מידע

לפי גיל

איך מגדלים ילדים שאוהבים לאכול

24 ספטמבר 2024

  • חשיפה חוזרת למגוון רחב של מזונות בריאים
  • ניהול ארוחות באווירה נעימה ונינוחה
  • לאפשר להם עצמאות ושליטה

נשמע פשוט, נכון? אבל ברור שבמציאות זה לא בדיוק ככה. אז איך עושים את זה בפועל?

  • 1
    חשיפה עקבית ונכונה

    כדאי וחשוב שילדים יהיו חשופים למזון בריא כבר מההתחלה, גם אם הם עדיין לא אוכלים ממנו או לא מביעים בו עניין. פשוט להקפיד שיהיו על השולחן, בזמן הארוחה, מאכלים מזינים: ירקות, דגנים מלאים, קטניות, דגים ועוד. כשהם יראו את המזון על השולחן, יריחו אותו, ויראו אתכם אוכלים, הם יתרגלו שזה מה שאוכלים בבית.

    גם אם לא הקפדתם עד היום על הגשת מזון מגוון ובריא - אין סיבה להילחץ, זה אף פעם לא מאוחר מדי. נסו כבר היום להוסיף לארוחה מאכל בריא. מה למשל? אולי כרובית בתנור? מרק עדשים? או סלט חסה? כל תוספת שתבחרו תהיה מבורכת.

  • 2
    שיח נעים סביב השולחן

    ילדים נוטים לקשר בין האווירה אותה הם חווים בשעת הארוחה לבין האכילה עצמה. זו הסיבה שחשוב כל כך להשתדל שבזמן הארוחה יתקיים שיח נעים והאווירה תהיה נינוחה ורגועה. השתדלו שלא לעודד אותם לאכול: אל תציעו פרסים, אל תתעקשו ואל תתחננו ("בבקשה, כפית אחת וזהו"). שימו את האוכל במרכז השולחן ותנו להם להחליט מה הם מעוניינים לשים בצלחת שלהם וכמה.

    זאת הסיבה שארוחה משפחתית היא כל כך חשובה - זאת הזדמנות מצוינת לאפשר לילדים להיחשף למזונות שונים, בלי הלחץ האם יאכלו או לא יאכלו אותו. כאשר המזון מוגש ללא ציפיות וללא לחץ, נשמרת אווירה רגועה סביב השולחן, הילדים מבינים שזמן הארוחה הוא זמן נעים בו כל המשפחה מבלה יחד.

    "ארוחה משפחתית באמצע שבוע" נשמעת לכם כמו משימה בלתי אפשרית עבורכם? זה ממש בסדר גם אם רק האחים יישבו יחד, או רק הורה וילד - גם אלה נחשבות ארוחות משפחתיות. כל מצב בו הילד או הילדה לא אוכלים לבד והאוכל על השולחן אינו מיועד רק לו או לה, הוא מצוין. גם אם תצליחו רק פעם אחת בשבוע, זה הרבה יותר טוב מבכלל לא.

  • 3
    תחושת עצמאות ושליטה

    חשוב לזכור שילדים בכל גיל צריכים להרגיש שיש להם שליטה על המזון שלהם. שהם יכולים להחליט מה וכמה הם יאכלו בלי שיתערבו או יעירו להם. לכן, השתדלו לשמור על אווירה נעימה ולתת להם תחושה טובה, גם אם הבחירות שלהם לא כל כך מוצאות חן בעיניכם, גם אם עמוק בפנים קיוויתם שהם יאכלו עוד קציצה וגם אם הם לא נגעו במלפפון בכלל.

    אל תתנו לילדים להרגיש שאכזבו אתכם, גם אם הבחירות שלהם לא תואמות את הציפיות שלכם. אכזבה רק תגביר את הלחץ שהם יחושו סביב הארוחה ותגרום להם לקשר בין זמן הארוחה לתחושות שליליות. ילדים שמקשרים אוכל לתחושה שלילית עלולים לפתח הרגלי אכילה לא בריאים.

זכרו, כי רכישת הרגלי אכילה טובים היא תהליך ארוך