, ולפעמים חוות ריחוק בינן לבין חברותיהן.
- קשיים עתידיים: טיפול בתינוק או תינוקת הוא אינטנסיבי ולעיתים גם מורכב, במיוחד כשהאם עדיין תלמידה בבית הספר. חשוב גם לדעת, שאמהות רבות בגיל הנעורים נושרות מבית הספר ומוותרות על השכלה אקדמית או לימודי מקצוע בעתיד. ויתורים אלה מצמצמים אפשרויות תעסוקה בעתיד ומגבירים את הסיכון לקשיים כלכליים וחברתיים. במילים אחרות, חלק מן האימהות הצעירות צפויות להיות תלויות בתמיכה של הוריהן או של המדינה.
- סיכון לדיכאון: הריון בגיל הנעורים עלול להיות מורכב רגשית ונחשב כגורם סיכון להתפתחות דיכאון במהלך ההריון ולאחר הלידה.